Брой 10, 2009

Тема: ПРОЕКТИ

Канадска борба


На 8 октомври в Стара Загора се проведе състезание по един съвсем нов за хора със зрителни затруднения спорт - канадска борба. Това бе втората изява, залегнала в проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване". Началото беше поставено преди една година и сега, ако съдим по броя на желаещите да участват в състезанието, се оказва, че това е един напълно достъпен и много подходящ спорт за незрящи. Канадската борба се играе от двама съперници, които застават от двете страни на игралната маса. Според изискванията на международно утвърдените стандарти тя е висока метър и двадесет. На нея има две подложки за лактите и две подложки, на които се сваля ръката на противника. От двете страни на масата има по една ръчка, за която състезателите се хващат със свободната си ръка.
Преди да започне състезанието главният съдия Димитър Юлев обясни правилата, при които то ще протече. Те са утвърдени от националната федерация по канадска борба, като за всяко нарушение на правилата по време на игра се отсъждат фаулове. Всеки състезател има право да направи не повече от  два фаула.  При следващ фаул той се дисквалифицира и  следователно отпада. Ако нарушенията се изразяват само в трепвания на борещата се ръка съдията прави предупреждение. Две предупреждения са равни на един фаул. Всяко вдигане на лакътя от подложката е фаул. Свободната ръка трябва по време на цялата игра да се държи на ръчката. Всяко изпускане е също фаул. Състезателят има право да вдигне единия си крак и да го запъне, така че да си помага и по този начин. Когато двамата състезатели много мърдат, се дава тъй нареченият реферски захват - съдията хваща със специална каишка ръцете на двамата, за да не се изплъзват ръцете им. Има фаул в губеща позиция и фаул в опасна позиция. При опасната позиция може да се получи счупване на раменна  или лакътна става или измъкване на китката на ръката, затова трябва всеки участник да бъде изключително внимателен.  Преди да започне състезанието всеки състезател трябва да е загрял достатъчно, за да бъдат сведени до минимум опасностите от разтежение, изваждане на китката и дори счупване.
В състезанието участваха 18 състезатели, между които и двама, занимаващи се от по-дълги години с този вид борба. То се проведе на принципа абсолютна категория -  всеки срещу всеки. Преобладаваха по-тежките състезатели, което не даде възможност за формиране на отделни категории. Първо се проведе борбата с дясна, а после и с лява ръка. Победители за лява ръка са: първо място - Марин Пейчев от Горна Оряховица, второ - Иво Атанасов от Варна и трето място за Янко Петров от София. Борбата с дясна ръка спечели отново Марин Пейчев, втори стана Метин Дикме Осман от Кърджали и трети Николай Иванов от Шумен.
Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев поздрави участниците и изрази своето задоволство от това, че независимо от краткото време за подготовка и организиране на турнира за участие в него са се събрали доста голям брой състезатели. Той изрази и общите ни очаквания, че на следващи състезания техният брой ще бъде значително по голям.
С голяма радост Долапчиев награди победителите и им връчи купи и медали.
     
Марин Пейчев е единственият човек с известен опит в този спорт. С канадска борба той  се занимава вече шест години.
 
