Брой 12, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Радостни мигове в делника

Все още спрямо сляпо-глухите съществува неразбиране, пренебрежение и подигравателност от страна на държавата, обществото и немалко от обикновените хора. И именно затова 20 ноември 2009 г. бе по-различен от останалите делници.
В салона на Националното читалище на слепите "Луи Брайл" се проведе тържествено събрание на Регионалната организация на сляпо-глухите в София. Председателят на НАСГБ Димитър Парапанов връчи медал за особени заслуги на Спас Карафезов, председател на НЧС "Луи Брайл", в знак на признателност за съпричастието и съдействието, което той проявява към хората с това комбинирано увреждане. От своя страна г-н Карафезов подари на НАСГБ съвсем ново издание на книгата на Хелън Келър "Историята на моя живот", отпечатано на модерния брайлов принтер.

За трийсетината присъстващи радостните мигове продължиха с награждаването на успешно представили се членове на Регионалната организация на Седмия празник на специфичните възможности на сляпо-глухите през месец август 2009 г. в Пловдив. Димитър Парапанов награди с ръчен брайлов часовник Ивалина Донова, спечелила  златен медал в жанра класическо пеене. На Симеон Зарев бе връчен сребърен медал за индивидуално изпълнение в жанра народна музика. Той бе придружен с подарък - сгъваем бастун за слепи. Награда получи и Андрей Аврамов, заел трето място в дисциплината мятане на диск в първенството по лека атлетика.
Радостните мигове продължиха с поднасянето на скромни подаръци на членовете на РО София, навършили кръгли годишнини през 2009 година – Цветана Кошутанска, Иван Митин, Петър Тодоров, Тинка Каймакчийска, Александра Кузманова, Сибин Дружемиров и Георги Чернев.
Димитър Парапанов лично информира присъстващите за предстоящия протестен митинг на хората с увреждания против отнемането на досегашните придобивки за облекчаване на живота на хората в неравностойно положение. Беше поднесена информация и за предстоящото отчетно-изборно събрание на НАСГБ в края на месец ноември 2009 г. Не бе подминато и отбелязването на 200-годишнината от рождението на Луи Брайл – непризнат приживе, но чието дело е от изключително голямо значение за слепите и си остава единственото средство за писмена комуникация на сляпо-глухите.

На присъстващите членове на регионалната организация бяха раздадени помощи, дарени щедро от "Нестле" България АД – шоколадови десерти и шоколади LZ.
В късния есенен следобед тези по-особени хора, които не виждат и не чуват добре, си тръгнаха към вкъщи с чувството, че не са забравени и въпреки трудностите  има смисъл да се живее.

Георги ЧЕРНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 12, 2009

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Рецепти за празничната трапеза
Сурвакането
Коледна приказка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Европейски пакт за хората с увреждания - бъдещето не може да чака!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Тополовград
Дупница
Кюстендил
Русе
Пловдив
Добрич
Габрово
София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
100 години от рождението на Никола Вапцаров
Поетът символист Христо Ясенов
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ
Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност
ЮБИЛЕЙ
Иван Крумов на 75 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5