Брой 12, 2009

Тема: ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ

Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност


И сега, след като беше разформирован преди 10 години от тогавашното ръководство на ССБ, поради липса на средства за издръжката му, хорът на слепите продължава активната си творческа дейност, благодарение и под ръководството на изключително дейния диригент Петър Матев.
Веднага, след като прекрати съществуването си като професионален хор на слепите към ССБ през 1999 г., хорът заработи, благодарение на учредената през същата година едноименна фондация, чиято единствена цел стана хор "Академик Петко Стайнов" да се запази и да продължи да работи със същия професионализъм, който поддържаше през дългите години богата музикална дейност – от 1935 г.
Тази година се навършиха 10 години откакто диригентът Петър Матев и хористките Елка Андреева и Мария Попова решават и учредяват фондация "Хор академик Петко Стайнов". 10 години, през които хорът продължи да гради авторитет сред музикалните среди и да радва многобройните си почитатели. Това ставаше възможно, благодарение на не един спечелен проект, на желанието и всеотдайността, с които всички - ръководители и хористи - отдаваха своята енергия, както и на множеството добри приятели на тази уникална по рода си формация.
През тези години хорът реализира множество участия на българска и международна сцена, обогати репертоара си с множество произведения от различни музикални жанрове, показа на публиката творби от различни наши и чуждестранни автори.
Последните му прояви бяха два концерта, реализирани отново благодарение на спечелен проект "Нашата песен е за всички" - одобрен, финансиран и подпомогнат от Столична програма "Култура" на община София и с медийното партньорство на Българското национално радио.
Първият концерт по този проект се състоя на 17 ноември в училище "Луи Брайл" в София. В концерта участваха и групите "Весели момчета" и "Тийнс", които също са получили финансиране като равностойни участници в проекта. Хорът изпълни разнообразни по стила си творби - църковнославянски песнопения, български фолклор и хорове из опери.
На 26 ноември, в залата на музея "Земята и хората" се реализира концерт изцяло от църковнославянски песнопения. В програмата бяха включени творби от Добри Христов, Борис Ибришимов, Дмитрий Бортнянский, А. Струмски, А. Архангелски и други.
Многобройната публика реагира с бурни аплодисменти на изпълненията на солистите Радостин Георгиев - бас и Нели Стойчева - сопран. И верни на себе си, и като поредно доказателство на своя професионализъм, за кой ли път, незрящите изпълнители изправиха залата на крака и нямаше как да откажат на публиката изпълнение на "бис".
В този, по мое мнение, изключително силен концерт присъстваше неизменната молитва на всички християни "Отче наш", а в самия край, като много естествен негов финал, прозвуча гръмко "Многая лета".
За впечатленията на публиката можеше да се съди и по факта, че след края на концерта, много от присъстващите изявиха желание да закупят издадени дискове със записи на изпълнения на хора.
Сред многобройната публика имаше представители на Министерството на културата, Агенцията за хората с увреждания, композитори и диригенти.
Такива прояви са доказателство, че когато е налице огромно желание, всеотдайност и любов към изкуството, всички пречки и бариери са преодолими.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2009

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА
Рецепти за празничната трапеза
Сурвакането
Коледна приказка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Европейски пакт за хората с увреждания - бъдещето не може да чака!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Тополовград
Дупница
Кюстендил
Русе
Пловдив
Добрич
Габрово
София
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
100 години от рождението на Никола Вапцаров
Поетът символист Христо Ясенов
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ
Хор "Академик Петко Стайнов" продължава активната си творческа дейност
ЮБИЛЕЙ
Иван Крумов на 75 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5