Брой 04, 2009

Тема: ПРОЛЕТ

Да се преборим с пролетната умора


Най-простото обяснение за появата на пролетната умора е нарушеният баланс на организма. Отслабването на имунната система се дължи на дългите зимни месеци, в които слънчевата светлина е много малко и намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци е повлияла негативно на хранителния ни режим.
Липсата на движение, лошoто хранене и прекараните настинки водят до натрупване на токсини в организма. През студените месеци метаболизмът се забавя и абсорбирането на веществата става по-трудно. Именно поради тази причина с идването на пролетта се чувстваме изморени и неработоспособни.
Първите признаци, по които можете да познаете пролетната умора са липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост, загуба на чувството за хумор.

Ето няколко съвета за да се преборите с пролетната умора:

Хранете се здравословно. Увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Всички знаем този съвет, но постоянно го пренебрегваме. Опитайте да ядете в началото поне по една ябълка на ден.

Закусвайте макаронени продукти - те дават енергия за целия ден. Съчетани с една ябълка, правят чудеса. Наблегнете и на пълнозърнест хляб, сухи смокини, фасул, които изчистват стомашно-чревния тракт. В същото време намалете количеството на захарни изделия. Пийте поне литър и половина вода на ден.

Можете да се обърнете към личния ви лекар, който да ви изпише витамини и минерали специално срещу умората. Обикновено се предписват допълнителен прием на витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий.

Важно е да можете да си почивате пълноценно през този период от годината. Ако имате възможност, подремвайте след обед, слушайте музика по всяко време, прочетете отново любимата си книга, правете любов преди сън.

Не се претоварвайте в работата. Така се изнервяте допълнително и вредите на себе си и на колегите си.

Отидете на масаж. Ако нямате време и възможност за такива "глезотийки", помолете любимия си да ви направи масаж, пък бил той и непрофесионален.

Освежавайте често въздуха в стаята и подберте парфюма си според това дали ви създава настроение.

Сменете гардероба си. Макар и още да е хладно, подбирайте дрехи с по-свежи цветове. Доказано е, че оранжевото, например, подобрява настроението, без значение дали това е цветът на дрехите ви или на сока в чашата на закуска.

И накрая - радвайте се на живота и се усмихвайте!


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2