Брой 05, 2009

Тема: 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Шест вълшебни точки


Човек, сполетян от беда, много бързо научава какво е самота. Никой не търси компанията на нещастника. Задълго никой не търпи тягостната атмосфера на отчаянието и безсилието, и безнадеждността. На човек му е нужна Надежда. Тя е като въздуха - няма ли я, човек загива. Но нека не упрекваме здравите, нека се вгледаме в себе си. Дали пък не сме виновни самите ние?
Луи Брайл е прозрял тази истина твърде млад. Едва 18-годишен, той създава азбуката за слепите. И вместо да затъваме в блатото на отчаяние и самосъжаление, и изпаднем в депресия, да заживеем в света на нежните поети и мъдри писатели. Посредством Брайловата азбука хората със зрителни увреждания пътуват от пустинята до полюсите, от джунглата до тайгата, летят във вселената, навлизат в дълбините на океана, срещат се с хора от всички континенти. Шестте вълшебни точки побеждават самотата и изолацията.
Научават за научни открития, защото с Брайловото писмо се отбелязват и химични, физични понятия и цифри, и ноти даже, стенографски знаци. Шестте точки ни отварят прозореца на знанията. Моето име е Весела. То не е име на красиво цвете, но то самото е носител на Радост и Щастие. Макар че по рождение съм късогледа, и то с много силен диоптър, аз не се предадох на отчаянието.
Надеждата е била винаги пред мен. В нашата организация на слепите в гр. Средец има една бивша библиотекарка, която от 4 години е загубила зрението си. Тази жена излъчва спокойствие и жизненост. Лъчезарна и сърдечна, когато си в нейната компания забравяш, че тя е незряща. Наскоро член от нашата организация откри изложба. Впечатли ме фактът, че тя, незрящата, разбра посланието на твореца. Тази жена пожела с думи да й бъдат обрисувани картините и тя пожела да вземе за себе си една от картините, на която бе нарисувано дете, подпряно на прозорец и жадно гледащо навън. Символът бе прозорецът. Ето такъв прозорец ни е отворил Луи Брайл, посредством своята азбука. Вече не сме сами и отчаяни. Шестте точки ни отвориха прозореца на познанията и ако искаме да бъдем приети в  обществото трябва да сме оптимисти и упорити. Ние можем, ние трябва да победим самосъжалението, чак тогава ще бъдем приети такива каквито сме. Иска ми се да завърша с откъс от стихотворение на Пенчо Славейков.

..."Сляп бил си ти! И Омир бил сляп,
но в слепотата от хилядите зрещи
едничък само той е виждал ясно.
Не из очите погледа излиза,
а душата из Света светих!"

Весела ПАРАШКЕВОВА


Назад

Всички статии на Брой 05, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
Шест вълшебни точки
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
Старата часовникова кула на Бяла
ДИСКУСИЯ
Стопанска дейност - да, но не на всяка цена
ДРУГИ
Малка обява
ДРУГИТЕ ЗА НАС
Светове
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Незрящите в Бургас се учат да получават европари
ЕСЕ
Приятелят – добрият човек
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Добрич
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Грешката
Слепецът, учителят и коритото
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Жалба
ЛЮБОПИТНО
Вики от "Мюзик айдъл" има шанс да прогледне!
Влошава се зрението на Шер
Стиви Уондър получи наградата "Гершуин" от Барак Обама
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Обръщение
НОВО ОТ БТК
БТК предлага план Инвалиди 300 от 1 април 2009 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки помага при нарушено зрение
Търкането на очите уврежда зрението
Хипертонията атакува зрението
ПОЛЕЗНО
Аптека за хора с увреждания заработи в София
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6