Брой 01, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Туристически излети

През 2009 г. бе създаден и получи съдебна регистрация спортен клуб "Пираните". Основна задача на клуба е да допринася за развитието на масовата физкултура и спорта сред хората с увредено зрение. Председател на "Пираните" е Пламен Бакърджиев, който с голямо желание и ентусиазъм се стреми да се привличат все повече членове на клуба по различните видове спорт.
Туризмът и преди всичко пешеходният туризъм е физкултурно занимание достъпно за всички възрасти през различните сезони на годината.
На 9 декември 2009 г. бе организиран излет до Обрядовския манастир "Св. Великомъченик Мина".
На поканата за излета на сборния пункт в кв. Орландовци се явиха 15 души. Пътуването до манастира се извърши с автобус на градския транспорт.
Светата обител е разположена на южния бряг на най-долното течение на Владайската река сред добре изграден и поддържан парк.
Липсват конкретни исторически данни за първоначалното съграждане на православна обител на това място. Известно е, че още през ХІ век в софийския район е имало над 40 манастира и църкви. Местното население се е отнасяло към тях с много обич и много често ги е дарявало с имоти и други дарове.

Многократно нападани, ограбвани и разрушавани от кръстоносците и турските поробители, православните манастири и храмове отново са въздигани с доброволния и безплатен труд и финансовите средства на местното население. През ХVІІІ и ХІХ век тези манастири са били център за образование на младите българи.
Сегашният манастир "Свети Великомъченик Мина" е изграден в началото на ХХ век на мястото, където по предание в далечното минало е имало Света обител.
Сегашният манастир разполага с нови битови сгради, малък магазин за продажба на икони, сувенири и малки закуски. Основният храм "Свети Мина" има красиво изработен с дърворезба иконостас, иконите са създадени от проф. Г. Богданов.

Достойно място е отредено на чудотворната икона на Св. Мина, пред която в празник и делник стотици миряни се прекланят и мнозина разнасят благодарствени слова за чудотворните сили, които получават от нея.
В отделно помещение е параклисът на Светите безсребърници Козма и Дамян – народни лечители от далечното минало. Характерно за този параклис е, че само тук  в България се среща аязмо с чудотворни свойства да извира в самия олтар на параклиса.
Групата, ръководена от Пламен Бакърджиев, бе посрещната с подчертано внимание от храмовия свещеник. Той разказа за историята на манастира и прочете молитва за здраве и успех на присъстващите.
На раздяла участниците изразиха желание по-често да се организират подобни излети до подходящи обекти и местности.
Тези туристически излети се организират за цялата столична организация. В проявата на 9 декември участваха членове само на ТСО "Възраждане". При случайните ми срещи и разговори със съюзни членове от други организации, те с огорчение споделят, че никой не им съобщава за насрочването на тези излети, а с желание биха участвали в тях.
Председателите на ТСО своевременно бяха уведомявани за провеждането на тези туристически мероприятия.

Георги ПЕТРУШЕВ

Столичното дружество на жените с увреждания към ССБ посрещна коледните и новогодишни празници

За организационното укрепване на женското дружество при ССБ в София свидетелства фактът, че през втората половина на 2009-а ежемесечно се провеждат сбирки. Интересът към тези женски събрания се засилва и от обстоятелството, че се подбират подходящи поводи за събрания, на които присъстващите намират интересни теми за събеседване. Така например през месец ноември бе зачетен Денят на народните будители, а на 8 декември 2009 г. събранието изслуша интересна и поучителна беседа на тема "Обичаи и обреди, традиционни в различните краища на страната, по повод коледните празници". Беседата, изнесена от проф. Веселка Георгиева – историк от института към БАН, бе изслушана с голям интерес от присъстващите тридесетина жени.
През следващите дни някои от участничките в събранието със задоволство коментираха, че са научили нови факти за обичаите и традициите свързани с Коледните празници в различните краища на България.
Помещението, което бе предоставено за провеждането на това събрание, в Клуба на ул. "Цар Симеон" № 110 се оказа тясно да побере участничките и въпреки това неудобство те активно участваха в дискусията.
Професор В. Георгиева остана с най-добри впечатления от проявения интерес и изрази готовност при други поводи отново да изнесе подходящи беседи.
След събранието мнозина от участничките изразиха желание по-често да  се правят такива сбирки.

