Брой 04, 2009

Тема: СПОРТ

Стартът е даден

Тази година в пловдивската регионална организация на слепите се постави началото на дългоочакваното спортно събитие – турнирът по канадска борба „Пролет 2009”. В облачната утрин на втори април, новият уютен клуб на организацията приюти мераклиите, дошли да премерят сили в този все още нов за нас спорт.

Общите усилия на организаторите не бяха напразни. Предварителната разгласа чрез професионално изготвените афиши, както и устните съобщения правени при провеждането на други мероприятия преди това, доведе малък брой, но за сметка на това истински състезатели. Този празник на духа и волята започна с благословията на Велик Атанасов – председател на спортната федерация на Съюза. Той сподели впечатленията си от семинара по канадска борба в Сливен, провел се през октомври 2008 г. След откриването и пожеланията дойде време на същинската част.

Турнирът бе разделен на два етапа – теория и показен урок, последван от състезание. В теоретичната част Кирил Дамянов разказа една от легендите свързани с канадската борба, за клубовете в България и за постиженията на нашите спортисти. Петър Станкулов, представител на наскоро създадения и засега единствен клуб по канадска борба в Пловдив „ВИС 24”, в чийто управителен съвет са и нашите съюзни членове Снежана Кирчева и Кирил Дамянов, най-подробно запозна присъстващите с правилника и начина на провеждане на борбата.
След кратката почивка последвала урока, започна истинското състезание. Началото сложиха жените. Те бяха истинска атракция за присъстващите с нахъсаната си игра и жаждата за победа. В крайна сметка класирането доби следния вид:
първа – Снежана Кирчева
втора – Димка Дамянова
трета – Тотка Златанова
Дойде време и мъжете да покажат бицепсите си пред дамите. Всеки двубой бе изключително оспорван, но най-оспорвана беше битката за първото място. На масата вплетоха мускули и жили Никола Стоянов от Пловдив и Красимир Касабов от Асеновград. Съвсем малко не достигна на пловдивчанина да победи, но за него остана удовлетворението, че е отстъпил пред младостта и килограмите на Красимир. Така се оформи и крайното класиране:
първи – Красимир Касабов
втори – Никола Стоянов
трети – Рехан Карабекир
В крайна сметка победи приятелството и удоволствието от един изпълнен с положителни емоции ден. Завършек на това мероприятие беше осигурената от ръководството на РСО закуска, както и уверението на организаторите, че ще направят всичко възможно това да е само началото.

Кирил ДАМЯНОВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2