Брой 12, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Да запазим блясъка в очите си

На 30.11.2009 в клуб "Детелина" гостува д-р Илияна Ананиева - офталмолог, приятелка на сляпо-глухите в Добрич. Тя е с нас още от самото учредяване на организацията ни.
Темата, по която дискутирахме бе: "Как да се предпазим от синдрома на "сухото око"?" Ето и някои от нейните съвети:
1. Избягвайте задимени и прашни помещения!
2. Проветрявайте редовно дома си!
3. Разхождайте се често на чист въздух!
4. Не пушете, яжте богата на витамини храна /плодове и зеленчуци/!
5. Пийте вода - около 2 л. на ден!
6. Гледайте умерено телевизия - поставяйте си очила за далече!
7. Не прекалявайте със взирането в компютъра - използвайте защитни очила!
8. Излизайте на слънце със защитни очила / слънчеви/!
9. Поставяйте медикаменти в очите само ако са предписани от очен лекар!
10. Овлажнявайте периодично очите си с "изкуствени сълзи" при чувство за сухота!
Благодарихме от сърце на д-р Ананиева! Очите, както всички други органи, имат нужда от грижи. Необходимо е да им отделяме повече внимание, за дазапазим дълго време красотата и блясъка в тях.

Калинка КОВАЧЕВА

Признателните слепи

С голям концерт под надслов "Отново всички заедно" на 2.12.2009 г. в залата на Общински младежки център "Захари Стоянов" отбелязахме Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Самодейци от всички НПО в Добрич изявиха своите таланти и дарования. За пореден път доказахме, че благородният порив на човека и силата на духа са онази движеща сила, която ни обединява в името на общите ценности, общия път и общото бъдеще!
Световният ден на незрящите хора бе отбелязан и в Добрич. В ЦСРИ се събрахме членове на РО на сляпо-глухите, ТСО на слепите и от "ХобиСклуб". Гост на незрящите бе г-жа Албена Донева - главен експерт към община Добрич. Кристина Димитрова - ръководител на екип, приветства потребителите на центъра, като им пожела здраве и успех при усвояването на брайловото писмо и компютърната грамотност. Прочетени бяха поздравителни адреси по повод 11-ия рожден ден на ЦСРИ от кмета на община Добрич - Детелина Николова и председателя на НАСГБ Димитър Парапанов. Присъстващите се запознаха с живота и делото на Валентин Аюи и Луи Брайл - двамата учители на слепите. Последва викторина с интересни въпроси и прекрасни награди. Проведе се брайлово четене, с цел представяне на повестта "Дете на нощта", с участието на Делян Калинков, Златка Ганева и Калинка Ковачева.
Преподаватели и служители от Центъра получиха цветя и думи на благодарност за вниманието и търпението, които проявяват към нас. Делян Калинков поздрави всички присъстващи с изпълнение на флейта.
 
Калинка КОВАЧЕВА

И нека никога повече няма стени, които да ни разделят

Под този надслов в НПО "ХобиСклуб" се проведе срещата за отбелязване на 20 години от началото на демократичните промени. Този път беседата започна нашият приятел и член на гражданската ни организация Владимир Димитров. Филолог по образование и журналист по призвание той направи една прекрасна ретроспекция на събитията, случили се за тези 20 години. Аудиторията, отначало тиха и послушна,  бързо бе провокирана от различни спомени за сполуки и несполуки на прехода. Изводите остават за всеки от нас. Тръгвайки си, хората отнесоха своите мисли и спомени.

Иван ТОДОРОВ


Назад

Всички статии на Брой 12, 2009

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Рецепти за празничната трапеза
Сурвакането
Коледна приказка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Европейски пакт за хората с увреждания - бъдещето не може да чака!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Тополовград
Дупница
Кюстендил
Русе
Пловдив
Добрич
Габрово
София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
100 години от рождението на Никола Вапцаров
Поетът символист Христо Ясенов
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ
Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност
ЮБИЛЕЙ
Иван Крумов на 75 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5