Брой 11, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


ТСО "Възраждане" по пътищата на България

Движението е живот и животът е движение. Това е един от основните постулати, които се ползват за да се убеди обществото за ползата от пътуванията и изключително благотворното влияние на туризма върху човешкия организъм.
Доайенът на организираното туристическо движение в България Павел Делирадев дава следното определение на това що е туризъм: "Пътуване сред природата с цел опознаване на природни, културни и исторически забележителности".
За хората с увредено зрение тези пътувания дават една голяма възможност за контактуване помежду им. През последните 2 години по инициатива и в резултат на организационните умения на Пламен Бакърджиев се проведоха няколко добре организирани екскурзии до редица културни и исторически забележителности.

В съботния ден на трети октомври се проведе еднодневна екскурзия до Карлово и Сопот. От София с автобуса потеглиха 50 души. По време на приятното пътуване участниците получаваха кратка информация за местностите, през които се минаваше. В приповдигнато настроение туристите пристигнаха най-напред в град Карлово.
Градът е разположен в Карловската котловина, представляваща част от прочутата Розова долина, при средна надморска височина 450 м., в подножието на южните склонове на Средна Стара планина.
Налице са археологически находки, които говорят, че районът е бил обитаван още по римско време. Днешният град Карлово възниква веднага след турските нашествия по нашите земи. Постепенно се е устройвал като административен център и седалище на богати турски феодали.

