Брой 10, 2009

Тема: ПРОЕКТИ

Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат


Рицарите на шахмата

От 22 до 24 септември в Стара Загора се проведе състезание по шахмат - най-масовия спорт достъпен за незрящи. Това състезание се отличаваше от останалите с големия брой участници, между които и много млади хора, което говори за голяма приемственост в този спорт. Всички регионални организации на Съюза на слепите в България с изключение на РСО Смолян имаха свои представители.
По проекта беше предвидено в турнира да вземат участие 56 състезатели, радостното е, че те бяха 58, т.е. с двама над предвидената бройка. Този факт, сам по себе си, говори за големия интерес на незрящите към този спорт.
Състезанието се проведе под контрола на Съдийска комисия в състав: Константин Ангелов и Светла Йорданова.
След завършването на турнира те изразиха своето задоволство от начина, по който беше организиран турнирът - "много стегнато, при добра дисциплина и ведра и спокойна атмосфера." Ангелов и Йорданова допълниха:
- Състезанието беше много оспорвано. Трима от участниците събраха по 7 точки и само коефициентът ни помогна, за да определим крайния победител. Вашите състезатели играят с голям хъс и много съсредоточено.
А ето и резултатите от надпреварата:
Отборно класиране от първо до 15-о място:
1. Пловдив - 213 точки, 2. Варна - 199 т., 3. София - 174 т., 4. Бургас - 150 т., 5. Дряново - 139 т., 6. Кюстендил - 135 т., 7. Монтана - 122 т., 8. Сливен - 114 т., 9. Силистра - 91 т., 10. Стара Загора - 75 т., 11. Шумен - 68 т., 12. Благоевград - 66 т., 13. Русе - 58 т., 14. Кърджали - 56 т., 15. Плевен - 34 т.
В индивидуалното класиране първо място зае Йордан Георгиев от Благоевград, На второ място се класира Расим Низам от Пловдив, трети остана Александър Тодоров от Варна, 4. Димитър Пелитов - Пловдив, 5. Стоян Стойков - Варна, 6. Петко Пътев - София.
Председателят на Съюза на слепите г-н Долапчиев поздрави всички участници, благодари на съдиите и колегите си за изключителната атмосфера, при която е протекло състезанието, както и за усилията и прекрасно свършената работа. След това дойде и най-очакваният миг за състезателите - връчването на медалите на индивидуалните победители и купите на отборните първенци.
Веднага след получаването на медала за първо място попитах Данчо Георгиев, който беше много развълнуван от успеха си:
- Трудна ли беше победата?
- Да. Самият аз още не мога да повярвам.
- За пръв път ли участвате в такова състезание?
- Не. Откакто съм член на Съюза на слепите не пропускам възможност да участвам в подобни състезания. През 2002 г. бях на второ, а една година по-късно на трето място, но все не успявах да се изкача на самия връх.
- Какво е за вас играта на шах?
- След като установих, че, въпреки загубата на зрението отново мога да играя шах, аз си възвърнах самочувствието, отново се почувствах пълноценен, отново човек. Може би затова тази победа е толкова ценна за мен!

Сега разбрах причината за силното вълнение и сълзите в очите му.
- Вие сте председател на териториалната съюзна организация на ССБ в Благоевград, остава ли ви време и за тренировки?
- Когато човек има желание и успява правилно да организира  времето си, време има за всичко. 
Пожелах му успехи и в непринудени разговори с останалите състезатели научих, че Данчо винаги е бил в отлична форма, но до голяма степен вълнението и шансът не са били на негова страна. Самият Данчо сподели, че това състезание е било трудно и оспорвано, но спокойствието и вниманието на съдиите много са допринесли за ведрата обстановка и той специално им благодари.
Не бе възможно да пропусна да задам няколко въпроса и на втория в класирането – Расим Низам от Пловдив.
- Винаги досега сте бил пръв, съжалявате ли, че победата за малко ви се изплъзна?
- Аз съм свикнал да бъда пръв и няма да крия, че ме е яд, но от друга страна съм доволен, защото смятам, че това ми класиране ще ме амбицира още повече, пък и човек не може винаги да бъде пръв.
- Доволен ли сте от протичането на състезанието? И с какво се различават българските състезания от тези провеждани в чужбина, в които вие сте участвали?
- Това състезание протече като всички останали. Ние от съюза се познаваме, защото почти винаги всички участваме в турнирите и сме играли един срещу друг, само че на всяко състезание всеки е в различна форма.
- Какво от състезанията в чужбина бихте искал да се възприеме и у нас?
-Там хората разполагат с много пари и от това правят и по-различна цялата обстановка, в която се провеждат състезанията. Независимо от финансовите проблеми ние имаме много добри състезатели. Много ме е яд, че не участваме отборно на големи международни турнири. Би могло да се формира национален отбор и аз съм сигурен, че той ще се представя много силно... Но, пак тия пари! Как да изпратят цял отбор като понякога финансите не стигат дори и само за един човек.
- Вие сте играл с много майстори на спорта, сред тях и световни шампиони. От кого се възхищавате най-много?
- От един руски шахматист, казва се Сергей Крилов. За мен от всички инвалиди майстори на спорта той е най-добрият.
- Имате три малчугана. Те оставят ли тате на спокойствие, за да играе шах?
- Бих се притеснявал ако ме оставяха, защото се надявам като ме гледат и те да заобичат тази игра.
- А сега какво предстои?
- Сега ще се постарая отново да вляза във върхова форма и вече с нетърпение очаквам следващия турнир.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Вижте фоторепортаж от събитието:Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
1 2 3 4