Брой 07-08, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


На почивка в Търговище

27 май 2009 година. Група от 20 човека - членове на ТСО Добрич и техните придружители, пак сме се събрали на гара Добрич. Отново ще пътуваме. Този път до профилакториум "Мисионис" СПА в Търговище на почивка за 10 дни. През май 2008 година бяхме там и останахме много доволни.
Пътуването беше много весело. От купетата на влака се чуваха песни и смях. Всички бяхме оставили в домовете си ежедневните грижи. Неусетно минаха няколкото часа от пътуването и пристигнахме на гара Търговище. Там ни чакаше автобус, който бяхме уредили с ръководството на профилакториума. Д-р Павлова и старшата сестра Христова ни посрещнаха с усмивка на уста като скъпи гости. На всички ни беше измерено кръвното налягане и бяхме разпределени по стаите. Още вечерта се събрахме, пяхме песни, разказвахме си случки от живота и вицове.
На другия ден отидохме при д-р Мирева - управител и гл. лекар на профилакториума, за разпределение на процедурите. Оттук започна и нашият разнообразен живот.

Всеки ден беше изпълнен с много различни неща - процедури, разходки из планината, походи и много песни. Ходихме да видим крепостта "Мисионис", "Белия кон", хижа "Младост" и много други места.
На 29 май отпразнувахме рождения ден на Еленка Димитрова. Беше много тържествено. Всеки от нас я поздрави с много пожелания за здраве и дълъг живот. Връчихме и от името на всички ни подарък. Тя остана много трогната.
По време на почивката един от нашите имаше много здравословни проблеми. Благодарение на грижите на всички лекари и медицински сестри го върнахме в Добрич жив и здрав.
На 5 юни проведохме излет и спортен полуден в балкана. Дойдоха всички от групата, като се има предвид, че имахме и младежи на 80 години. Денят завърши в заведение "Ловна среща" близо до профилакториума. Там се почерпихме и си пожелахме все така да се събираме, да сме живи и здрави и догодина пак да дойдем тук.

Паунка ПЕЕВА

Най-дългото хоро

Въодушевлението започна още в 7 часа пред Стоматологията в Добрич. Най-нетърпеливите завъртяха хоро под звуците на акордеониста Петър и гайдаря Руско. В 8.00 ч. ръководителят на проекта Ив. Тодоров с мегафона събра дошлите и обяви програмата за предстоящото събитие в местността „Чашката” в Батовската долина. Натам се насочиха 5 големи автобуса, множество коли и микробуси.
Оказа се, че това събитие "Добруджанско хоро на Еньовден" е уникално по рода си тъй като за първи път толкова много хора се заловиха на най-дългото хоро и възстановиха народните обичаи за Еньовден - бране на билки, виене на венци.
Настъпи часът, в който от притихналата гориста местност се зададе в народна носия и байряк от билки хореографът Иван Жечев, съпроводен от гайдата на Руско Христов. След наричания за берекет и благоденствие и кратък ритуал той връчи Еньовския венец от билки на председателя на "ХобиСклуб" Ив. Тодоров.
От своя страна Тодоров поздрави всички участници, които надхвърлиха 500 човека от 16 организации на хора с увреждания и клубове на възрастни хора. Не бяха пропуснати и именниците Енчо Малев, Енчо Борисов и Енчо Георгиев. Точно в 12.30 часа 4-те акордеона, гайдата и кавалът засвириха най-популярната добруджанска песен ”Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида”. Песента събра най-голямото добруджанско хоро на Еньовден, поведено от Иван Жечев.
Много кино и фоторепортери запечатаха моменти от добруджанската хубост.
Бистрата и студена вода дълго ще се помнят, както и прохладата от местността "Чашката", а набраните билки, които всеки отнесе в дома си ще заредят със здраве семействата ни.

