Брой 02, 2009

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Очно протезиране за деца до осемнадесет години


През миналата година сдружение „Самаряни” Стара Загора, в партньорство с община Стара Загора и „Щедър живот” ЕТ  на Христина Караникова - специалист по очно протезиране, спечелиха проект „Изграждане на център за социално-здравна и образователна подкрепа за деца в риск”, финансиран по програма „Фар” - деинституционализация посредством предоставяне на социални услуги в общността.
В одобрените по проекта дейности се предвижда до 31 май тази година в кабинета по очно протезиране да бъдат обслужени 30 деца до 18 години с офталмологични проблеми. Ще бъдат подпомогнати деца със следните  заболявания – субатрофия околи булби, абулбия и микрофталм лефкома.
 
Всички процедури, свързани с козметичното отстраняване на офталмологичния дефект са напълно безплатни за пациентите. Могат да се поръчат и набори от стандартни очни протези и импланти и безцветни корнеосклерални люспи. За осигуряване на качествено изпълнение на предвидените по проекта дейности е сформиран екип от висококвалифицирани специалисти по очно протезиране, офталмолог, психолог, невролог, специалист по фрескални лещи и компютърен специалист.
На базата на съвременни методи, технологии и материали, децата ще получат качествена услуга с голям козметично-естетичен ефект.
Помолих Христина Караникова да ми даде малко повечко информация за очните протези.
- От каква възраст е желателно да се поставят протезите?
- Най-добре е това да стане още докато детето е малко, тъй като после очните кухини се свиват, клепачите се слепват и става много по-бавно и с повече тренировки. В такива случаи се започва с по-малка протеза, всеки ден се увеличава времетраенето, докато окото привикне и протезата си легне на мястото. Чак тогава се прави протеза с необходимата големина.
- Има ли случаи, в които окото изхвърля протезата?
- Мисля, че е въпрос на време и свикване, но въпреки това понякога и това се случва. Това обаче не може да се каже предварително.
- Какви видове очни протези съществуват?
- Когато детето е с микрофталм, т.е. родило се е с по-малко оченце, тогава се използва специално изработена върху него тънкостенна люспа, размерите на която зависят от това доколко окото може да се отвори и дебелината, която то може да понесе. Ако двете очи са различни като големина, се съобразяваме и с това. Освен тези тънкостенни протези има и дебелостенни. Те се използват, когато липсва око, тогава се поставят дебелостенни очни протези.
Третият вид са светлочувствителните протези. Те са предназначени за пациенти, чието зрение е угаснало и е останала само перцепция на светлина. Това са също тънкостенни протези с тази особеност, че те пропускат светлината.
- От какъв материал се изработват протезите?
- Аз ги изработвам от специална пластмаса, защото се оказва, че човешкият организъм най-лесно ги понася. В повечето страни от Западна Европа протезите се изработват от стъкло, но това изисква тяхната ежегодна смяна, тъй като те корозират и драскат малките мускулчета на клепачите и се получава птоза - висване на клепача. Те се правят бързо, но се повреждат по-лесно и са чупливи. Изработват се в Австрия.
Пластмасови протези се изработват в Унгария и Франция. Там цената им е между хиляда и две хиляди евро.

