Брой 10, 2009

Тема: ВАЖНО

Най-после облекчение и за нас


На 16-и септември в сградата на пловдивската община се състоя пресконференция по повод финализирането на дейностите по  споразумение между Община Пловдив, от една страна, Националния център за рехабилитация на слепи от друга и фирмата вносител на медицинска техника "Самоконтрол" ЕООД  от трета.  В резултат на това споразумение най-нуждаещите се слепи от пловдивската регионална организация на ССБ вече могат сами, без чужда помощ, да измерват своето кръвно налягане.

Присъстваха много журналисти, пред които бяха демонстрирани възможностите на предоставяните на незрящите граждани апарати за измерване на кръвното налягане. Апаратът говори на 6 езика и всеки потребител може сам да избере предпочитания от него работен език. Изборът е между английски, руски, немски, френски, испански и полски. Освен артериалното налягане апаратът измерва и пулса. Той работи на батерии, но допълнително може да се закупи адаптор за включване в ел. мрежата.
Предоставените на част от незрящите в Пловдив апарати са произведени от швейцарската фирма "Микролайф", която е една от двете най-добри фирми за изработване на медицинска техника. Нейната продукция се тества перманентно и поради това е в много висока степен точна и надеждна. Апаратът гарантира голяма прецизност на измерването.
Незрящият човек може напълно самостоятелно да провери състоянието на кръвното си налягане и пулс. За целта той трябва по указания начин да постави маншона на апарата на ръката си в областта между лакътя и рамото и да активира уреда с натискането само на един бутон. След като апаратът отчете данните от измерването, приятен женски глас съобщава стойностите на артериалното кръвно налягане и пулса.
Всеки човек може според своите желания да намали или увеличи силата на звука. Уредът притежава и функция да запаметява резултати от предишни измервания, така че ползвателят може без усилие да проследи не само моментното си състояние, но и динамиката на промяна на стойностите от последните няколко дни.
Уредът е лесен за експлоатация, точен е и дава възможност за измерване на кръвното налягане в домашни условия. Той е лек и удобен за пренасяне. На пресконференцията стана ясно, че апаратите се предоставят на нуждаещи се незрящи граждани от Пловдив на цена от 60 лв. Актуалната пазарна цена на един апарат е 165 лв. От тази сума фирмата – вносител "Самоконтрол" ЕООД прави отстъпка от 55 лв. Общината спонсорира закупуването на всеки апарат със сума от 50 лв., така че за слепите потребители единичната бройка достига на цена от 60 лв.
Това стана възможно благодарение на вече традиционно добрите партньорски отношения между община Пловдив, Националния център за рехабилитация на слепи и Регионалната организация на ССБ в Пловдив. В продължение на една  година общината и представителят на фирмата вносител г-н Станчев са водили преговори с швейцарските производители. Резултатите са вече налице.

Пловдивската организация на Съюза на слепите в България е направила списъци на желаещите да си закупят говорещ апарат за измерване на артериално кръвно налягане. Всички незрящи, които се възползваха от обединените усилия на споменатите организации  и институции вече могат без помощта на виждащ човек да  следят своето здравословно състояние.
Ангажиментът на рехабилитационния център е да издаде инструкцията за употребата на апаратите на брайлов шрифт. Специалистите от центъра са направили и много точна релефна схема на самия апарат, която слепият човек може да пипне преди още да се е докоснал до същинския уред.

Всеки от нас си мисли, че измерването на кръвното налягане е съвсем проста работа. И то наистина е така, само че за хората, които вече са били обучени как точно да го правят. Човекът, който за пръв път се докосва до тези апарати се нуждае от известно, макар и съвсем кратко, обучение. Ето защо рехцентърът поема задължението веднага да обучи всички незрящи, които вече са си купили апаратите, как да работят правилно и безопасно с тях, като им подарява и книжката с инструкцията за ползване и схемата на брайл.
Помислено е и за осигуряване на възможности за достъп до говорещите апарати за измерване на артериалното кръвно налягане и на тези членове на организацията, които не са имали възможност да си ги закупят. В клубовете на териториалните организации от регион Пловдив ще бъде предоставен по един апарат, който ще може да се ползва при посещение в съответния клуб.
Въпреки своята заетост г-н Красимир Ангелов – зам. кмет по социалните въпроси, който лично се е ангажирал с това сътрудничество, ми отдели малко време, за да поговорим за отношенията между община Пловдив, Регионалната организация на ССБ и Националния рехабилитационен център за слепи.
      
"С организациите за незрящи в Пловдив работим изключително добре. Това е поредната ни съвместна инициатива. В процеса на съвместната ни работа нашите отношения с г-н Стефан Данчев и г-н Велик Атанасов се превърнаха от формални, партньорски в приятелски. Те са едни изключителни хора с богат житейски и организационен опит, благодарение на което работим много добре."
    
- Вашите отношения с нашите организации датират доста отдавна. Доколкото знам през миналата година общината е направила дарение на MP3 плейъри, което дава възможност на незрящите да четат художествена литература на дискове. За тази година това ли е първата ви съвместна изява?
- Не, не е първата. Наистина през миналата година отпуснахме средства за закупуване на тези устройства, а тази година започнахме с концерт на хора на слепите за Малка Богородица. Днес присъствате на реализацията на усилията ни за облекчено придобиване на медицинска апаратура за лична употреба на незрящите граждани в Пловдив. Ще продължим и с други съвместни инициативи. Много се надявам да продължим с нашето партньорство и в бъдеще, за да направим още много за нашите незрящи съграждани.
- Можете ли малко повече да се конкретизирате?
- До този момент сме направили карта на опасните места в града. Обръщаме специално внимание на местата, където няма зумери или има стърчащи клони, където звънците на светофарите са повредени и т.н.
- Какво представлява картата за опасните места?
- Това е карта, в която се вписват всички сигнали за всичко, което не е както трябва. По сигналите от тази карта изискваме и упражняваме контрол по отношение на  районните кметове, за да се отстраняват всички нередности. Например поправка на неработещ зумер и др. Става дума не само за районните кметове. Тормозим всички  институции и не спираме докато те не отстранят нередностите.
- Какво друго е направено за достъпността на околната среда?
- Освен зумерите сме направили достъпни някои обществени места, поставили сме контрастни жълти ленти на стълбите, но има още много какво да се направи. Благодарение на сериозното ни партньорство с вашите организации смятам, че още много ще бъде направено за подобряване на условията на живот на незрящите граждани на Пловдив.

В заключение трябва да уведомим всички читатели на "Зари", че, освен предоставените на Регионалната организация на ССБ в Пловдив 100 апарата, други сто са разпространени в аптечната мрежа, естествено вече на тяхната пазарна цена от 165 лв., а още 300 апарата се намират в склада на фирмата вносител. Така че възможностите за тяхното придобиване, макар и вече при по-неблагоприятни финансови условия, са налице.

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
1 2 3 4 5