Брой 04, 2009

Тема: 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Луй Брайл

Жан РОБЛЕН
/продължава от брой 3/

Най-сетне през октомври, детето открива гениалната азбука. Създава правописно писмо, обхващащо ударенията и препинателните знаци, пригодено за ползване в математиката и музиката. Пиер Анри пише: "Брайл направи нещо повече от просто подобрение, той внесе промени в дълбочина. Дори слепите да не му дължат всичко, те му дължат най-доброто."
Луи Брайл изменя според нуждите на своята система плочата на Барбие, като прибавя клетки на всеки отделен ред и средно ограничение, разделящо на две всяка клетка. Писмото му наброява три точки вместо седем на височина.
Детето-чудо е на петнадесет години.

През 1829 г. Брайл публикува обяснение на системата. По това време основният принцип на азбуката е хоризонтален, но той скоро го усъвършенства и оформя изходната комбинация от шест точки. Като променя многократно разположението на тези точки, той получава 63 комбинации, които му дават възможност да предаде релефно всички писмени знаци, използвани от виждащите. Барбие пише на Луи Брайл:
"С голям интерес прочетох метода, който сте съставил специално за използване от хора, лишени от зрение... Хубаво е на Вашата възраст да се започва по този начин, и от светлите чувства, които Ви ръководят, може още много да се очаква."
31 март, 1833 г.

Каква ще бъде съдбата на Луи Брайл занапред? Съществуване, изпълнено с труд, съсипано от борба за утвърждаване на системата, несигурност, породена от мъчително боледуване - това е неговият живот. През 1828 г. е назначен за учител. Преподава география и алгебра.
"Изпълняваше функциите си с толкова чар и проницателност, че за учениците му задължението да присъстват в час беше истинско удоволствие." - пише Колта - негов приятел. Като способен музикант през 1833 г. става органист в църквата "Сент Никола де Шам".
Йохан Вилхелм Клайн, основател на Виенския институт на слепи, прави проучвания в училищата по цял свят, за да открие подходяща писмена система. През 1840 г. той поддържа кореспонденция с Брайл. Писмото на Луи до Клайн се пази в института.

Драги господине,
Като познавам огромния Ви интерес към образованието на слепите, имам честта да Ви предложа обяснение на една нова система за писане, предназначена за тях. Надявам се да приемете тези няколко реда в знак на почит към посвещаването Ви на каузата на тези несретници, чийто жребий споделям. Ще бъда много щастлив, ако моите малки схеми могат да бъдат полезни на Вашите ученици, и ако този образец Ви даде доказателство за дълбокото ми уважение.
Оставам, господине, Ваш покорен слуга.
Луи Брайл

За съжаление Клайн не одобрява системата и след няколко хладни поздравления към откривателя, той се противопоставя на въвеждането й в Австро-Унгария. Основните му възражения се отнасят до условния характер на писмото и до липсата на сходство с азбуката на виждащите. Същевременно Брайл продължава усилено изследванията си. Създава нова система за писане - рафиграфия. Релефните точки, подредени в определена последователност, очертават формата на буквите, което дава възможност на виждащите да четат текста. Новата система е посрещната с въодушевление от младите. През 1838 г. Ламартин (1790-1869) посещава Кралския институт за слепи деца. По този повод той заявява пред камарата на депутатите: "...Никое описание не е в състояние да ви даде представа за тази мрачна, мръсна и тясна сграда, за коридорите, разделени на две, така че да се получат истински килийки, които наричат "ателиета", за извитите, проядени от червеи стълби... Господа, искам да уверя Камарата, че никога парите от бюджета няма да намерят по-добро приложение от това да възвърнат чувството на онези, които природата е лишила от най-ценното  - сетивата". Повлияно от тази пламенна реч, събранието взема решение за построяване на нова сграда на института.

/следва/


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2