Брой 10, 2009

Тема: ПРОЕКТИ

Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат


Рицарите на шахмата

От 22 до 24 септември в Стара Загора се проведе състезание по шахмат - най-масовия спорт достъпен за незрящи. Това състезание се отличаваше от останалите с големия брой участници, между които и много млади хора, което говори за голяма приемственост в този спорт. Всички регионални организации на Съюза на слепите в България с изключение на РСО Смолян имаха свои представители.
По проекта беше предвидено в турнира да вземат участие 56 състезатели, радостното е, че те бяха 58, т.е. с двама над предвидената бройка. Този факт, сам по себе си, говори за големия интерес на незрящите към този спорт.
Състезанието се проведе под контрола на Съдийска комисия в състав: Константин Ангелов и Светла Йорданова.
След завършването на турнира те изразиха своето задоволство от начина, по който беше организиран турнирът - "много стегнато, при добра дисциплина и ведра и спокойна атмосфера." Ангелов и Йорданова допълниха:
- Състезанието беше много оспорвано. Трима от участниците събраха по 7 точки и само коефициентът ни помогна, за да определим крайния победител. Вашите състезатели играят с голям хъс и много съсредоточено.
А ето и резултатите от надпреварата:
Отборно класиране от първо до 15-о място:
1. Пловдив - 213 точки, 2. Варна - 199 т., 3. София - 174 т., 4. Бургас - 150 т., 5. Дряново - 139 т., 6. Кюстендил - 135 т., 7. Монтана - 122 т., 8. Сливен - 114 т., 9. Силистра - 91 т., 10. Стара Загора - 75 т., 11. Шумен - 68 т., 12. Благоевград - 66 т., 13. Русе - 58 т., 14. Кърджали - 56 т., 15. Плевен - 34 т.
В индивидуалното класиране първо място зае Йордан Георгиев от Благоевград, На второ място се класира Расим Низам от Пловдив, трети остана Александър Тодоров от Варна, 4. Димитър Пелитов - Пловдив, 5. Стоян Стойков - Варна, 6. Петко Пътев - София.
Председателят на Съюза на слепите г-н Долапчиев поздрави всички участници, благодари на съдиите и колегите си за изключителната атмосфера, при която е протекло състезанието, както и за усилията и прекрасно свършената работа. След това дойде и най-очакваният миг за състезателите - връчването на медалите на индивидуалните победители и купите на отборните първенци.
Веднага след получаването на медала за първо място попитах Данчо Георгиев, който беше много развълнуван от успеха си:
- Трудна ли беше победата?
- Да. Самият аз още не мога да повярвам.
- За пръв път ли участвате в такова състезание?
- Не. Откакто съм член на Съюза на слепите не пропускам възможност да участвам в подобни състезания. През 2002 г. бях на второ, а една година по-късно на трето място, но все не успявах да се изкача на самия връх.
- Какво е за вас играта на шах?
- След като установих, че, въпреки загубата на зрението отново мога да играя шах, аз си възвърнах самочувствието, отново се почувствах пълноценен, отново човек. Може би затова тази победа е толкова ценна за мен!

Сега разбрах причината за силното вълнение и сълзите в очите му.
- Вие сте председател на териториалната съюзна организация на ССБ в Благоевград, остава ли ви време и за тренировки?
- Когато човек има желание и успява правилно да организира  времето си, време има за всичко. 
Пожелах му успехи и в непринудени разговори с останалите състезатели научих, че Данчо винаги е бил в отлична форма, но до голяма степен вълнението и шансът не са били на негова страна. Самият Данчо сподели, че това състезание е било трудно и оспорвано, но спокойствието и вниманието на съдиите много са допринесли за ведрата обстановка и той специално им благодари.
Не бе възможно да пропусна да задам няколко въпроса и на втория в класирането – Расим Низам от Пловдив.
- Винаги досега сте бил пръв, съжалявате ли, че победата за малко ви се изплъзна?
- Аз съм свикнал да бъда пръв и няма да крия, че ме е яд, но от друга страна съм доволен, защото смятам, че това ми класиране ще ме амбицира още повече, пък и човек не може винаги да бъде пръв.
- Доволен ли сте от протичането на състезанието? И с какво се различават българските състезания от тези провеждани в чужбина, в които вие сте участвали?
- Това състезание протече като всички останали. Ние от съюза се познаваме, защото почти винаги всички участваме в турнирите и сме играли един срещу друг, само че на всяко състезание всеки е в различна форма.
- Какво от състезанията в чужбина бихте искал да се възприеме и у нас?
-Там хората разполагат с много пари и от това правят и по-различна цялата обстановка, в която се провеждат състезанията. Независимо от финансовите проблеми ние имаме много добри състезатели. Много ме е яд, че не участваме отборно на големи международни турнири. Би могло да се формира национален отбор и аз съм сигурен, че той ще се представя много силно... Но, пак тия пари! Как да изпратят цял отбор като понякога финансите не стигат дори и само за един човек.
- Вие сте играл с много майстори на спорта, сред тях и световни шампиони. От кого се възхищавате най-много?
- От един руски шахматист, казва се Сергей Крилов. За мен от всички инвалиди майстори на спорта той е най-добрият.
- Имате три малчугана. Те оставят ли тате на спокойствие, за да играе шах?
- Бих се притеснявал ако ме оставяха, защото се надявам като ме гледат и те да заобичат тази игра.
- А сега какво предстои?
- Сега ще се постарая отново да вляза във върхова форма и вече с нетърпение очаквам следващия турнир.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Вижте фоторепортаж от събитието:Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022