Брой 09, 2009

Тема: ЛИЧНОСТИ

Сърца, които могат само да изгарят


Кирил Христов - поет на пролетта, любовта и младостта

Има в нашата поезия едно стихотворение - възторжен химн на пролетта и живота, което винаги ще се помни. И винаги духне ли априлският вятър два негови стиха звънват в душата ни като акорди на лира: "Хей, пролет иде: Вдигат се мъглите!".
Един от големите лирици в българската литература е техният автор  Кирил Христов. Роден в Стара Загора на 23 юни 1875 година, починал в град София на 7 ноември 1944 год. През целия му живот идейни лутания, заблуди и прозрения го изпълват. Започва в младини с увлечение по социалистическите идеи, но не с тях поетът влиза в историята на литературата ни, а с вдъхновените си поетически акварели, които ни карат да обичаме още по-силно хубавата българска земя, нейните мъгливи балкани, трепетните нощни полета, небето й, обсипано с едри звезди...
Една необуздана емоционалност струи от песните на Кирил Христов, една цветна образност, една неопределена жизненост. Творческата стихия е именно в тия негови ранни творби. Сред тях има и една чудна балада "Русалка" - вдъхновена песен за любовта и измамената девойка. Кирил Христов е автор на няколко драми, една от които, "Боян Магьосникът", не слиза от сцената на българския театър дълги години.
Буйният, сложен, противоречив характер на човека и твореца Кирил Христов го тласка неведнъж към крайности. Но онова, което трябва да отбележим днес, сто тридесет и четири години след неговото рождение, е, че през 1938 година, след завземането на Чехословакия от фашистка Германия, Кирил Христов, който години наред бе прекарал в доброволно изгнаничество в град Прага, се завръща в България и прави изявление в защита на славянството. Това отново му спечелва уважението и любовта на хората. Мястото на Кирил Христов в нашата литература се определя от неговите лирически песни, от неговите интонации, с които обогатява българската поезия.

Иван СЕВЕРНЯШКИ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
Плевен
Долни Дъбник
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ЛЮБОПИТНО
Чудесата на "сляпото зрение"
Нов уред помага на хората с увредено зрение
Направиха кола за слепи
ПОЕЗИЯ
Поезия за деца и възрастни
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите
ПЪТЕПИС
Дубровник и Котор - очарование и пример за подражание
РАЗМИСЛИ
Трябва ли да съхраним традициите и обичаите?
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите
ФЕСТИВАЛ
Поредно отлично представяне
Архив на изданието
1 2