Брой 04, 2009

Тема: ПРОЛЕТ

През май е пикът на пролетните алергии


Пикът на пролетните алергии винаги настъпва през май, предупреждават и тази година лекарите-имунолози. Именно през този пролетен месец растенията, богати на алергени, разцъфват и хората, чувствителни към техния прашец, усещат в различна степен действието на алергените.
Брезите и тополите - основният дразнител на лигавицата на носа и очите, още от първите дни на май създават предпоставки за прояви на алергия - "течащ" нос, възпаление на очите, кашлица.
През пролетта започват алергичните реакции и при хората, възприемчиви към различните житни растения, а през есента алергичната "щафета" се поема от пелинът и други подобни треви.
За да се минимизира вредното въздействие на алергените върху човека трябва да се вземат определени мерки. Специалистите съветват хората с алергии към цветния прашец да съкращават своя престой навън - особено в сухо и ветровито време, да носят шапки и очила, които да предпазват очите. Те препоръчват също след прибиране у дома дрехите задължително да се подменят, а също така да се взема душ.
В затворените помещения не трябва да се отварят прозорците - въздухът може да се освежи и с помощта на климатик.
От лекарствените средства лекарите препоръчват да се приемат антихистаминни препарати от второ поколение, като подчертават, че е много важно да се потърси лекарска помощ още при усещане на първите симптоми на алергия.
Специалистите съветват чувствителните към алергии хора да бъдат много внимателни в избора на плодовете и зеленчуците, които консумират, като е добре да се въздържат от употребата на лешници, моркови, киви, сливи и череши, а най-чувствителните - дори от цвеклото и спанака.


Назад

Всички статии на Брой 04, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луй Брайл
IN MEMORIAM
Той не беше шеф, но беше човек
Памет за Георги Братанов
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Организационен отчет на ССБ за 2008 година
Охрид – сбъдната мечта
За Съюза на слепите с любов и благодарност
Работа има за всички, стига човек да има мерак!
Отговор от Васил Долапчиев - председател на ССБ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Русе
Червен бряг
Средец
Левски
ОБЯВА
Общо събрание
ПРОЛЕТ
Да се преборим с пролетната умора
През май е пикът на пролетните алергии
СПОРТ
Стартът е даден
ХУМОР
Първоаприлска шегобиеница
Зъбати хрумвания
Архив на изданието
1 2