Брой 10, 2009

Тема: СПОРТ

Отворен турнир по голбал за купата на България


На 26 и 27 септември в баскетболната зала на Националния стадион "Васил Левски" се проведе Петият отворен турнир по голбал за купата на България.
За провеждането му солидна финансова подкрепа оказаха Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столичен общински съвет, Българска параолимпийска асоциация и Агенцията за хората с увреждания.
На официалното откриване присъстваха президентът на Българска параолимпийска асоциация Илия Лалов и представители на Министерствата на младежта, образованието и науката и на труда и социалната политика. Получени бяха официални адреси от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, както и от министъра на труда и социалната политика Тотьо Младенов.
В турнира взеха участие 8 отбора от 5 страни, между които три български и два отбора от Иран, които за пръв път гостуват в нашата страна. Останалите участници в състезанието бяха отбори от Сърбия, Гърция и Македония.
Нашата страна бе представена от тимовете на "Витоша СУ", юношески отбор, съставен от ученици от двете училища за деца с увредено зрение, и отбора на "Пираните".
Преди официалното откриване на турнира на 25 септември организаторите проведоха пресконференция в сградата на БТА, която протече при сериозно медийно присъствие. На нея те остро разкритикуваха липсата на политика по отношение на спортовете за незрящи от страна на Министерството на спорта и Столична община. За период от 8 години, през който са проведени 10 турнира, те са оказали скромната си подкрепа само веднъж.
Турнирът бе проведен при международно съдийство с участието на съдии от Холандия, Гърция и България. Главен съдия на спортната проява бе Робърт Харт от Холандия, който е и обучител на нашите съдии.
До финалния двубой стигнаха отборите на гръцкия "Ифаистос" и "Фарс" от Иран. След много сериозна и оспорвана борба и пълно себеотдаване от страна на състезателите безспорен победител и носител на Купата на България стана иранският тим, който през цялото време на турнира показа отлична подготовка и майсторска игра.
Сребърни медалисти станаха гръцките ни съседи, а третото и четвъртото места завоюваха съответно нашите момчета от "Витоша СУ" и вторият отбор на гостите ни от Иран - "Мазан деран".
Много достойно петото място завоюваха българските юноши. Шести се класира отборът "Ирис" Косиерич от Сърбия, а седмото и осмото място заеха Националният отбор на Македония и българските "пирани".
На турнира беше присъдена и награда за играч, показал най-добри технически умения по време на състезанието и като такъв бе определен играч от отбора на Гърция.
Наградата за честна игра получи юношеският отбор на България, а голмайстор на турнира логично стана състезател на отбора победител.
С наскоро учредения приз за най-добър треньор, в памет на Илия Попов, който се връчва за пръв път, бе удостоен треньорът на иранския "Фарс".
На официалното награждаване присъстваха директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, президентът на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, председателят на ССБ Васил Долапчиев, председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл" Спас Карафезов и Петко Горанов – директор на отдел социално-битово обслужване към СУ "Свети Климент Охридски". Може би тук е уместно да се спомене, че през времето на провеждане на турнира г-н Горанов присъстваше лично и наблюдаваше как протичат състезанията. Гости на церемонията по награждаването бяха и представители на неправителствени организации и медиите.
Като цяло турнирът премина при перфектна организация, основната заслуга за което е на СК "Витоша" и неговия председател д-р Иван Янев.
Ето какво споделиха и част от гостуващите ни чуждестранни състезатели.
Тъй като за пръв път в голбалния ни турнир участват отбори от Иран, които освен всичко станаха и носители на купата, беше интересно да разменим няколко думи и да научим малко повече за тях.
Оказа се, че в Иран съществуват и се развиват не просто няколко, а цели 200 отбора по голбал, обединени в 4 лиги. Въпреки че голбалът там не е професионален спорт, а съществува и се развива на чисто любителски начала, тамошната организация на слепите го подпомага много стабилно финансово. Сериозната финансова подкрепа идва също така и от страна на правителството, както и от частни спонсори.
Иранският съюз на слепите е огромна организация с многобройна членска маса, която има свои представителства дори и в най-малките селища. Членовете му наброяват над 100 000 души, а голбалът се развива вече 40 години.
А ето какво разказа и Йоргус от Гърция.
В Гърция има 5 голбални отбора, два от които са в Атина, два в Солун и един в Йоанина. Както и у нас, а и в много други страни, в Гърция голбалът не е професионален спорт. Незрящите там го играят за собствено удоволствие, както и за здраве. Голяма част от тях по принцип имат своята основна професия и практикуват този спорт в свободното си време, като една от целите е и участието в подобни международни турнири, което за тях е огромно удоволствие.
Всеки от голбалните отбори членува в Националната спортна федерация за хора с увреждания, откъдето идва и цялостното им финансиране. Тази федерация е към гръцкото правителство, така че фактически чрез нея правителството финансира голбала в Гърция. Така отпада необходимостта от финансиране от страна на Съюза на слепите.
Накрая събеседникът ми сподели, че със спортен клуб "Витоша" вече имат установени връзки. От три години нашите спортисти участват в спортни мероприятия в Гърция, а от своя страна те ни гостуват за втори път.
Йоргус даде много висока оценка както на нивото на организация на спортната проява, така и на нивото на игра на отборите-участници.
На въпроса дали иранският отбор се е оказал твърде силен за останалите конкуренти Йоргус отговори, че те наистина са били най-добрите.

Организаторите изказват огромната си благодарност на фирмите, подпомогнали турнира. Това са:
Сладкарници "Неделя", минерална вода "Хисаря", Национално читалище "Луи Брайл", Съюзът на слепите в България и всички медии, спомагащи за популяризирането на голбала в България.

Марина ПЕТКОВА

Вижте фоторепортаж от събитието:
Назад

Всички статии на Брой 10, 2009

ВАЖНО
Най-после облекчение и за нас
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
15 октомври - международен ден на белия бастун
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Кюстендил
Добрич
Горна Оряховица
ОБЯВА
Апарати за измерване на кръвно налягане
ПРАЗНИЧНО
26 октомври – Димитровден
ПРЕМИЕРА
Представяме ви новата книга на Генко Изворски – "Закъсняла пролет"
ПРОЕКТИ
"Спортът - средство за пълноценно социално включване"
Първата проява по проекта "Спортът - средство за пълноценно социално включване" бе проведеният турнир по шахмат
Канадска борба
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СПОРТ
Отворен турнир по голбал за купата на България
Архив на изданието
1 2