Брой 03, 2007

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Най-важна е превенцията

Редица очни заболявания се лекуват в клиниката на академик Петя Василева

Много бавно и постепенно започва създаването на медицинския център на академик Петя Василева, който от декември миналата година вече има статут на болница. Намира се в София и се помещава на целия първи етаж на 18 поликлиника в квартал "Суха река".
Някога, Петя Василева е изпитвала силно вътрешно съпротивление срещу частното, особено що се отнася до здравеопазването.
"Бих казала, че съм покварена от социализма. За мен частното не беше хубаво. Струваше ми се, че частното не може да осигури достъп и равноправие на хората.".
От друга страна много нейни колеги, още в средата на 90-те години създават частни клиники с определен кръг пациенти.
По това време Петя Василева работи в държавна болница, без да има кой знае какви условия за работа. Преглежда до късните следобеди без допълнително заплащане и добра апаратура, поддържана от различни фондации, с които тя е контактувала, след двегодишна специализация в САЩ. Тези фондации са й оказвали помощ на фона на всеобщата криза в България, но след десетина години назрява моментът лекарите да се справят сами. Точно по това време болниците, включително и болница "Света Анна", където работи академик Василева, стават търговски дружества, които се стремят да печелят, без да имат средства да инвестират,. Тя сподели, че в един момент са й забранили да извършва прегледи безплатно - всеки пациент е трябвало да бъде третиран като частен и да заплаща 20 лв.
Това става причина да назрее идеята за създаването на медицински център за лечение на очни заболявания на територията на болнично заведение, за да може, който има възможност да се лекува платено, а който не - безплатно.
Така през 2001 г., академик Василева успява да уреди целия първи етаж от 18 поликлиника, където е наемател. Това е нова сграда, построена през 1997 г. Постепенно работата потръгва, още повече, че междувременно излиза здравното осигуряване. Клиниката веднага сключва договор със здравната каса и в момента лечението на пациентите се осъществява и частно, и чрез касата.
Академик Василева уверява, че всички тежки случаи винаги имат достъп лично до нея. Екипът й се състои от изключително способни асистенти, които тя специално е подбирала - умни, перспективни и работливи млади хора.
За желаещите да се лекуват в центъра практиката е следната: с направление от личния лекар, независимо дали е от София или не, пациентът минава през първоначален преглед при някой от лекарския екип на академик Василева, който от своя страна определя диагнозата и предлага лечение. Дори пациентът да не бъде прегледан лично от Петя Василева, неговите документи така или иначе минават при нея за окончателно становище. Ако пациент желае да бъде прегледан лично от нея, той трябва да е подготвил предварително 80 лв, тъй като при академичката прегледите са изцяло платени. Когато неин пациент бъде подложен на операция или някой от видовете манипулации, той има право на два последващи безплатни прегледа, за които предварително се записва.
За частните пациенти всеки преглед също става с предварително записване, но те в никакъв случай не се ползват с предимство пред останалите.
Въпреки високите такси, напливът от пациенти в клиниката е огромен, дали защото неин ръководител е единственият офталмолог в България с титлата академик, или защото това е единственото място, отговарящо на всички критерии за университетска болница по световните стандарти. За да има възможност за осигуряване на квалифицирана, експертна и компетентна помощ на българите, без да има ограничения в броя на клиничните пътеки, от медицински център за извънболнична помощ, здравното заведение вече доби статут на специализирана очна болница за активно лечение.
В болницата се работи с абсолютно всички видове очни заболявания. Няма област в офталмологията, която да не е застъпена и да не се прилага лечение, както консервативно, така и хирургическо. Болницата разполага с необходимата модерна апаратура за всяко очно заболяване, както и с квалифициран екип от четирима специалисти.
Освен тях, екипът на болницата се състои от трима специализиращи лекари, седем медицински сестри, една старша, три санитарки, един оптик, тъй като болницата разполага с оптика, и двама рецепционисти. Общо тук работят 21 човека. Пациентите, които постъпват за болнично лечение биват настанявани в луксозни болнични стаи с климатик, цветен телевизор, телефон и санитарен възел. Тези стаи са общо 5 на брой, с по две легла. При спешни случаи има възможност за поставяне на допълнителни легла.
