Брой 12, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Габрово


Центърът за социална рехабилитация и интеграция на зрително затруднени лица отбеляза световният ден на слепите

Центърът е делегирана от държавата социална услуга в общността. Мултидисциплинарен екип от психолог, трудотерапевт и тифлопедагози предлага специализирани услуги за  незрящи и слабовиждащи хора.
Пет компютърни конфигурации със специализиран софтуер за незрящи "Jaws for Windows" осигуряват обучението по компютърна грамотност. Говорещата програма дава шанс на потребителите без зрение да пишат и  да четат книги в електронен и MP3 формат, да работят с документи, да ползват Skype, електронна поща, да разглеждат Web страници.
Двеста години след рождението на Луи Брайл неговото писмо съхранява интереса на хората, тотално изгубили зрението си. Брайлови пишещи машини, плочи и шила, пособия за моделиране на релефно - точковия шрифт стимулират усвояването на тактилната грамотност.
С помощта на модерни електронни  видеоувеличители от типа "затворена телевизия" слабовиждащите потребители могат да използват оптимално и най-нищожния процент съхранено остатъчно зрение; да четат стандартен плоскопечатен шрифт; самостоятелно да попълват формуляри; да разглеждат снимки.
Центърът предлага актуална информация в достъпен формат за новостите в пенсионното осигуряване, здравното обслужване и социалното подпомагане. Всяка първа сряда от месеца  на ползвателите гостуват представители от публичните институции. Непосредственият жив контакт премахва бюрократичните бариери, повишава гражданската култура, насърчава активното социално включване на хората със специфични потребности.
Психологическата помощ и подкрепа е насочена към преодоляването на негативните последици от загубата на зрение - стрес, самоизолация, срам, гняв, агресия, протекционистично или неглижиращо отношение. Психологът провежда разговори, беседи, тестове, консултации и тренинги за моделиране на поведението, за приемане и адаптация към зрителния дефицит, за изграждане на система от компенсаторни механизми.
Специалистите от екипа работят с най-близкото обкръжение за осигуряване на стимулираща и подкрепяща среда.
Центърът предлага атрактивни идеи за свободното време - богата фонотека от "говорещи книги" с шедьоври от българската и световната класика, съвременни заглавия, произведения на незрящи автори, периодика, учебници и ръководства.   
Слепите играят карти, надписани на Брайл или в уголемен формат, ползват адаптирани за незрящи шахмат, табла, дартс.
За по-малко от две години, благодарение на делегирания от държавата бюджет и сътрудничеството на община Габрово, ЦСРИ е изцяло обновен, обзаведен с модерни офис мебели, екипиран с пълния спектър от тифлотехнически помощни средства, снабден със съвременни информационни и комуникационни технологии за обучение, рехабилитация и терапия на зрително затруднени потребители.
На 13 ноември – Световния ден на незрящите хора - центърът отвори вратите си за всички свои партньори, приятели и съмишленици от публичните институции, неправителствени организации, бизнеса и медиите.
Участниците в ателиетата по приложни изкуства аранжираха самостоятелна изложба от свои творби: изделия от естествени материали – кожа, дърво, текстил и хартия. Галерията предлага гердани, гривни, колиета и броеници, редом с габровски такъми, пунгии и цървули, сувенири и аксесоари, изработени в техниките "Макраме" и "Оригами", обединени от актуалния колорит на есента.  

Стефка ПЕНЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2009

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Рецепти за празничната трапеза
Сурвакането
Коледна приказка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Европейски пакт за хората с увреждания - бъдещето не може да чака!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Тополовград
Дупница
Кюстендил
Русе
Пловдив
Добрич
Габрово
София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
100 години от рождението на Никола Вапцаров
Поетът символист Христо Ясенов
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ
Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност
ЮБИЛЕЙ
Иван Крумов на 75 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5