Брой 09, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Запознахме се с творчеството на тракийската поетеса Лушка Маджарова

На 24.08.2009 г. в клуб "Детелина" имаше много гости. Поводите бяха два. Единият бе разглеждането на стихосбирката на Лушка Маджарова – "С дух на птица". Светла Маринова запозна присъстващите с творческия път на поетесата. Тази стихосбирка действително с дух на птица ни поднася по-различна схема. Авторката иска да обхване цялата я заобикаляща действителност в един широк диапазон и да я поднесе претворена в лирични творби. Няколко от темите се оказват водещи: приятелите, близките, без които личността не може да съществува самостоятелно; природата и любовта. Авторката ратува за човешки отношения, изчистени от груби нападки и безцеремонност.
Слушахме в захлас рецитала на Светла Маринова по стихове на Лушка Маджарова. Нейната поезия е приятна за ухото и за съпреживяване.
Вторият повод за празнуване бе рожденият ден на Руска Иванова. Въпреки, че е с увреден слух и зрение, тя е една от водещите спортисти на клуб "Устрем". Руска обича и поезията, пише стихове, в които изразява ежедневието си. Скромна, тиха, обича домашния уют и всички я обичаме. Беше поздравена с цветя и подаръци. Пожелахме й от сърце да е жива и здрава, да се радва на деца и внуци, да следва мечтите си!

Калинка КОВАЧЕВА

"Морето и любовта"

Конкурс на тема "Морето и любовта" бе организиран от поетичен клуб "Вдъхновение" при Националната Асоциация на сляпо-глухите в България. Поводът бе 12-ия рожден ден на Асоциацията, 5 години от първото издание на сп."Звук и светлина" и 4 години от основаването на поетичен клуб "Вдъхновение". В него участваха сляпо-глухи поети от цялата страна. Те бяха оценявани от добричко жури в състав : Сашо Серафимов /поет и секретар на Национално читалище "Йордан Йовков"/, Камелия Койчева /зам. кмет на община Добрич/ и председател Петранка Божкова /поетеса/. На първо място бе класиран Константин Папазов от град Стамболийски, на второ - Георги Чернев от София, а на трето Калинка Ковачева от Добрич. Поощрителни награди имат Лушка Маджарова /Лъки/, Димитър Грудев /Варна/ и Ася Бурова /Пловдив/. Отличия от община Добрич са присъдени на Аврам Аврамов /Велико Търново/, Георги Йорданов /Димитровград/, Кирил Дамянов /Пловдив/, Панайот Димитров /Русе/, Станчо Добрев /Варна/ и Светла Маринова /Добрич/.
И пак по повод гореспоменатите годишнини от 1 до 8 август 2009 г. в гр. Пловдив се проведе VІІІ Държавно първенство по шахмат, VІІ Държавно първенство по физически и лекоатлетически дисциплини и VІІ Национален преглед на художествената самодейност на сляпо-глухите.
РО Добрич участва в Държавното първенство с 8 спортисти и извоюва 17 медала: 5 златни, 6 сребърни и 6 бронзови. Блестящо представилите се спортисти са: Трифон Лазаров, Руска Ангелова, Марийка Атанасова, Калинка Ковачева, Еленка Демирева, София Йорданова, Илия Костов и Богдан Петров.
Съставът за стари градски песни с ръководител Мария Паскалева спечели златен медал. Дуетът Светла Маринова и Калинка Ковачева се представи с музикално-поетичната композиция "Сърцето на Добруджа" и спечели златен медал. Дуетът за народни песни Станчо Станчев и Мария Андреева също грабна златен медал, Ваня Петкова - ІІ място за художествено слово, Станчо Станчев - изпълнение на акордеон - ІІ място, Калинка Ковачева - ІІІ място за изпълнение на стихотворение с жестомимика.
Благодарим от сърце на община Добрич за осигурения транспорт и на шофьора Живко Илиев, който ни оказваше помощ навсякъде. Благодарим и на ръководството на НАСГБ Пловдив за перфектната организация на това мащабно мероприятие.
Най-вече благодарим на спортистите и самодейците за техния ентусиазъм и борбен дух, за постиженията, с които представиха достойно нашия град!

Калинка КОВАЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 09, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
Плевен
Долни Дъбник
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ЛЮБОПИТНО
Чудесата на "сляпото зрение"
Нов уред помага на хората с увредено зрение
Направиха кола за слепи
ПОЕЗИЯ
Поезия за деца и възрастни
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите
ПЪТЕПИС
Дубровник и Котор - очарование и пример за подражание
РАЗМИСЛИ
Трябва ли да съхраним традициите и обичаите?
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите
ФЕСТИВАЛ
Поредно отлично представяне
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6