Добричките сляпо-глухи с призови места от международния фестивал в Перник

Паметни ще останат дните прекарани в миньорския град за нас добруджанци. На 20-и и 21-и юни 2009 в кв."Църква" на град Перник се проведе Фестивал с участието на 1 020 самодейци от страната и чужбина. Участниците се съревновавахме в 18 жанра - стари градски песни, народен фолклор, естрадни песни, рап, лично художествено творчество, инструментални изпълнения, индивидуални изпълнения, живопис, дърворезба, ръчни плетива, танцови състави и др.
Сцената беше разположена сред живописната природа на парка. Участниците бяха на възраст от 7 до 88 години. Околността се огласяше от тракийски, добруджански, шопски и други мелодии. Носиите на самодейците бяха от хубави по-хубави и символизираха особеностите на всеки район. Весели и щастливи сияехме от удоволствие и забравихме за житейските трудности.
Най-радостното за нас бе, че състав "Антица" при РО на сляпо-глухите в Добрич спечели златен медал в конкурса за стари градски песни. Поетично-музикалната композиция "Сърцето на Добруджа" в изпълнение на Калинка Ковачева и Светла Маринова бе наградена с "Диплом 1-во място". Състав "Родопи" при РО на сляпо-глухите в Кърджали спечели златен медал за народен фолклор. Дует "Настроение" - Димка и Кирил Дамянови от Пловдив, получи сребърен медал. Георги Чернев от София спечели първо място за лично творчество. Димка Дамянова получи бронзов медал за естрадна песен. Първо място за лично творчество спечели и Кирил Дамянов.
За сетен път доказахме, че ние, сляпо-глухите, сме хора със силен дух, изключително талантливи и умеем да се радваме и на най-малките неща в живота. А животът е такъв, какъвто си го направим сами и ни се дава само веднъж - втори шанс няма.
Благодарни сме от сърце на домакините за перфектната организация и незабравимите мигове, прекарани с приятели по съдба!

Калинка КОВАЧЕВА
 
Състав " Антица" на 5 години
   
На 1.07.2004 г. бе сформирана група за стари градски песни "Антица" при РО на сляпо-глухите в Добрич. Именувахме я на Йовковата героиня Антица. Ръководител на състава стана Мария Паскалева - дългогодишен педагог и читалищен деятел. Тя прие ангажимента с голямо желание. Два месеца по-късно съставът грабна 1-во място от  Националния фестивал на сляпо-глухите в Пловдив.
Оттогава досега съставът винаги печели първото място. През 2006 г. на Фестивала "Листопад на спомените" във Варна спечели 1-во място и статуетка. На същият фестивал през 2008 г. беше награден с "Диплом 1-во място". На Републиканския фестивал на хора с увреждания в Перник на 21.06.2008. печели "Диплом 1-во място".
Съставът редовно взема участие във всички регионални и градски прегледи на стара градска песен, на които се справя блестящо!
Благодарим от сърце на музикантите Валентин Славов, Валентин Георгиев, Станчо Станчев и певците Мария Паскалева, Мария Андреева, Маргарита Димитрова, Гинка Русева, Златка Ганева, Ваня Петкова, Светла Маринова, Георги Тончев и Добра Тончева!
Пожелаваме им от сърце здраве, лично и семейно щастие и още по-големи творчески успехи! Нека продължават да съхраняват старата градска песен - песента, която е удоволствие. Песента, която казва това, което думите не могат да кажат!

Калинка КОВАЧЕВА
Фоторепортаж от мероприятията:

Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2009

БЛАГОДАРНОСТ
В името на истината
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XV ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Бургас
Асеновград
Добрич
Монтана
Кюстендил
НАСГБ София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Спомените на твореца
Бележка за Автора
Интервю без микрофон
ОПРОВЕРЖЕНИЕ
от Милка Кирилова Иванова – председател на ТСО ”Оборище”
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ
Носителят на литературната награда "Георги Братанов" за 2009 година в раздел "Проза" Илия Богданов.
ПРОЕКТИ
Постигнати резултати по проект
Завърши успешно работата по проект „Социални асистенти в помощ на младежи със зрителни увреждания”
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Сърце назаем
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
НЦРСГ "Хелън Келър" е на световно ниво
Архив на изданието
1 2 3 4 5