Брой 04, 2009

Тема: IN MEMORIAM

Той не беше шеф, но беше човек


В памет на Петър Георгиев Русев

- Бабо, другия път като идваш да доведеш и дядо! - с неприкрита обич каза едно от правнучетата на Петър и Недялка Русеви.
Трудно е в такива моменти да се обясни на едно малко дете, че дядо Петър ще живее вече само в спомените на хората. На 13.12.2008 г. той почина след кратко боледуване. Целият му жизнен път е изпълнен с обич към хората, към природата и с много чистота в отношенията с другите хора.
Той се е родил преди 85 години в свищовското село Овча могила и щастливото му детство е било помрачено от нещастен инцидент при игра на челик - острието на дръвцето се забило в едното му око. Независимо от непрекъснато влошаващото му се зрение той успява да завърши като своите другарчета и основното си образование, а после и земеделска гимназия.
След като научава, че в град Пловдив има възможност да работят и такива хора като него с увредено зрение, той започва работа в ДП "Труд". Там среща и бъдещата си съпруга Недялка, чийто съвместен живот продължава 53 години в разбирателство, съгласие и много обич към двете им деца, четирите внучета и трите правнучета. В началото на 60-те години Петър Русев със семейството си се премества в София и 30 години работи в цех "Филтри" в столичното ПП "Успех".
И като работник и като човек той е запомнен от многобройните си приятели като непримирим към несправедливостите, към фарфаронщината и безотговорността. Чистотата на неговите идеали се проявява в младежките му години като участник в антифашисткото съпротивително движение, като член на БКП и активността му за по-доброто бъдеще на слепите хора. Тази му чистота съвпада напълно и с привързаността му към природата - той не е пропускал възможност за туристически походи, екскурзионни летувания и излети.
Да, той не е бил шеф, но хората ще го помнят като пример за осмислен пълноценен живот.
Да бъде вечна и светла паметта му!

Георги ЧЕРНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2