Брой 09, 2009

Тема: ЛЮБОПИТНО

Чудесата на "сляпото зрение"


Човек, признат за 100 % сляп, преминава през лабиринт от препятствия. Самият той твърди, че не вижда нищо, а само интуитивно усеща къде да прекрачи.
Медиците обясняват, че това е специфична форма на зрение, но работеща на подсъзнателно ниво.
Отначало медицинската общност се отнесла с недоверие към това съобщение, защото са се нагледали на "екстрасенси, виждащи всичко" със завързани очи. Обаче този човек не претендира нито за екстрасенски способности, нито за шесто чувство. 56-годишният жител на Бурунди не търси и не иска слава. Дори крие лицето си, когато го снимат по време на експериментите. Крие и името си и се представя с кодовото наименование TN. Самият той е лекар и според него просто става дума за неизследвана досега възможност на мозъка. "Това е всичко", скромно заявява той. Но за учените, които проучват този феномен, това "това е всичко" е чудо на природата.
TN е сляп и с двете очи и е първият човек с такива способности, описани в научната литература. Липсата на активност в зрителната кора на мозъка му е потвърдена с томография, така че няма как той "да е прогледнал".
Дали TN е уникален? Не съвсем. Но неговият случай е особено ценен за науката. На медиците отдавна е известен феноменът "сляпо зрение".

Способностите на TN отдавна са привлекли вниманието на изследователите. През 2004 година се разказваше за неизвестен сляп пациент, способен да различава емоционалното изражение по лицата на хората, без да ги вижда. Точно за него ставало дума тогава.
Сега много слепи хора са принудени да разчитат на кучета-водачи или на нови технически изобретения. Но ако феноменът на сляпото виждане може да се тренира и развива? Това може да даде шанс на някои слепи хора да станат по-самостоятелни.
Един от специалистите, който не е взел участие в този случай, коментира: "Може би в реалния свят ние можем да използваме сигналите на мозъка, а това съвсем не го осъзнаваме". Възможно е да става дума за такива зони на мозъка, които обикновено не се задействат в обичайния си режим. Но не е ясно по какви пътища да се използват тези скрити резерви на нашия мозък.
Изследователите стигнаха дотам да си спомнят за "древна, сурова" форма на виждане, сходна с нашите реакции към летящ към лицето ни предмет - ние несъзнателно се навеждаме, преди още да сме го разгледали. Всички ние, които сме виждащи, в много ситуации действаме на някакво подсъзнателно ниво, без да се замисляме.
TN проявява голям интерес към изследванията върху самия него и иска да помогне на учените да проумеят феномена "сляпо зрение". А доколко всички тези нови данни ще помогнат на другите слепи хора - за това може само да се гадае.


Назад

Всички статии на Брой 09, 2009

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
Плевен
Долни Дъбник
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ЛЮБОПИТНО
Чудесата на "сляпото зрение"
Нов уред помага на хората с увредено зрение
Направиха кола за слепи
ПОЕЗИЯ
Поезия за деца и възрастни
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Намират се добри хора и кметове, подпомагащи незрящите
ПЪТЕПИС
Дубровник и Котор - очарование и пример за подражание
РАЗМИСЛИ
Трябва ли да съхраним традициите и обичаите?
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Бургаските незрящи покориха най-високия връх на Балканите
ФЕСТИВАЛ
Поредно отлично представяне
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6