Брой 07-08, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Станимашка светлина

Под този надслов Териториалната организация на слепите в Асеновград с председател Иван Шопов вече трета година организира проява, с чиято мащабност и размах трудно могат да се съизмерват и мероприятия, проведени на регионално ниво в системата ни. Само едно недоразумение попречи тази чудесна изява да бъде отразена в съюзния ни орган още през миналата година. В замяна на това местните медии – печатни и електронни – подобаващо отразиха събитието.

13 юни се оказа слънчев и топъл ден, изцяло подходящ за провеждане на събора в Араповския манастир близо до Асеновград. Това е един от малкото манастири у нас, които са изградени в полето, край аязмо. Сама по себе си инициативата на асеновградчани представлява преглед на спортната и художествена самодейност на хората със зрителни  увреждания от града и региона. Всичко говореше за една добра подготовка, извършена от ръководството, като великолепният замисъл беше осъществен благодарение на финансовата подкрепа на община Асеновград, отделила близо 2 хил. лв. за случая.

Празникът беше открит от кмета на града д-р Христо Грудев. Приветствие поднесоха и кметовете на близките села Козаново и Златовръх, както и други гости. Това несъмнено говори за добрата комуникация на местната ни структура с обществените организации и институции. От името на софийската регионална организация на слепите поздравление към инициаторите направи нейният председател Асен Алтънов, а от името на пловдивчани – членът на РУС и председател на ТСО "Пулпудева" Георги Генов. Ана Таскова, дългогодишен активист от организациите на слепите и сляпо-глухите, поднесе пита на кмета на Асеновград, приготвена лично от нея в знак на благодарност за оказваното нееднократно съдействие и разбиране от страна на общинските власти. Празненството беше осветено и от йеромонаха на манастира отец Киприян, който прочете молитва и поръси за здраве всички присъстващи.

Самодейни състави – певчески и танцови, дуети и индивидуални изпълнители отблизо и далеч се надпреварваха да забавляват присъстващите с прекрасните си изяви. Участие взеха певчески състав "Люлин" – София,  състав "Тракийски цвят"  и вокална група "Здравец" от Пловдив, хор "Капитан Петко войвода", представителна група от хор "Димо Хаджидимов" и обединен детски комплекс "Васил Левски" от Асеновград, рецитаторска група от ТСО Харманли и редица други.
В спортните състезания своите умения и възможности показаха участници от Асеновград, Лъки, Козаново, Садово, Първомай и Пловдив. Дисциплините бяха бягане на 60 м. – мъже и жени, тласкане на гюле от място – мъже и жени, вдигане на гирички – мъже и жени, клякане до отказ и скачане на въженце – мъже и жени. На победителите бяха раздадени награди – статуетки и грамоти.
Домакините се бяха погрижили и за богато угощение – тукашният хляб и вкусният курбан се усладиха на всички. След чудесно прекарания ден се разделихме, пожелавайки на организаторите да продължават и занапред създадената вече традиция, обогатявайки я с нови форми и инициативи и разширявайки нейния обхват.

Георги ГЕНОВ
Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2009

БЛАГОДАРНОСТ
В името на истината
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XV ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Бургас
Асеновград
Добрич
Монтана
Кюстендил
НАСГБ София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Спомените на твореца
Бележка за Автора
Интервю без микрофон
ОПРОВЕРЖЕНИЕ
от Милка Кирилова Иванова – председател на ТСО ”Оборище”
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ
Носителят на литературната награда "Георги Братанов" за 2009 година в раздел "Проза" Илия Богданов.
ПРОЕКТИ
Постигнати резултати по проект
Завърши успешно работата по проект „Социални асистенти в помощ на младежи със зрителни увреждания”
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Сърце назаем
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
НЦРСГ "Хелън Келър" е на световно ниво
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6