Брой 10, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Благодарим ти, Луи!

На 28.09.2009 г. в клуб "Детелина" се събрахме да отпразнуваме 200 години от рождението на Луи Брайл. Председателката на добруджанската организация на сляпо-глухите приветства присъстващите, каза добри думи за създателя на брайловата азбука и призова зрително затруднените да се запишат в Центъра за рехабилитация, за да усвоят брайловото писмо,  защото то е прозорец към света.
Техническият секретар Петя Митева прочете очерк за живота и делото на Луи Брайл. Прочетени бяха и две стихотворения за Л. Брайл от сляпо-глухия поет Аврам Аврамов от Велико Търново.
Втората част от празника премина с викторина с въпроси за живота на Луи. Отговорилите правилно получаваха награди. Присъстващите единодушно избраха Калинка Ковачева да представи добричката организация на Националната читателска конференция за живота на Луи Брайл, която ще се проведе през декември в Пловдив.
Празникът продължи със скромна почерпка, песни и весели закачки.

Калинка КОВАЧЕВА

НПО "ХобиСклуб" вече е член на НАЦИОНАЛНИЯ АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

От 1 до 4 септември във Варна, в гранд хотел "Димят", се проведе Форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания в България. Той бе организиран от Национален алианс за социална отговорност, Агенция за социално развитие "Вижън", с подкрепата и партньорството на фламандските власти и Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, с участието и на представители на МТСП.
Форумът във Варна е третото издание на първото по рода си подобно събитие в национален мащаб и е част от Европейския проект "Сноубол" и програмата на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с уреждания /EASPD/.
Целите и задачите, които си поставихме и постигнахме с провеждането на форума са:

Влияние на политическо ниво - формиране на политики в полза на хората с увреждания.
Обучение на ръководители, мениджъри и представители на НПО.
Изгради се капацитет на доставчиците на услуги.
Разви се новоизградената българска мрежа NASO.
Изградиха се и се развиха национални и европейски партньорства.
    
Участници във Форума бяха Генералният секретар на EDSPD – Люк Зелдерло, представители на фламандските власти в лицето на Йохан Тимперман, Люк Фербеке, Жак Гьотс и др., представители на европейски и национални НПО, ръководители на национални и европейски организации с принос в развитието на социалната отговорност в различни сфери, общини и доставчици на услуги за хора с увреждания в България.
В рамките на Форума участниците имаха възможност да получат информация и да обменят мнения и опит с експерти от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, фламандските власти, експерти и представители на НПО от Фландрия, МТСП, общини, Агенцията за хора с увреждания, АСП и водещи доставчици на социални услуги от България. Специален гост и почетен участник беше посланикът на Кралство Белгия за България  г-н Марк Мишелсен.
От страна на НПО "ХобиСклуб" участие взеха Иван Тодоров – председател на НПО "ХобиСклуб" и Христина Стойкова – секретар на НПО "ХобиСклуб". Най- голямо впечатление ни направи фактът, че в Белгия 95% от социалните услуги са предоставени на НПО и само 5% са в ръцете на държавните власти. На Форума официално бе потвърдено членството ни в НАЦИОНАЛНИЯ АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ /до момента членуват около 100 НПО и общини/, получихме и много висока оценка за предоставянето на социални услуги, за социалната си дейност в полза на хората с увреждания и най-вече за новаторския ни проект "Асистент на повикване".

Иван ТОДОРОВ,
председател на НПО "ХобиСклуб"


Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
1 2 3 4 5