Брой 05, 2009

Тема: 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Луи Брайл


Жан РОБЛЕН
/продължава от брой 4/

На 11 ноември 1943 г. новата сграда на института, разположена на булевард "Де–3–Енвалид" № 56, е завършена, и слепите скоро ще влязат там, където Луи Брайл ще прекара последните си години в усъвършенстване на делото. Липсата на разбиране у Дюфо – новия директор, е голяма пречка за развитието на системата на релефните точки. Все още само системата на Хаюи е официално призната. Единствено доверието на слепите подкрепя Луи Брайл срещу хорската завист, срещу съсипващото бездействие на службите, неотстъпчивостта на Барбие, който не желае да признае превъзходството на новата азбука. Упоритостта на Брайл, силата на убеждението у младите възпитаници, които въпреки забраната използват азбуката, принуждават Дюфо да преосмисли позицията си. На 22 февруари 1844 г. по време на тържественото откриване на новата сграда Гаде – зам.-директорът, изяснява пред всички принципа на писмото с релефни точки и изразява дълбоко уважение към дарованието на изобретателя. Това е победата на Луи Брайл – справедливата награда за двадесет години на труд и борба! Но съдбата е жестока към него. Една някога всевластна болест уронва силите му – туберкулозата. През 1835 г., когато се появяват първите симптоми, той знае, че трябва да се щади, за да я победи. За кратък период вярва в излекуването си. Благотворният въздух на Купврей, една продължителна почивка сред семейството му дават тази надежда. Но през 844 г. той получава силен кръвоизлив. Налага се да изостави училището и да се лекува.
По това време в института правят опити с различни печатарски системи за адаптиране на брайловото писмо и новите начинания се увенчават с успех. През 1847 г. е изпробван един от методите, състоящ се в събирането на малки матрици от шест точки, от които се махат една, две, три, четири  или пет точки според знака. Но този метод има неудобството да налага отделна манипулация за всеки знак. се пак чрез него е отпечатана една книга с псалми.

Брайловото писмо се утвърждава във всички области на дейността на слепите. През 1846 г. Фурние го използва в курсовете по солфеж. Русел го въвежда в църковната служба. 1849 г. Лаас д`Ален след като създава стереотипното печатане, клишира безупречно част от "Поражението на Исус" и много други книги. Годе разкрива предимствата на брайловото писмо в Годишниците на глухонемите и слепите. Точковата азбука се оценява и в чужбина. Необикновеното изобретение завладява света. Общият стремеж на прилагане на откритието за Луи Брайл е доказателство, че годините, прекарани в тежък труд, не са преминали напразно. Но и за него системата на релефните точки принадлежи вече на миналото. Изобретението е напълно завършено, то не изисква нищо друго освен интензивно разпространение. Луи Брайл не спира дотук. Замисля нови проекти, решава нови проблеми. Главното му занимание е музикалното нотиране. До този момент никой не се е осмелил да накара слепия да очертае знаците на това сложно изкуство. Брайл изцяло се отдава на тази задача. През 1847 г. здравето на Луи Брайл се подобрява и Дюфо му разрешава да поеме отново учителските си задължения. От този период е запазено едно писмо на Брайл до майка му Моник Барон (1769-1854).

Скъпа майко,
От шест седмици съм тук, а все още нямам никакви вести от теб. Моля те пиши ми дали си добре, а също и новини за роднините ни, и за тези, които понякога се сещат за мен. Бях много доволен, когато научих, че времето се е задържало хубаво за гроздобера, или най-малкото толкова хубаво, колкото изобщо би могло да се очаква. Но дните стават все по-къси. Зимата настъпи и трябва повече да си стоим вкъщи. Аз не излизам навън и докато парижани празнуваха новата конституция, на мен ми беше хубаво да седя разположен удобно в малката топла стая и да слушам топовете. Е, няма как, засега нека запазим доброто си настроение и да преживеем зимата. Пиши ми как са братята, сестрите, приятелите. Надявам се да дойда да те видя веднага щом зимата свърши.
До това щастливо време, оставам твой обичан син.
Луи

Две години по-късно Брайл чувства, че силите го напускат. Великият сляп е принуден да се пенсионира. Въпреки това той остава в института и дава от време на време уроци по пиано.
2 декември 1851 г. Вследствие на дълго пренебрегвана хрема Луи Брайл е приет по спешност в болничното отделение на института.
Париж е разтърсен от държавния преврат на Луи-Наполеон и никой не се интересува от съдбата на скромния, умиращ сляп учител. По настояване на Брайл довеждат нотариуса г-н Тиак и в присъствие на няколко приятели диктува завещанието си. Гласът му е слаб и глъхнещ. Мъчителна тревога изпълва тишината между отделните изречения. В пълно съзнание той разпределя това, което притежава, мисли за всички с еднаква доброта Не забравя никой от тези, които обича: момченцето, което го води; медицинския помощник, който го лекува; болногледача, който бди над него. Не забравя дори прислужниците, които поддържат стаята му. През целия си живот Луи Брайл е признателен на всички, които му оказват помощ, такъв остава и пред прага на смъртта. Когато нотариусът си отива, приятелите се събират около болния. Опитите им да покажат, че има надежда за изцеление, са напразни. Брайл тихо се обръща към тях с думите:
"Знаете, че не се поддавам на илюзии. Няма защо да се преструвате..."
6 януари 1852 г. – Християнския празник Богоявление.
Брайл губи все повече сили. Сутринта иска да бъде причастен и да му припомнят символичното значение на златото, тамяна и смирната, но от обед не проговаря. Изолиран в своята нощ, загубил способността да говори, той стиска ръцете, които се протягат към него в един последен изблик на приятелство и уважение. Всички присъстващи оплакват човека, който си отива. В 16,30 ч започва агонията, а в 19,30 ч научаваме от Колта, че "Луи Брайл предава красивата си душа в ръцете на Бога."

/следва/


Назад

Всички статии на Брой 05, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
Шест вълшебни точки
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
Старата часовникова кула на Бяла
ДИСКУСИЯ
Стопанска дейност - да, но не на всяка цена
ДРУГИ
Малка обява
ДРУГИТЕ ЗА НАС
Светове
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Незрящите в Бургас се учат да получават европари
ЕСЕ
Приятелят – добрият човек
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Добрич
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Грешката
Слепецът, учителят и коритото
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Жалба
ЛЮБОПИТНО
Вики от "Мюзик айдъл" има шанс да прогледне!
Влошава се зрението на Шер
Стиви Уондър получи наградата "Гершуин" от Барак Обама
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Обръщение
НОВО ОТ БТК
БТК предлага план Инвалиди 300 от 1 април 2009 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение
Търкането на очите уврежда зрението
Хипертонията атакува зрението
ПОЛЕЗНО
Аптека за хора с увреждания заработи в София
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6