Най-много в болницата постъпват пациенти с катаракта, която най-често се образува при възрастните хора, но в някои случаи тя е следствие от общи заболявания или травми. Често катарактата е следствие и от дегенерация на ретината и атрофия на очния нерв. По принцип, дегенерацията на ретината е световен проблем и за момента е в графата на необратимите очни заболявания. Огромен проблем при нея е наследствеността, защото никога не се знае в кое от поколенията може да се прояви. Случва се пациенти с дегенерация, междувременно да са развили катаракта, след чието премахване да се окаже, че имат все още запазено зрение.
Академик Василева е на мнение, че хората с очни проблеми трябва да си правят профилактични прегледи поне веднъж годишно, защото е необходимо да се следи дали не се е появило допълнително заболяване, а от друга страна, медицината непрекъснато се развива. Постоянно се появяват нови лекарства и начини за лечение на различните заболявания и днес някои от до вчера нелечимите болести вече успешно се лекуват напълно.
"Специално в офталмологията, бих казала, че сме постигнали почти чудеса. Например при катарактата, на мястото на помътнялата биологична леща вече се поставя изкуствена мека леща, която напълно я замества.".
- Кажете, кои са най-често срещаните очни заболявания в България?
- От групата на лечимите заболявания бих споменала катарактата, или така нареченото перде. Друго заболяване от тази група е помътняването на роговицата, което също е напълно лечимо, след подмяната й с роговица от донор. По принцип, трансплантацията на роговица е първата трансплантация въобще в медицината и все още е най-честата трансплантация, която се извършва. Това е една много фина и деликатна операция, защото целта е тъканта не само да зарасне, но и да се запази прозрачна, което е основната й функция. При подобни трансплантации не е необходимо наличието на съвместимост между донора и реципиента, тъй като роговицата не е кръвоснабден орган. Големият проблем е с набавянето, защото сме изправени пред редица чисто административни прегради. За роговична трансплантация не е необходимо донорът да е жив, затова възможността за злоупотреби е изключена. Проблемът е, че роговицата трябва да се вземе до 6 часа, след като донорът е починал. При едно добро законодателство и добра организация се надявам, че ще възстановим доброто функциониране на очна банка, понеже списъкът на чакащите е голям.
- Кои очни заболявания са нелечими на този етап на развитие на медицината?
- Нелечимите, в смисъл, че каквото е увредено, вече не може да се възстанови, това например е диабетът. Друго такова заболяване е глаукомата. Усложненията при диабета са най-честата причина за слепота при младите хора - до 52-годишна възраст. Това е диабетната ретинопатия. При хората над 60 години, най-честата причина за необратима загуба на зрение е глаукомата. Дори съществува един израз: "Каквото вземе глаукомата - назад не връща". От повишеното очно налягане се увреждат ретината и очният нерв, изобщо се получават дегенеративни промени, които стават и при други очни заболявания. При диабетната ретинопатия лечението трябва да се извършва навреме и това е много важно послание. Аз от какви ли не форуми го казвам - задължително диабетиците трябва да се преглеждат веднъж годишно при опитен, квалифициран офталмолог, защото първоначалните изменения не могат да бъдат открити от всеки. Когато вече зрението намалее, тогава е неумолимо късно. Промените са толкова големи, че вече не можем да помогнем. Смята се, че може много да се забави, даже да се предотврати увреждането на ретината, когато диабетът е добре контролиран. Въпреки това, единственото спасение е поне веднъж в годината да се извършва преглед на всички диабетици, независимо от това имат ли оплаквания и от колко време е диабетът. Не мога да си обясня лекомислието, с което някои хора се отнасят към този проблем.
- Какво може да се предприеме, ако при профилактичен преглед се установят първоначални симптоми на диабетна ретинопатия?
- В такива случаи лечението е лазерно и ние тук го правим, но когато зрението вече е намаляло, лазерът не може да помогне. Случвало се е при нас да идват хора за нещо съвсем друго и, установявайки изменения на очните дъна, ние да ги изпратим за изследване на кръвната захар. При установяване на диабет ние вече предприемаме необходимите мерки за лечение на очите на пациента, който дори не е подозирал, че има диабет.
