Брой 05, 2009

Тема: ЕСЕ

Приятелят – добрият човек


Когато кажем приятел, си спомням приказката за „човека и змията". Живял един селянин, който имал лозе. Това лозе го хранило, затова селянинът всеки ден ходил и се грижил за него. Там се сприятелил с една змия, която срещу купичка прясно мляко му оставяла по една жълтица. Това приятелство продължило до мига, когато синът на селянина, заслепен от алчност, решил да убие змията и да вземе богатството й, но той не успял да я убие, а само откъснал опашката й. Змията го ухапала и синът умрял. Минало известно време и селянинът пожелал да възстановят старото приятелство, но змията отговорила: „Не може, приятелю, да се върне старото приятелство, като погледна моята скъсана опашка, а ти като гледаш гроба на сина си!!!". И си мисля какво още може да се каже. Приятелството е много ценно и много ранимо, затова ние трябва да го пазим. В приятеля ние вярваме, на него разчитаме в труден момент. Поетът много точно е усетил силата на приятелството и чрез думи е успял да разкрие силата му:

„Приятелю мой,
тръгна ли на дълъг път,
стари мой приятелю,
само теб ще взема днес за другар.
Само с теб по този път,
само с теб единствено
аз мога сигурно да крача.
Свърши ли се хлябът мой,
първи мой приятелю,
своя хляб разделяш ти заедно с мен —
само с теб един до друг,
само с теб единствено!"

Всеки човек има нужда от приятелско рамо в труден час, да сложи глава и да изкаже болката, има нужда и в радост да сподели своето щастие. Колкото и силен да бъде човек, има нужда от съчувствие и разбиране. Колко искрено и чисто е детското приятелство, и колко често това приятелство прераства в любов. Аз не съм съгласна, че между мъж и жена не може да има само приятелство, без секс, без плътски желания. Животът го е доказал и такова приятелство е много по-ценно от пари и богатства. Нека не забравяме:

„Не всичко е пари, приятелю,
не всичко е пари!
Когато гръм удари ни,
щом вечер свечери,
подай ръка, приятелю,
и мен ме погледни!"

Къде другаде можем да изплачем болката, къде другаде, освен при Добрия Човек - нашия приятел. Понякога, когато сме толкова отчаяни, защото не срещаме разбиране и топлина, ние срещаме това тъй нужно приятелство в едно куче и коте, в едно малко живо същество. Най-често срещаме тъй търсения другар във вярното куче. То няма да ни предаде. Животът е доказал безграничната му вярност и обич. Години минават и то не забравя своя приятел, чака го в студ и пек, в дъжд и сняг, стои на своя пост и чака любимия човек и така годините минават и идва последния му час. Не една, не две, не три години, то чака и девет, и десет години. То чака, то тъгува, то се надява. Питам се: ние, хората, способни ли сме така безкористно да обичаме? Може би! Всичко е възможно, макар и рядко. И ми се иска да вярвам, че още около нас е Добрият Човек.

„Мои приятели!
Знайни и незнайни, щастливи и нещастни,
слушайте в този миг моите думи, сърдечни и ясни:
тук между нас, покрай нас, сред виелици, преспи и пек
съществува Добрият Човек!
Нека забравим съмнения, болки, обиди, покруси,
нека се вгледаме с трезви и мъдри очи помежду си,
и превъзмогнали завист и слава и жребий не лек,
да открием Добрия Човек!
В този живот - безначален, безкраен, велик, пъстроцветен,
ако проправим пъртина, през дните, така е во век
да пребъде „Добрият Човек!"

И така в лутане, в търсене на щастието, в грижи минават неусетно годините. И идва миг, в който си спомняме, че там назад в годините има един приятел, който, може би, и той като мен, не е забравил приятелството ни, и го зовем да ни чуе:

„Стари мой приятелю, чуй годините!
Всеки има своя дом, и свойто рамо,
всеки има своя път, и свойта съвест.
Виж децата ни, колко са пораснали.
Стари мой приятелю, чуй годините!
Всеки има своя миг, единствен миг,
всеки има своя сън, несбъднат сън.
Виж очите ни - колко уморени са!"

И макар далеч един от друг, приятелите чувстват, когато другият изпадне в беда. Приятелят бърза да помогне, ако може, той затова е приятел. Вярно, приятел в нужда се познава, но сега, в това объркано време, как да разберем кой е искрен и кой е фалшив. Вярваш в „приятеля" и изведнъж разбираш, че си предаден за нищожна цена. Но когато човек е сам, той бързо ще бъде победен и какво ни остава, освен да се молим да срещнем добрия, истинския приятел. В този студен, враждебен, озъбен живот ние се молим, ние се надяваме да срещнем този сърдечен Добър Човек - Верния приятел.

„В този свят, от враждите измръзнал,
приюти ме в твойта душа.
Уморих се самичка да зъзна
и в очакване да се руша.
Много бури ме блъскаха с ярост.
Много често оставах без път.
Приюти ме, аз искам да вярвам,
че без вяра е страшен светът."

Сега, прелиствайки страниците на вестниците, редовно срещам пожълтели снимки на позабравили се приятели, които се търсят и искрено желаят да върнат онова приятелство. Сама се питам и сама си отговарям: Защо толкова години се забравихме и чак сега, когато сме останали сами, търсим приятеля? Навярно, защото забързани и заети с грижи за дом, за семейство, за деца не ни оставаше време да мислим за приятеля. Но сега вече сами ние чувстваме нужда от разбиране, от съпричастност. Нали споделената болка е половин болка. А приятелят и той е преживял, и тъга и радост. Ето защо вярваме, че той най-добре ще ни разбере. Дай Боже, да си върнем вярата в живота и да срещнем „Добрия Човек", „Приятеля". Когато по пътя вървим заедно, тогава пътят е по-лек.

Весела ПАРАШКЕВОВА


Назад

Всички статии на Брой 05, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
Шест вълшебни точки
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
Старата часовникова кула на Бяла
ДИСКУСИЯ
Стопанска дейност - да, но не на всяка цена
ДРУГИ
Малка обява
ДРУГИТЕ ЗА НАС
Светове
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Незрящите в Бургас се учат да получават европари
ЕСЕ
Приятелят – добрият човек
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Добрич
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Грешката
Слепецът, учителят и коритото
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Жалба
ЛЮБОПИТНО
Вики от "Мюзик айдъл" има шанс да прогледне!
Влошава се зрението на Шер
Стиви Уондър получи наградата "Гершуин" от Барак Обама
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Обръщение
НОВО ОТ БТК
БТК предлага план Инвалиди 300 от 1 април 2009 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение
Търкането на очите уврежда зрението
Хипертонията атакува зрението
ПОЛЕЗНО
Аптека за хора с увреждания заработи в София
Архив на изданието
1 2 3 4 5