- Как открихте този спорт и кога започнахте да го практикувате?
- Паднах в една отворена шахта и си счупих крака. Това ме лиши от възможността да се занимавам с друг вид спорт. Аз съм от Горна Оряховица, а това е "Меката" на канадската борба в България. От нашия град са излезли такива големи имена като Мирослав Иванов, Стоян Големанов, Цветан Гашевски - осемкратен световен и десетократен европейски шампион.
- Кой ви тренира?
- Точно Цецо Гашевски. Той ме запали. Възнамерявам да продължавам да се занимавам с този спорт, макар че това при мен не е самоцел. Завърших курсовете по масаж и много ми се иска да се реализирам в тази област.
- Вие сте участвал в няколко световни първенства - Манчестър, Велико Търново, Венеция, на европейско в София и много други турнири. Състезавал ли  сте се и с хора без увреждания?
- Този спорт е много социален. Той дава възможност на хора със зрителни, двигателни и различни други увреждания да участват в него. По-важното е, че той дава възможност за равнопоставеност със здравите хора. Аз съм се състезавал както с хора с различни увреждания, така и със здрави хора и съм бил много щастлив, когато световни шампиони са се държали с мен като с равен.
- Имате доста престижни класирания на различни първенства, защо не споменавате за тях?
- Е, да, имам едно седмо място на световно, две шести, едно пето и един път трето място на европейско първенство.
- На сегашното  състезание срещнахте ли силни съперници?
- Да, има момчета с много сериозен потенциал. Такъв например е Данчо Йорданов от Дряново. Срещнах го миналата година запалих го и му подадох ръка. За тази една година той много напредна, но той е 60 килограмово момче, а тук му се наложи да се бори със  състезатели от по 100 - 120 килограма. Той ще укрепне и тогава категорията няма да го бърка.
- Вие сте в много добра форма. Как я поддържате?
- С тренировки и постоянство.
- Във вашия спорт има ли и дами?
- Да, разбира се. Категориите са: юноши, девойки, мъже, жени,  хора с увреждания, дори има и ветерани - мъже и жени на две възрастови групи.
- Какви препоръки бихте дал при провеждането на състезанията у нас, съдейки от наблюденията си в страните с по-продължителен  опит?
- Трябва да има повече вътрешни кръгове и повече състезания между регионите, защото състезанието прави състезателя, а не само тренировките. Самото състезание мотивира човека. Състезател, който не се състезава, не е състезател.

Йордан Йорданов от Дряново се занимава от една година с канадска борба.
- Как се запали по този спорт?
- Това се случи в Сливен, където ни демонстрираха канадска борба. Бяха Цецо Гашевски  и съдията на днешното състезание - Митко Юлев. Те решиха, че имам потенциал. Мотивира ме и подадената ръка на шампиона Марин Пейчев. Отидох в Горна Оряховица и започнах да тренирам. После ме поканиха на европейско, където спечелих трето място, което много ме зарадва и реших да продължа. По-късно получих покана от федерацията по канадска борба и взех участие на европейското първенство в София, където с Марин Пейчев спечелихме трето място. Тогава аз бях тренирал само 6 месеца и тази победа ми показа, че повече няма да се откажа от този спорт.
- Участвал ли сте на световни първенства?
- Да. В Италия и се класирах на седмо и осмо място съответно на лява и дясна ръка. Там участваха състезатели от 49 страни. Във всяка категория участваха по 35 човека, така че не можем да бъдем недоволни.
- Кой заплаща разноските ви?
- За съжаление в повечето случаи ние сами си поемаме по-голямата част от разходите. За да можем да тренираме, а това е абсолютно необходимо на всеки състезател, трябва да си плащаме залата. Много бих искал Съюзът да помогне в това отношение, като поне осигури място, където да тренираме.
- Колко е минимумът тренировки, които са необходими, за да може един състезател да се поддържа във висока спортна форма?
- Поне три пъти в седмицата. Разбира се колкото по-често, толкова по-добре.
- Съдията специално помоли вас и Марин Пейчев да бъдете много внимателни с останалите, защото сте много бързи, а те са начинаещи. Той спечели, а вие нямахте конкуренция от вашата категория и се борихте със състезатели значително по-тежки от вас. Чувствате ли се засегнат?
- Аз предварително знаех, че това ще бъде така, но реших, че за мен това ще бъде много по-полезно, независимо че не съм медалист. Това беше едно предизвикателство пък и сериозна тренировка.
- Необходимо ли е нещо по-специално при хранителния режим?
- Тъй като организмът изразходва много енергия при тренировки, желателно е храната да бъде наситена с белтъчини, въглехидрати и витамини, а ние невинаги можем да си го позволяваме. 

Преди да се разделим и двамата помолиха да изразим тяхната благодарност специално към Динко Атанасов - председател на регионалната организация на ССБ в  Дряново за подкрепата, оказвана им от него. Остава да очакваме от тях да увлекат след себе си и много други съюзни членове.

Димитрина МИХАЙЛОВА

Вижте фоторепортаж от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6