Брой 12, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


От 2 години канадската борба, като нов за нас спорт, намира все повече и повече привърженици сред членовете на Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Марица" Пловдив. Освен в нашите държавни първенства, миналата година участвахме в националния турнир за инвалиди в Горна Оряховица, където спечелихме едно трето, едно четвърто и две осми места. Тази година, след успешното представяне на състезанията в Пловдив, завоюваните 3 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала ни дадоха надежда, че можем да се представим по-добре на голямата сцена. Последното състезание за годината беше на 17 октомври в село Селановци, близо до град Козлодуй.
Осигурените средства от община Пловдив спомогнаха за добрата атмосфера в отбора.
Нашият клуб заема приоритетно място в спортно-интеграционната дейност на общинския съвет и затова г-жа Стоянова, която завежда спортния отдел, веднага откликна на молбата ми за финансова помощ, необходима за пътуване, нощувки и всички останали разходи.
На 16 октомври четирима мъже и пет жени се качихме на влака и потеглихме към Дунав. Град Враца, където щяхме да нощуваме, ни посрещна със ситен сняг и студен, но освежителен ветрец. Настанихме се в уютния хотел "Хемус".
Следобедът премина в обсъждане на предстоящия турнир. Знаехме, че конкуренцията ще бъде жестока и това наистина се оказа така.
Рано сутринта на 17 октомври пристигнахме в Селановци. Посрещна ни Любо, организаторът на състезанието. Всеки, който е присъствал на такива мероприятия не може да не ги помни. На тях цари истинско приятелство и това че си инвалид няма абсолютно никакво значение. Селановци не направи изключение в това отношение. Да те приемат като равен и да ти засвидетелстват уважение за това, че въпреки физическия недъг си намерил сили да участваш на такъв форум е невероятно изживяване. Шегите и закачките съпътстват битките. Виждаш как победител и победен напускат подиума прегърнати.
Турнирът започна около 13 часа. Първо минаха юношите. Тук беше най-многобройната група участници. След тях дойде ред и на хората с увреждания, където щяхме да се състезаваме и ние. Оранжевият отбор, имам предвид спортен клуб "Марица", зае посоченото му място и борбите започнаха. Заредиха се победи, загуби, пак победи, пак...
Срещата с европейските призьори Марин Пейчев, Захари Стоянов, Георги Киряков те прави по-борбен, по-отговорен и ако умееш да извличаш полза от двубоите с тях, загубите не са болезнени.
След мъжете се появиха и дамите. Наблюдавайки ги отстрани, човек разбира защо тяхното участие в канадската борба се определя като черешката на тортата. Бият се с такава жар, с толкова много стръв и желание за победа, че чак мъжете им завиждат. Пловдивчанки отстъпиха само първото място на горнооряховското откритие на Марин Пейчев -  Мария Луиза.
От Селановци си тръгнахме с едно второ, две трети, три четвърти, три пети и три шести места, общо при мъжете и жените. По-важното за нас обаче е частицата от духа на голямата игра, която можахме да вземем на връщане в Пловдив.

Кирил ДАМЯНОВ,
председател на ОСКСГ "Марица"


Назад

Всички статии на Брой 12, 2009

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Рецепти за празничната трапеза
Сурвакането
Коледна приказка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Европейски пакт за хората с увреждания - бъдещето не може да чака!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Тополовград
Дупница
Кюстендил
Русе
Пловдив
Добрич
Габрово
София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
100 години от рождението на Никола Вапцаров
Поетът символист Христо Ясенов
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ
Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност
ЮБИЛЕЙ
Иван Крумов на 75 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5