Брой 03, 2007

Тема: КОНСУЛТАЦИЯ

Превеждат парите за болнични директно

Обезщетенията се определят от доходите на осигурения 6 месеца назад При отказ глобяват работодателя с 50 до 1000 лв.

След суматохата, настанала около болничните през януари, сега ще бъдат изплатени първите суми за тях директно от НОИ. Но осигурените няма да ходят в поделенията на осигурителния институт, а ще представят на работодателя единствено болничния лист, а ако става дума за раждане или майчинство – съответните документи. След ползването на първия болничен се попълва декларация с номера на банковата сметка, по която НОИ да превежда парите. В 30-дневнен срок НОИ се задължава да изчисли размера и да преведе парите по банков път. Както и досега, дневното обезщетение за болест ще се определя от доходите на осигурения 6 месеца назад. Ако за него липсват данни в регистъра на Агенцията по приходите, държавата ще плаща болничните върху минималната работна заплата.
Нов болничен лист може да бъде разпечатан от страниците на НОИ в интернет, като всеки работодател е длъжен да го предостави на служителите си. След това фирмите предават пакета от документи в териториалните поделения на НОИ и техните филиали.
Първото масово изплащане на обезщетения от НОИ за болест и майчинство за януари ще е на 22 февруари. Над 22 156 болнични листове са подадени в НОИ от 18 847 души от началото на годината след влизането в сила на новия режим за изплащане на паричните обезщетения за болест и майчинство от осигурителния институт, съобщиха от ведомството на Йордан Христосков. Болничните за декември 2006 г. ще се изплащат от работодателите, уточниха от НОИ. Разчетите на НОИ са, че месечно ще се подават около 200 000 болнични в 113-те териториални поделения на осигурителния институт в страната. Очаква се за месец да постъпват и около 5000 молби за обезщетения за майчинство. За да няма напрежение, с предимство ще се изчисляват болнични с по-голяма продължителност и обезщетенията за майчинство. По закон при отказ за приемане на болнични от работодателя се предвижда глоба от 50 до 1000 лева при първо нарушение, която може да расте при повторни нарушения.

Луливера ДЕЛЧЕВА
Материалът е препечатан от „Вестник за дома”Назад

Всички статии на Брой 03, 2007

ЗАСЕДАНИЕ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
50 години художествена самодейност в РСО Пловдив
Писмо
Лекоатлетически пробег - 134 години от обесването на Васил Левски
КНИГИ НА БРАЙЛОВ ШРИФТ - 2006
Отпечатани книги на брайлов шрифт през периода януари - декември 2006 г. от читалище "Луи Брайл"
КОНСУЛТАЦИЯ
Превеждат парите за болнични директно
МНЕНИЕ
Сътвореното от гения е вечно
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Най-важна е превенцията
ПРАЗНИЧНО
Трети март
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Писмо до редакцията
След като ослепя, русенец намери спасение в писането
СТУДИО "ПОЕЗИЯ"
Стихове на талантливите хора от град Попово
ЮБИЛЕЙ
Сърце на работохолик и душа на бохем
Митко Грудев вече на шестдесет
Архив на изданието
1 2 3 4 5