Брой 09, 2009

Тема: СПОРТ

Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите


Висок 2925,4 метра – най-високият в България и на Балканския полуостров, връх Мусала се намира в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София.
На 16 юли тази година с нощния влак от Бургас потегли 19-членна група от Спортен клуб ”Вая”. Членовете на сдружението за спорт на слепи граждани и техните придружители слязоха на гара Костенец и се придвижиха до Боровец с микробус, а оттам до хижа Ястребец с лифт.
От хижа Ястребец започна трудният преход до връх Мусала и до заслона на хижа Еверест, където бяхме посрещнати много добре от хижарката Величка Белокапова.

Чувала съм, че случайни хора не ходят по планините и че точно в тях се срещат най-истинските приятели. С нас е и опитният планински водач и голям приятел на СК ”Вая” Росен. Той се грижи всеотдайно за безпроблемното ни придвижване, обучава ни в тънкостите на високопланинския туризъм. И всичко това доброволно и безвъзмездно. По пътеките на величествената Рила редом с нас крачи и семейство Юлияна и Румен Стефанови, а също и техните две деца, които помагаха и при изкачването на връх Ботев през 2008 г. Към нашата група се присъединиха също Светла Ставратева и Васил Димитров, инженер конструктори по професия. За няколко часа Светла приспособи туристическата щека като бял бастун и стана безупречен водач на Светослав Димитров, който е с почти нулево зрение. Нейното планинско име е Мусала, тя за седми път изкачва българския първенец и стана инициатор на идеята всички участници в покоряването на Мусала на 18 юли 2009 г. да бъдат кръстени с планински имена. И се заредиха: Ботев, Еверест, Синаница, Амбарица, Бялата скала, Леденото езеро, Незабравка, Добрила.

От заслона до върха се изкачихме за около час. Лека умора и тревога от доста трудния преход се четеше по лицата ни, но няколко минути по-късно бяхме най-щастливите хора на най-високата точка на Балканския полуостров. След като преодоляхме и това предизвикателство, всичко наоколо изглеждаше още по-красиво и вълнуващо. По време на почивката на Мусала дори уговорихме следващото височинно покоряване – на Черни връх.
Изключително развълнувани бяхме от срещата ни с българка, омъжена за холандец. Те бяха с трите си деца. Най-малкото – на четири месеца – тя носеше на ръце. И беше дошла тук, на този връх, за да закърми дъщеря си с величието, силата и красотата на Мусала!
Туристическата секция на СК “Вая” се занимава основно с изкачване на върхове и планински преходи. Винаги съм била убедена, че проблемите със зрението не могат да бъдат бариера пред запалените туристи. Стига да имат желание, да са добре обучени и изключително дисциплинирани, както и да имат сигурни водачи. Дисциплината е едно от основните качества, което помага на хората с увредено зрение да водят пълноценен живот. Доказаха го за пореден път покорителите на Мусала – на възраст от 7 до 77 години. И след своето планинско “кръщение” те вече мечтаят за следващия връх. Защото, както пее Владимир Висоцки “по-висок ще е само върхът, който още не си покорил…”

Бинка МОНЕВА


Назад

Всички статии на Брой 09, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
Плевен
Долни Дъбник
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ЛЮБОПИТНО
Чудесата на "сляпото зрение"
Нов уред помага на хората с увредено зрение
Направиха кола за слепи
ПОЕЗИЯ
Поезия за деца и възрастни
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите
ПЪТЕПИС
Дубровник и Котор - очарование и пример за подражание
РАЗМИСЛИ
Трябва ли да съхраним традициите и обичаите?
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите
ФЕСТИВАЛ
Поредно отлично представяне
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6