През Възраждането е голям занаятчийски център. В началото на  XIХ век е преживял бурен икономически разцвет и културен подем, дължащ се на изключително будното българско население. Стотици чаркове и воденици работели край Стара река, богати търговци изкупували изработената продукция на майсторите медникари, златари, гайтанджии, абаджии, кожари и търгували с Виена, Дубровник, Албания, Влашко, Египет.
Градът става известен особено с добива и търговията с розово масло.
Карлово е родно място на най-великия българин - Апостола на свободата Васил Левски.
Тук са родени и много други достойни българи като: Ботьо Петков, баща на поета-революционер Христо Ботев, възрожденския поет Иван Богоров, братята родолюбци Евлоги и Христо Георгиеви - видни общественици, търговци и банкери, завещали 6 милиона златни лева за построяване на висше училище в България - днешния Софийски университет, Христо Проданов - първия българин изкачил Еверест и  др.
Основни забележителности на Карлово са:
Родната къща-музей на Васил Левски. Възстановена по инициатива на родолюбиви българи, тъй като по време на Руско-турската освободителна война  е била разрушена от турците до основи.
Паметникът на Васил Левски, до който се намира гробът на майка му Гина Кунчева - в двора на църквата "Свети Никола". Тези два обекта са разположени в старата част на града, където има запазени стари сгради, представляващи архитектурни забележителности. Сред тях са църквата "Света Богородица" (1847 г.), в която има стенописи от Станислав Доспевски, Александровата, Хадживълковата, Соевата, Копринаровата къщи, Белия двор, Синия двор и др.
По време на Руско-турската освободителна война градът е бил разграбен и опожарен от турците, а много от жителите му са избити.
Напълно естествено туристическата група, ръководена от Пламен Бакърджиев, спря най-напред пред родната къща на Васил Левски. Хората бяха посрещнати много любезно от уредничката на музея. В двора кратка беседа разказа за това, което е оцеляло след турския погром по време на освободителната война, възстановяването на родната къща и по-нататък беседата продължи в изложбената зала, където бе поднесена информация за всичко, което се намира тук и разказва за живота и делото на великия българин. В двора на къщата до паметника на Гина Кунчева някои пожелаха и си направиха снимки за спомен.
Дъждовният ден не позволи да бъдат посетени другите културни и природни забележителности на този град, но това би могло да се превърне в добър повод отново да се върнем тук и по-продължително да усетим атмосферата на отминалите времена, свързани с героичното минало на България и запазените етнографски ценности.
Сопот бе следващият град за посещение в програмата на столичната група. Градът е разположен на южните склонове на Средна Стара планина при надморска височина 525 м. и се намира на 5 км. западно от град Карлово.
Накратко за историята на града. През Възраждането Сопот е занаятчийско селище с развито абаджийство, гайтанджийство, кожарство, златарство, производство на розово масло и др. Важен книжовен център. Заради разцвета на града, в резултат на развитието на занаятите и оживената търговия, през 18-и и 19-и век е наричан "Алтън Сопот".
Сред забележителностите на Сопот не могат да не бъдат споменати паметникът на Иван Вазов и родната му къща. По време на освободителната война къщата е унищожена. По инициатива на почитатели на поета е възстановена и уредена като дом-музей през 1935 г. Непосредствено до нея е построена специална изложбена зала, където са показани основни моменти от обществената и литературната дейност на големия писател. Дворът на къщата е оформен според описанието в романа "Под игото", където писателят пресъздава родния си дом.
Девическият метох "Въведение Богородично" е основан през 1665 г.  Параклисът от 15-и век през 1877 г. е опожарен от турците и след това отново е възстановен от християнското население. Запазени са старият параклис, фрагменти от живопис и няколко икони, чешмата в двора, скривалището на Васил Левски, килията на монахинята Христина, която укривала Левски, както и килиите на Хаджи Ровоама и Рада Госпожина - героини от романа "Под игото". Манастирът е бил тясно свързан с революционната дейност на Васил Левски.
Автобусът с туристическата група на ТСО "Възраждане" спря на площада и посети родната къща на Иван Вазов. В двора уредничката приветливо посрещна хората и с увлекателен разказ представи отделните одаи, дюкяна на бащата на Иван Вазов, откъдето тогавашните жители на града са купували почти всичко, което им е било необходимо, лозницата, вадичката на двора, по която все още тече бистра вода, идваща от планината. Силно впечатление тук направи наскоро експонираният Паноптикум с бръснарницата на "Хаджи Ахил", където са поставени в естествен ръст кукли, пресъздаващи герои от Вазовите разкази и романа "Под игото". Тук, в бръснарницата, са се срещали видните еснафи от града – едни четат вестник, други обменят политически мисли и обсъждат съдбините на жителите на града и на България.
След посещението в къщата-музей "Иван Вазов", по малката уличка нагоре, групата премина покрай Радиното училище, което в момента беше в ремонтно-възстановителен период и навлезе в двора на метоха свързан с героичното дело на Васил Левски. Кратката беседа на госпожата, охраняваща тази светиня за българите, представи накратко събитията свързани с Васил Левски. Съюзните членове имаха възможност да влязат в оцелялата от турските погроми църквица и запалиха свещи за здраве и благодарност към Бога.
След приключването на разходката в Сопот с автобуса бе направено посещение на близкия до града манастир "Свети Спас". Не е установено точно от коя година започва съществуването си тази Света обител. През Възраждането той е бил културен и просветен център с килийно училище и певческа школа. Бил е посещаван от видния книжовник Неофит Рилски. Свързан е с живота и делото на Васил Левски. Тук през 1858 г. той е ръкоположен за монах като приема името дякон Игнатий, а по-късно намира и убежище в Светата обител. Многократно нападан, разграбван и унищожаван от турците манастирът е възстановен в днешния си вид през 1879 г. Понастоящем той е действащ девически манастир.
Екскурзията приключи. Хората се завърнаха в късния следобед, доволни и благодарни на Пламен Бакърджиев за положените грижи и усилия.
Предвижда се през зимните и пролетни месеци ежемесечно да се организират еднодневни излети до културни и природни забележителности в околностите на София.

Георги ПЕТРУШЕВ

... И узрели дюли

Узрели дюли от крайпътните дървета си набраха участниците в излета по южните склонове на Люлин планина, организиран от РО София на НАСГБ. Денят беше 10 октомври, един от последните топли есенни дни. На поканата за превъзмогване на сивото делнично вегетиране се отзоваха Недялка Русева, Зоя Петкова, Симеон Зарев, Андрей Аврамов, Ивайло Петков и доста други.
Преходът започна от софийския квартал Владая. Първата спирка беше манастирът "Света преподобна Петка Българска", известен още като Владайския манастир. Построен е през десети век, неведнъж е разрушаван и отново съграждан от родолюбиви българи. И както през вековете, така и сега, той е едно прекрасно място за духовно извисяване.