- Какви са предимствата на пластмасовите протези, освен че се възприемат най-лесно от окото?
- Желателно е пациентът да идва в кабинета веднъж в годината и ако има нужда протезата може да се коригира или гланцира.
- Бихте ли обяснила последователността на процедурите при протезирането?
- Първо се взема мярка, след това се рисува и пускам пациента. Когато протезата му е готова го извиквам, поставям протезата. В случаите, в които е налице субатрофия има тренировъчен период. Пациентът носи индивидуална тренировъчна люспичка, която се полира и при нужда може да бъде коригирана, а ако се окаже, че това не се налага просто си я носи без проблеми.
- Как да поддържаме протезите си?
- Пластмасовите протези са много леки за поддръжка, защото не се чупят, а ако се надраскат могат лесно да се гланцират. Тук искам отново да кажа, че веднъж в годината пациентът трябва да посети кабинета, защото от прашинките протезата може да се издраска и трябва да се гланцира, а може и да се наложи леко увеличение или намаляване поради промяна на статуса на очните тъкани.
За домашна употреба  препоръчвам един разтвор, който е дезинфектант и убива всякакви гъбички и микроорганизми.
- Кога трябва да се свалят протезите?
- Когато е очна протеза, понеже нямаме плътно притискане до тъканите е желателно при сутрешния тоалет тя да се свали и да се измие с неутрален шампоан. След това се капва в окото по една капка от разтвора и протезата отново се слага. Когато е люспа, не е необходимо да се сваля ежедневно. Достатъчно е веднъж в месеца да се почисти с този разтвор или да се остави в него едно денонощие.
- Налага ли се смяна на протезите и ако е така през колко години трябва да се прави това?
- Когато пациентите са деца, трябва всяка година протезата да се коригира - или да се увеличава, или да се сменя. При децата ситуацията е по-динамична понеже те растат бързо. До навършването на петнадесет години работим в един двугодишен цикъл – първата година от използването на протезата правим корекция, а след изтичане на втората я сменяме с нова.
След навършване на осемнадесетгодишна възраст протезата вече може да се сменя на пет години, това е препоръчителен срок, който е съобразен с това, че и в този период в нашия организъм настъпват промени. Това е желателно. То е обусловено от промените в човешкия организъм, а не от някакви недостатъци на протезите. Вече споменах, че пластмасовата протеза не може да се повреди, освен ако не я настъпите. 
- Сега поставянето на очни протези за деца до осемнадесет години е безплатно, защото се финансира по проекта, но когато трябва да си плащаме, колко излиза поставянето на една протеза?
- В момента наистина услугата е безплатна за деца.  Искам да споделя с Вас своето безпокойство от това, че дори и при това положение все още няма много желаещи. Безпокои ме и фактът, че министерството е сложило граница от пет години за смяна на очни протези като отпуска за тази цел само по 96 лева, а това е напълно недостатъчно.
До този момент протезите струваха по 300 лева, но поради кардиналното поскъпване вероятно ще се наложи да се вдигне и тяхната цена. Мисля, че министерството би трябвало изцяло да покрива сумата, за да се чувстват тези хора пълноценни. А затова е нужно самочувствие. Самата аз съм късогледа от малка. Носех очила и подигравките на съучениците ми ме принудиха да се притеснявам от това. Затворих се в себе си. Станах необщителна и се комплексирах ужасно. Като студентка първи курс на медицинския университет разбрах, че могат да ми поставят лещи и да се отърва от очилата. Тогава разбрах две неща - първото с какво ще се занимавам в бъдеще и второ, че макар и козметични, очните протези не са лукс, а потребност, защото ти помагат да преодолееш комплексите си.
Има хора, които се раждат с различни очи. Например исторически факт е, че Александър Македонски се е родил с едно синьо и едно зелено око, а баща му Филип загубва едното си око при битка. Интересно е, че на баща му са сложили протеза. По онова време като материал са използвали или дърво или скъпоценни камъни, така че идеята за очно протезиране датира от много стари времена. Окото не само, че е най-деликатният орган, но то е и органът с най-много цветове.

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 02, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно
Моите добри очи
"Тук мъртвите отварят очите на живите."
Луи Брайл
Изложба "Тактилна керамика"
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА
Редакцията на списание "Зари" се извинява за допуснати неточности:
В ПАМЕТ НА ЗАХАРИНА ЛАЛОВА
Почина Захарина Лалова (1930-2008)
От колектива на сп. "Зари" и журналиста Дончо С. Дончев
Реквием за мама Заха
Бяла гълъбица и гарван на въртележка
ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ХОР НА СЛЕПИТЕ
"Стоян Бабеков разчупи шаблона и наистина много постигна”
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
София
Левски
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слънцето забавя стареенето с пет години
Екореволюция - мобилен със слънчева батерия
Средиземноморската диета съхранява интелекта
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят. Пейо Крачолов Яворов.
Сърца, които могат само да изгарят. Рози за Юлия Вревская.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очно протезиране за деца до осемнадесет години
ПРЕМИЕРА
"Социална рехабилитация и интеграция на зрителнозатруднени лица"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Дете на Божието чудо
Архив на изданието
1 2 3 4 5