Брой 05, 2009

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение


Изследователи от Медицинското училище на университета в Питсбърг са открили, че стволовите клетки, изолирани от роговицата на окото, могат да възстановяват видимостта. При инжектирането им не се е наблюдавала и реакция на отхвърляне. Проучването увеличава надеждата, че клетъчните терапии ще могат да лекуват аномалии в зрението, причинени от увреждане на роговицата на окото.
Роговицата представлява предната част от външната обвивка на окото. Тя е продължение на склерата. Прозрачна е и леко изпъкнала.
През нея се пречупват лъчите на светлината. Роговицата предпазва окото от нараняване. При поява на помътняване и загуба на нейната прозрачност зрението намалява.
Джеймс Фъндербърг от Катедрата по офталмология към университета в Питсбърг твърди, че лечението със стволови клетки върху модели от мишки помага. „След вливането на стволовите клетки, очите на мишката с проблеми на роговицата се изравниха с тези на мишката за сравнение, която никога не е била засегната от заболяването”, казва той. Преди години неговият екип е изолирал стволови клетки от стромата (клетъчен слой на роговицата). Учените са установили, че след обработка в лабораторни условия те продължават да продуцират биохимични вещества като протеина лумикан. Той е от съществено значение по отношение на структурата и прозрачността на роговицата.

Според Фъндербърг мишките, които са загубили способността да произвеждат лумикан развиват тъмни, мътни участъци в корнеата. Те могат да се сравнят с появата на рана в тъканта, която човешкото око образува в отговор на травма или възпаление.
Три месеца след диагностицираната липса на протеина лумикан, в очите на мишката са били инжектирани зрели човешки стволови  летки, изолирани от роговицата. Видимостта била възстановена. Роговицата и стволовите клетки, добити от стромата, са „имунно привилегировани”, което означава, че не водят до съществен имунен отговор.
Още няколко клинични проучвания показват, че човешките стволови клетки са живи и създават лумикан, който позволява възстановяване на тъканта”, отбелязва д-р Фъндербърг.

Използван източник: Фокус Нюз


Назад

Всички статии на Брой 05, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
Шест вълшебни точки
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
Старата часовникова кула на Бяла
ДИСКУСИЯ
Стопанска дейност - да, но не на всяка цена
ДРУГИ
Малка обява
ДРУГИТЕ ЗА НАС
Светове
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Незрящите в Бургас се учат да получават европари
ЕСЕ
Приятелят – добрият човек
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Добрич
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Грешката
Слепецът, учителят и коритото
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Жалба
ЛЮБОПИТНО
Вики от "Мюзик айдъл" има шанс да прогледне!
Влошава се зрението на Шер
Стиви Уондър получи наградата "Гершуин" от Барак Обама
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Обръщение
НОВО ОТ БТК
БТК предлага план Инвалиди 300 от 1 април 2009 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение
Търкането на очите уврежда зрението
Хипертонията атакува зрението
ПОЛЕЗНО
Аптека за хора с увреждания заработи в София
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6