Брой 04, 2009

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Охрид – сбъдната мечта


Малък е шансът на музикантите и певците любители да пътуват в чужбина. В нашата практика имаме само два случая в продължение на 17 години – едно отиване до град Измит, Турция, по проект по програма Грюндвиг. Вторият беше на 5 и 6 март тази година в Тетово и Охрид. Средства за транспорта ни бяха предоставени от Фонд „Култура”, за което благодарим. Можете да си представите радостта на тези, които със специален 30 местен бус се отправиха за Македония. Още първия ден в най-големия салон на Централния културен дом във втория по големина град се състоя концерт. С добро настроение и искрено чувство пяха дамите от състав „Люлин”. Ирина Захариева дебютира успешно със своето соло. Ръководителката на групата Райна Митина също бе приветствана от слушателите. Градусът бе повишен с рок-изпълненията на „Веселите момчета”. Те бяха предшествани от прочувствените песни на Мария Христова. Авторските песни в стил рок бяха посрещнати с аплодисменти. Програмата се допълни от домакините – дует от Скопие. В края атмосферата се подгря от известни местни певци на македонски фолклор.

Времето бе благоприятно. Още по-топло стана на приятелската вечеря в хотела, в който бяхме отседнали. Звучаха песни на български и македонски. Те се пееха от всички. На това място ще кажа, че председателят на Македонския съюз на слепите Жарко Селковски заедно с неговите сътрудници ни осигуриха такъв стандарт на пребиваването, че ние трудно ще успеем да отговорим при тяхното очаквано идване. Не става дума само за битови условия, а преди всичко за една искреност и сърдечност, която ни накара да се чувстваме като братя.

Потеглихме за Охрид на 6 март. Слънцето ни се усмихваше. Пътят ни водеше през планината. Спускахме се. Пред нас беше езерото – най-голямото на Балканския полуостров. Според данните в енциклопедията дълго 30 километра и широко 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км. Най-голямата му дълбочина е измерена срещу село Пещани - 287,4 м, а средната му дълбочина е 163,71 м.
За съжаление се изсипа прохладен дъжд преди да достигнем манастира „Свети Наум”. Тази духовна твърдина датира от IX век. Съхранила е спомени за първоучителите, просветители и ученици на Св. Св. Кирил и Методий - Климент и Наум. Нощувката ни беше в кокетен хотел край самото езеро. Привечер посетихме града, запазил своя облик и самобитност от векове. Тук са средновековните църкви, крепостта на Самуил, съхранените стени, руини и части от каменните сгради. Вече беше тъмно и студеният дъжд отново се сипеше. Бързахме отново да бъдем заедно с македонските си приятели. Тези вечери край блюдата и напитките ще останат незабравими за всички ни.


Утрото беше чудно, окъпано от светлина и топлите лъчи на слънцето. Езерото посребря и се позлати и ние бяхме щастливи да видим и почувстваме неговото очарование. Благодарим ви, македонски приятели!

Спас КАРАФЕЗОВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6