След приятната почивка в сянката на дъбовете излетниците продължиха към великолепния парк около хотел "Владая", който в продължение на шест десетилетия е бил най-предпочитаният санаториум за туберкулозно болни.
По време на краткия отдих на терасата пред хотел-ресторанта вкусът на кафето беше много по-приятен поради изключително чистия въздух. Когато групата се отправи към София, някои възкликнаха: "Каква красота!". Наистина като в една прекрасна картина се преливаха жълти, кафяви, червени и зелени цветове от различните видове дървета - секвоя, мура, сребрист бор, орех и още много, много други, посадени в този парк специално заради санаториума. А набраните дюли дълго ще напомнят на участниците в излета за този толкова хубав и незабравим ден.  

Георги ЧЕРНЕВ

Дружеството на жените уважи Деня на Будителите

Тази година Денят на народните будители – 1 ноември, съвпадна с неделния почивен ден. Това бе основателна причина Дружеството на жените при столичната организация на ССБ да определи един от следващите работни дни за организацията на скромно тържество, с което да се изрази уважението и зачитането на паметта на хилядите достойни българи, отдали труда и живота си за България, за оцеляването на българщината и за духовното и просветно събуждане на народа ни от непрогледния петвековен робски мрак.
Така в ранния следобед на 3 ноември 2009 г. в основно ремонтираната и преустроена сграда на ул. "Цар Симеон" 110 се събраха повече от 30 жени. За всички бе отредено подходящо място около богато отрупаната с лакомства и безалкохолни напитки маса.
Елена Александрова, лидер на столичното женско дружество, с кратко слово откри тържествената среща.
Асен Алтънов, председател на Софийската организация при ССБ, приветства събралите се жени и изрази радостното си чувство, че те първи правят своята тържествена среща, отбелязвайки един достоен за уважение празник в тази основно реконструирана и обновена сграда.
Живка Павлова, завеждащ организационния отдел към Съюза, поздрави събралите се на това тържество и изрази задоволството си от доброто начало, с което започна дейността си столичното женско дружество, което в голяма степен се дължи на упоритостта и активността на Елена Александрова.
Г-жа Павлова подчерта своята увереност за по-нататъшната ползотворна работа на дружеството и изрази желанието си през следващите месеци да се организират срещи с подобни женски дружества от други населени места в страната.
Някои от присъстващите жени могат с право да се наричат будители, поради своята научна, културна и друг вид хуманна дейност през последните десетилетия.
Пенка Атанасова в краткия си разказ подчерта значителните трудности, които е трябвало да преодолее и да докаже себе си като водещ математик в системата на Българска академия на науките.
Мира Попова, журналистка по професия, запозна присъстващите със своята дейност в сп. "Зари", както и в други столични медии.
Цветя получиха всички, присъстващи на тържеството, жени.
Тази скромна, но много мила среща продължи с обилна почерпка с различни лакомства, кафе и безалкохолни напитки.

Георги ПЕТРУШЕВ

И софиянци почетоха Деня на белия бастун

На 15-и октомври, по случай Международния ден на белия бастун, се проведе традиционното посещение в местността "Дендрариума" в Национален парк "Витоша". Мероприятието беше организирано и спонсорирано от Регионална софийска организация на ССБ и Национално читалище "Луи Брайл" с любезното съдействие на заместник кмета на Столична община г-жа Мария Бояджийска, както и на СК "Градски транспорт", които безвъзмездно предоставиха автобус.
В екскурзията се включиха около 50 човека (членове на РСО София, Национално читалище на слепите "Луи Брайл" и от Дома за слепи хора).
В 11 часа тръгнахме с автобуса от София. След като пристигнахме на специализираната екопътека в местността "Дендрариума",  проведохме състезание по ориентиране. Бяха разпределени две първи места - на Георг Ранчев и Вихър Пеев, които получиха по 15 лева. След това се придвижихме с автобуса до хижа "Септември", където на всички участници в екскурзията беше поднесен безплатен обяд. След обяда се разигра викторина и томбола с награди.
Около 16 часа се качихме на автобуса и доволни от добре прекарания ден потеглихме обратно за София.

 

Назад

Всички статии на Брой 11, 2009

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за изданията на ССБ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Меморандум
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Шумен
Добрич
Асеновград
София
Силистра
Русе
Плевен
Долни Дъбник
Търговище
Тополовград
ПОЕЗИЯ
Наградени автори
ПРЕМИЕРА
Закъсняла пролет
СПОМЕНИ
Жажда за живот
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8