Така че, това е един огромен проблем в нашата страна, защото ние, офталмолозите, няма как да се доберем до диабетиците. Те се лекуват при ендокринолозите и ние по някакъв начин трябва да накараме ендокринолозите задължително да изпращат пациентите си на офталмолог. Аз се опитвам да правя какви ли не фокуси, за да се добера до тези пациенти. Понастоящем, от два месеца правя опити чрез Европейския съюз по 7-а рамкова програма да направя национална програма за диабетиците, съвместно с колегите от Европа. Ако спечелим, по тази 7-а рамкова програма ще ни отпуснат средства за камери за диагностициране, които заснемат очното дъно. Ако това стане, ние бихме могли да ги раздадем в различни градове от страната, за да можем по интернет да получаваме снимките на очните дъна на болните от диабет. От една такава програма би имало безспорна полза дори като засилен интерес от страна на пациентите. Смятам, че за мен това е една много важна професионална задача и ако не успея нещо да направя в това отношение за българите, го приемам за личен провал.
Много сериозен проблем на нашето здравеопазване е това, че превенцията е много слаба. Много по-лесно е да се предотврати едно заболяване, отколкото да се лекува със всички последици. В този смисъл превенцията е дори икономически по-изгодна. Тя трябва да е държавна политика. Най-висшата политика е политиката в областта на здравеопазването, защото тя засяга абсолютно всеки. Най-важно за всеки е здравето. Говорейки за диабета съм убедена, че всички, които ще прочетат това ще разберат, че трябва да се грижат за диабета, аз дори казвам, че трябва да му се слугува, за да се спасите от трагедия, от слепота.
- Бихте ли казали нещо и за глаукомата, тъй като много от нашите читатели страдат от това заболяване?
- Глаукомата е другото много тежко заболяване, което също води до слепота. Това е много коварна болест, защото започва без болка, без зачервяване и без дразнене. Зрението намалява бавно и неусетно и много често хората смятат, че е перде. Когато зрението вече съвсем намалее, ние установяваме, че няма никакво перде, а окото е унищожено от глаукома.
В начален стадий глаукомата се лекува с капки, с лазер, с операция, което ние извършваме тук. Ако се хване навреме, глаукомата е лечимо заболяване, но слепотата от нея е необратима.
Друго заболяване е отлепянето на ретината. Това, което всички трябва да знаят е, че появяването на светкавици, на черни точки, мушички, нишки в окото е опасен белег и веднага трябва да се търси лекарска помощ.
Кръвното налягане също може да доведе до промени в ретината, запушват се кръвоносни съдове, получават се кръвоизливи и това са заболявания, които крият голяма опасност. В нашата професия е много важно да разбереш дали да уплашиш пациента, за да вземе мерки, или да го успокоиш.
- Нека се върнем на въпроса за дегенерациите. Възможна ли е някаква профилактика при тези заболявания?
- В момента, единствената профилактика може да бъде само генетична. По предишната 6-а рамкова програма на Европейския съюз има нова генетична лаборатория към "Майчин дом". Там се извършват много сериозни генетични изследвания на ембрионите при бременни жени, носители на този ген. При установяване на наличие на дегенерация или друго наследствено заболяване, майката сама решава дали да роди.

Следващият ни разговор с академик Василева ще е на тема детско здравеопазване и наследственост.

Всички, които желаят да посетят специализираната болница на академик Василева могат да запишат час за преглед на телефони: 02/9454201,9454202;gsm: 0885251917

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2007

ЗАСЕДАНИЕ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
50 години художествена самодейност в РСО Пловдив
Писмо
Лекоатлетически пробег - 134 години от обесването на Васил Левски
КНИГИ НА БРАЙЛОВ ШРИФТ - 2006
Отпечатани книги на брайлов шрифт през периода януари - декември 2006 г. от читалище "Луи Брайл"
КОНСУЛТАЦИЯ
Превеждат парите за болнични директно
МНЕНИЕ
Сътвореното от гения е вечно
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Най-важна е превенцията
ПРАЗНИЧНО
Трети март
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Писмо до редакцията
След като ослепя, русенец намери спасение в писането
СТУДИО "ПОЕЗИЯ"
Стихове на талантливите хора от град Попово
ЮБИЛЕЙ
Сърце на работохолик и душа на бохем
Митко Грудев вече на шестдесет
Архив на изданието
1 2 3 4 5