Брой 09, 2009

Тема: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ

Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите


Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев пред в. "Монт-прес"

- Господин Долапчиев, по какъв повод пристигнахте в Монтана?
- Пристигнах на гости на най-добрата организация на Съюза на слепите в България след Пловдив и София. Тя е и най-многобройната и като брой на общините в нея, и като брой на членовете на нашия съюз - седем териториални организации в Северозападна България с 1714 членове.
- Това е радваща оценка, но какво прави ръководството на вашия съюз за подпомагане на тази организация?
- Ето това е труден въпрос. И трудността идва от безпаричието. На базата на субсидията ние формираме бюджета. За организацията в Монтана субсидията е 3200 лева, а приходът от членския внос надхвърля 3000 лева. От наем на масите в Общинския пазар постъпват 2400 лева. Общата сума сами разбирате е недостатъчна, но... такива са възможностите на този етап от развитието. Кадрите, които работят тук се стараят да намират спонсори. Наистина трудно им е, но... все пак се намират и добри хора. Съюзът също е с отеснели възможности за подпомагане, но правим каквото ни е по силите. В замяна на това пък Общината и лично кметът Златко Живков дава солидно рамо на организацията ни. Имам информация, че по неговия пример вървят и колегите му от другите общини във вашата област. Е, скромно, но от сърце.
- Втора година сме в семейството на Европейския съюз. Имате ли представа как стоят нещата в Европа?
- Разбира се, че имам. В Чехия хората със зрителни увреждания, членуващи в съюз като нашия, са 10 000, а получават 12 милиона евро субсидия от държавата, в Италия субсидията е 50 милиона и т.н. Както виждате държавата се грижи за хората в неравностойно положение. В България държавата трябва да има своя социална политика и да помага на съюзи като нашия.
- Според вас какви са перспективите ни за в бъдеще като членове на европейското семейство?
- Перспективите са обвити с дебел слой мъгла. У нас нещата са толкова неясни, че сме в пълна безпътица. Имам усещането, че с приемането ни в Европейския съюз станахме по-бедни и по-гладни. До 1990 година към Съюза на слепите работеха 12 предприятия с 35 филиала. Давахме хляб на 8500 работника, които имаха годишен обем на производство 240 милиона долара. Но... след тази година производството замря, тъй като продукцията се изнасяше в държавите от СИВ, а той бе закрит. И затова слепите хора са безработни и бедни. 

Едно интервю на
Юлий ЙОРДАНОВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
Плевен
Долни Дъбник
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ЛЮБОПИТНО
Чудесата на "сляпото зрение"
Нов уред помага на хората с увредено зрение
Направиха кола за слепи
ПОЕЗИЯ
Поезия за деца и възрастни
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите
ПЪТЕПИС
Дубровник и Котор - очарование и пример за подражание
РАЗМИСЛИ
Трябва ли да съхраним традициите и обичаите?
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите
ФЕСТИВАЛ
Поредно отлично представяне
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6