Брой 01, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Горещ финал на годината

По традиция след летните месеци на отдих в РСО Пловдив, предполагам и в голямата част от другите организации от страната, съюзният живот значително се активизира. Изплащането на средствата по чл.52 от ППЗИХУ, кампанията по провеждане на отчетните събрания в ТСО, Международният ден на белия бастун, 13-и ноември – Международният ден на слепите, 3-и декември – Международният ден на хората с увреждания, Коледа и Нова година са многото поводи за контакти с хората, за организиране на различни мероприятия и срещи – нещата, които са същината на съюзния  - организационен, социален и културен, живот.

Регионална организация Пловдив отново е водеща по отношение на усвояването на средствата, предназначени за изплащане на правоимащите съгласно чл. 52 от ППЗИХУ. През 2009 г. са изплатени 93290 лв. на 2455 души със зрителни увреждания.
Кампанията по провеждането на годишните отчетни събрания на ТСО се проведе по всички изисквания на съюзния устав и наредби. По неписано правило при нас най-рано започват събранията на по-малките организации – хорото поведе Георги Къртев от ТСО Стамболийски, продължиха ТСО Раковски, Пещера, Панагюрище и Белозем. От средата на октомври до началото на ноември се изредиха три от най-големите ТСО – "Марица", "Пулпудева" и Велинград, както и организациите на старите съюзни ветерани Алекси Начев – ТСО Карлово, Иван Шопов – ТСО Асеновград и Елена Василева – ТСО Хисаря. В края на ноември се проведе събранието на най-голямата териториална организация от региона – ТСО Пазарджик.

За съжаление продължава негативната тенденция за ниска посещаемост на събранията. Сравнително по-добра беше тя в Стамболийски, ТСО "Пулпудева", в Карлово, Асеновград и Хисаря. Контактите с хората, мотивацията им да се включват в съюзния живот, са сред основните задължения на ръководствата на ТСО и годишните събрания може би са най-доброто огледало как се върши всичко това.
Събранията на двете пловдивски организации бяха посетени от представители на Централното управление. Живка Павлова беше гост на ТСО "Марица", а председателят на Съюза Васил Долапчиев на ТСО "Пулпудева", където връчи високи съюзни отличия на изявени членове на ССБ, навършили кръгли годишнини – медал за особени заслуги на Димитър Парапанов и златна значка на Емил Узунов. На събранието на ТСО "Пулпудева" присъства и кметът на район "Източен" П. Петров /кметството осигури и продукти за почерпка на хората/, поканена беше и г-жа Аргирова - началник отдел "Работа с хора с увреждания" към Общинска дирекция "Социално подпомагане". Гостите отговориха обстойно на зададените от присъстващите въпроси.

Както винаги, събранията на карловци бяха многолюдни и с активно участие на присъстващите. Но тази година те имаха и един голям повод за радост и гордост – вече разполагат със собствен клуб, ремонтиран и оборудван с помощта на общината и с много собствени усилия. Голямо съдействие и съпричастност непрекъснато получават от ръководителката на отдел "Социални дейности" към община Карлово г-жа Ботева, която присъства и на събранието. Общината им е предоставила телевизор и компютър, очаква се и принтер, а от ръководството на РСО Пловдив за клуба бе подарен апарат за измерване на кръвно налягане.
Асеновградчани си имат обичай събранията им да започват с литературно-музикална програма. Състав на читалището, както и изявени местни поети зарадваха присъстващите със своето изкуство. Тесните контакти с обществеността, с местните власти, с културни и други институции са разковничето за активния живот, който живее тази организация, и за нейните постижения. Оформящото се младо ядро е гаранция, че всичко това ще продължи и занапред.

Има с какво да се похвалят и велинградчани. ТСО Велинград има нов офис, за оборудването на който са закупени лаптоп, бюро, телефон, факс, стелаж за документи и столове за посетителите на обща стойност 2 550 лв. Наем за клуба няма да се плаща, разходите за отопление, вода, интернет, телефон и факс се поемат изцяло от общината. Всички тези придобивки са благодарение на кмета на община Велинград Иван Лебанов и невероятния му екип, на които ръководството на организацията и съюзните членове изказват своята огромна благодарност. Същевременно по проект, разработен с АХУ, е открито за три години едно работно място за лице с увреждания на длъжност информатор.
Международният ден на белия бастун, макар и със закъснение от няколко дни поради лошото време, се проведе традиционно на гребната база. Състезание за умело ползване на дългия бял бастун, вдигане на гирички, скачане на въженце, дълъг скок от място са дисциплините, в които премериха сили мъже и жени. Но най-важното беше хората да излязат на въздух, да се срещнат и поприказват с приятели, да избягат от сивото ежедневие.
Не беше забравен и Международният ден на слепите – 13 ноември. Деца от ОДЗ "Щастливо детство" изнесоха богата музикално-танцова програма. След това председателят на ТСО "Марица" и на литературно сдружение "Следа" Данчо Данчев разказа на присъстващите за живота и делото на създателя на релефно-точковия шрифт Луи Брайл, чиято 200-годишнина от рождението се чества през 2009 г. Междувременно на турнира по шахмат за жени в Кюстендил, организиран в чест на тези бележити дати, нашата Христина Велева от РСО Пловдив завоюва трето място от 12 участнички.

Богата беше и програмата на коледно-новогодишното празненство. Коледарчетата от детската градина отново се представиха с песнички и танци, научени специално за празниците. Нашите изпълнители от "Тракийски цвят" и дует "Амур" изпяха свои нови песни, както и песни от Величка Кърпарова, с което всички почетоха годишнината от ненавременната й кончина. За пореден път на тържеството присъства и кметът на район "Източен", чийто подарък беше участието на пловдивския ансамбъл "Тракия", който пресъздаде чрез своите майсторски танцови изпълнения старите коледни обичаи.
В продължение на 4 месеца организациите на хората с увреждания в Пловдив водиха тежка и упорита борба с общинските власти, които възнамеряваха драстично да орежат преференциите на хората в неравностойно положение за пътуване с градския транспорт. Тясното взаимодействие с колегите от Съюза на инвалидите, Съюза на глухите, НАСГБ, както и с други организации на и за хора с увреждания, многобройните писма и обръщения, срещите с превозвачите и представители на различните политически сили, както и масовите протестни митинги, организирани пред община Пловдив съвместно с организации на ветераните от войните, офицерите и сержантите от запаса и други пенсионерски организации бяха нашите средства, нашето оръжие, с което успяхме да постигнем приемливо споразумение с общинската администрация, гласувано на 17 декември и от Общински съвет Пловдив. Това се оказа вероятно и катализаторът, който ускори учредяването на 18 декември на Обществен съвет за хора с увреждания към пловдивската община.

Георги ГЕНОВ
Мария ДИМОВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2010

* ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССБ *
Длъжни сме и се стремим да оправдаем доверието ви
* ПРАЗНИЧНО *
Международен ден на жената – 8 март 2010 г.
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Брайловата грамотност - винаги "За"!!!
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2009 – година на успехи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
София
Долни Дъбник
Лъки
НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЕСС спечели наградата "Златни звезди"
ПРЕМИЕРА
Бряг на любовта
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ЮБИЛЕЙ
Милка Пеева на 85 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5