Брой 05, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

ДобричПГ “Пей сърце” на 1 година. Честито!

Групата за народно пеене “Пей сърце” при ТСО на слепите гр. Добрич за краткото време откакто е създадена постигна невероятен напредък. Човек не може да остане равнодушен към тяхното старание и желанието на изпълнителите за изява, защото те все пак са начинаещи в тази сложна материя. При това са хора с увреждания.
Групата е създадена на 2 май 2008 г. по идея на председателката на ТСО Добрич г-жа Паунка Пеева, която с голям педагогически подход успя да събере и насърчи тези жени. Решението бе взето, но всичко бе свързано с трудности: осигуряване на музикант, закупуване на подходящи народни носии, транспорт при участие на групата. Разбира се, голяма помощ оказа община Добрич в лицето на кмета г-жа Детелина Николова.
Групата се оформи и започна редовни репетиции. Дойде и първото представяне пред публика. То беше в Генерал Тошево на Добруджански фолклорен събор. Представянето беше отлично, публиката ги аплодира, а организаторите ги отличиха подобаващо със специална награда – статуетка на Божията майка с Младенеца. Специално беше отличена и солистката Мария Минева - тази изключителна жена с нейния силен, ясен и  мелодичен глас. Тя всъщност е двигателят на групата. По нейни указания се заучават текстовете, мелодиите и начина на подреждане на изпълнителите. А те са: Паунка Пеева, Еленка Димитрова, Златка Златева, Светлана Георгиева, Маринка Петрова, Митка Калчева и Мария Минева. Седем са, но пеят за седемдесет. Музикалният съпровод е от Ахмед Мехмедов (Ачо). Ръководител на групата е Кирил Сотиров.
Групата набира скорост и има изключителен успех при посещението си във Варна на “Листопад на спомените”. Беше отправена покана за концерт пред хората в старчески дом, които с умиление благодариха за хубавите песни. А до момента върхът на постиженията им е представянето пред телевизия Скат излъчено директно в деня на юбилея 2 май 2009 г. Водещата на предаването “От “Българско по българско” Галя Асенова с нейния такт и приятна отзивчивост, така ги предразположи, че нашите момичета се раздадоха. Те бяха неотразими, те бяха върхът – най-много аплодисменти имаше за тях. Просто ни просълзиха. А конкуренцията беше голяма. Имаше групи от Ямбол, Смолян, Генерал Тошево.
Прибрахме се късно в хижата на Витоша уморени, но щастливи.
След преспиването ни, сутринта рано поехме към Велико Търново. А там се провежда “Балкан фолк”. Отново участие и отново голям успех, грамота, отличия, специален диск за групата и отново специална награда за Мария Минева за солово изпълнение. Отличие получи и Ахмед Мехмедов за неговото виртуозно изпълнение на гайда.
Всички са щастливи, а най-много Кирил Сотиров. Той чак сега се успокои. С неговото изискване за дисциплина той допринесе много за постигнатите отлични резултати. Организаторите отправиха покана за ново гостуване на нашия състав.

Браво чудесни момичета!
Обичаме Ви!

Димитър КЪНЧЕВ


Назад

Всички статии на Брой 05, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
Шест вълшебни точки
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
Старата часовникова кула на Бяла
ДИСКУСИЯ
Стопанска дейност - да, но не на всяка цена
ДРУГИ
Малка обява
ДРУГИТЕ ЗА НАС
Светове
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Незрящите в Бургас се учат да получават европари
ЕСЕ
Приятелят – добрият човек
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Добрич
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Грешката
Слепецът, учителят и коритото
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Жалба
ЛЮБОПИТНО
Вики от "Мюзик айдъл" има шанс да прогледне!
Влошава се зрението на Шер
Стиви Уондър получи наградата "Гершуин" от Барак Обама
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Обръщение
НОВО ОТ БТК
БТК предлага план Инвалиди 300 от 1 април 2009 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение
Търкането на очите уврежда зрението
Хипертонията атакува зрението
ПОЛЕЗНО
Аптека за хора с увреждания заработи в София
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6