Брой 03, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

50 години художествена самодейност в РСО Пловдив

Когато в една организация юбилеите зачестят, това може да означава само едно – утвърдени традиции и богат организационен и културно-масов живот. Само малко повече от година след като специализираното предприятие за трудоустрояване на хора с нарушено зрение – ПП „Успех” клон Пловдив отваря врати, неговите ръководители и ръководството на Районната организация започват работа за създаване на условия за изява и разгръщане на творческите възможности на невиждащите
На 1 март, по инициатива на Комисията за култура и творчески инициативи към РУС се проведе тържество, с което се сложи началото на поредица мероприятия, свързани с честването на 50 годишнината от полагането на основите на художествената самодейност в Пловдивската регионална организация на ССБ. Този ден традиционно се отбелязва като ден на самодееца, и най-вече с посрещането на баба Марта, което символизира радостта от възраждащия се живот и вярата в доброто. Само след два дни беше и националният празник на България – 3 март. С Величка Кърпарова – председател на комисията – участвахме в предаване на радио Пловдив, в интервю за ролята на самодейността в живота на незрящите, както и за тяхната съпричастност към проблемите, които вълнуват българската нация. Празненството се проведе преди обяд в съюзния културен дом. То бе открито с две нови песни на състав „Тракийски цвят”, изпълнения на формация „Настроение”, викторина, посветена на освобождението на България, имаше и томбола. Баба Марта и нейните помощници закичиха присъстващите с мартеници за здраве и берекет. Върхът на празничното тържество обаче беше рециталът на наши колеги от Харманли по поемата на П.Р. Славейков „Изворът на белоногата” и по стихове на поета Ивайло Балабанов, както и стихотворение на Величка Кърпарова, посветено на българските медицински сестри, които осем години лежат невинни в либийския затвор. Майсторското изпълнение на трупата водена от председателката на ТСО Харманли Калинка Стайкова, както и емоционалните стихове за нашите медици, пропити с болка и съпричастност, трогнаха до сълзи препълнената зала. А когато бяха подети Чинтуловата „Къде си вярна ти любов народна”, Каравеловата „Хубава си моя горо” и химнът на република България, всички запяха и станаха на крака.
Пред участниците в тържеството бе прочетено писмо до нашите сънароднички в Либия и палестинския лекар д-р Ашраф придружено с мартеници, което трябва да достигне до тях чрез либийското посолство в София. Писмото е изпълнено с уверение за солидарност и с вяра в тяхната невинност и скорошното им завръщане в Родината.
Празненството приключи с творческа среща между самодейците от Пловдив и Харманли. На него, макар и не през цялото време, присъстваше и председателката на РСО Стара Загора Дина Желева, която поздрави участниците и пожела нови съвместни плодотворни контакти и изяви. Присъстващите бяха поздравени от председателя на РСО Пловдив Велик Атанасов, а Георги Генов покани харманлийци, ако успеят да се подготвят с нови постановки или рецитали, да участват в традиционните дни на творчеството на хората с увредено зрение през лятото в Стария град в Пловдив.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2007

ЗАСЕДАНИЕ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
50 години художествена самодейност в РСО Пловдив
Писмо
Лекоатлетически пробег - 134 години от обесването на Васил Левски
КНИГИ НА БРАЙЛОВ ШРИФТ - 2006
Отпечатани книги на брайлов шрифт през периода януари - декември 2006 г. от читалище "Луи Брайл"
КОНСУЛТАЦИЯ
Превеждат парите за болнични директно
МНЕНИЕ
Сътвореното от гения е вечно
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Най-важна е превенцията
ПРАЗНИЧНО
Трети март
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Писмо до редакцията
След като ослепя, русенец намери спасение в писането
СТУДИО "ПОЕЗИЯ"
Стихове на талантливите хора от град Попово
ЮБИЛЕЙ
Сърце на работохолик и душа на бохем
Митко Грудев вече на шестдесет
Архив на изданието
1 2 3 4 5