Георги ПЕТРУШЕВ

Силата на песента

На 12 декември 2009 г. в салона на Съюза на инвалидите се състоя коледното и новогодишното тържество на Национално читалище "Луи Брайл", на което присъстваха председателят на ССБ Васил Долапчиев, председателят на РСО София Асен Алтънов, който бе и организатор, председателят на читалището Спас Карафезов. Всички те произнесоха празнични приветствия. Гост на тържеството бе г-жа Николова от СГО. За доброто настроение се погрижиха двете групи - "Люлин" от София и "Еделвайс" от Варна. Прозвучаха вечно зелени песни от градския фолклор, както и песни на Ирина Чмихова, Мими Николова и Паша Христова. Прозвучаха песни по текстове на Величка Кърпарова. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта й.
Пожеланието в края на концерта бе: "Двете групи да съхранят приятелството си, докато съществуват."

Стоян ГОСПОДИНОВ
Валери ГЕОРГИЕВ

ТСО "Възраждане" традиционно посрещна коледните и новогодишни празници

За поредна година ТСО "Възраждане" с председател Пламен Бакърджиев организира за всички свои членове тържество по повод настъпващите коледни и новогодишни празници. Традиционно организацията с голяма благодарност прие гостоприемството на читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в квартал Красна поляна.
На 21 декември 2009 г. в подходящо украсения салон се събраха около 70 души. Още на входа всички бяха посрещани с усмивка и шоколадови бонбони. В бюфета на читалището се предлагаха кафе, чай и безалкохолни напитки.
Организационната сътрудничка към читалището г-жа Дарина Лилова за поредна година с желание пое ролята на водеща в литературно-музикалната програма.

С кратко встъпително слово тя поздрави присъстващите и от името на читалищното ръководство изрази уважение и най-топли чувства към присъстващите хора с увредено зрение.
Дарина Лилова в подходящи моменти се изявяваше и като рецитатор.
Председателят на организацията г-н Пламен Бакърджиев поздрави присъстващите и отправи сърдечни пожелания за добро здраве и успехи през 2010 г. Той отправи топли думи на благодарност към ръководството на читалище "Св. св. Кирил и Методий" за предоставената възможност да се ползва салона за тези коледни чествания.

Естраден състав с ръководител акордеониста Борис Пелих изпълни програма от подходящи за настъпващите празници песни и мелодии. Дамската част на състава повиши веселото настроение с песни и хора.
И тази година бе разиграна богата томбола и всеки от присъстващите според късмета си получи коледен подарък.
На сбогуване на всички бяха раздадени закуски.
Считам, че този начин да се съберат хората в читалищния салон на едно скромно, но много мило празненство с подходяща литературно-музикална програма е най-добрият начин да се посрещнат Коледа и Нова година. У мен това събужда мили спомени от отминалите години, когато читалищните салони се пълнеха с хора и на подобни забави, известни като "вечеринки", задружно се веселяха, забавляваха и празнуваха.
Благодарствени думи заслужава и лично г-н Пламен Бакърджиев, който с голямо желание и ентусиазъм е преодолял редица трудности от организационен и финансов характер, за да поднесе на членовете си това тържество.

Георги ПЕТРУШЕВ


Назад

Всички статии на Брой 01, 2010

* ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССБ *
Длъжни сме и се стремим да оправдаем доверието ви
* ПРАЗНИЧНО *
Международен ден на жената – 8 март 2010 г.
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Брайловата грамотност - винаги "За"!!!
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2009 – година на успехи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
София
Долни Дъбник
Лъки
НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЕСС спечели наградата "Златни звезди"
ПРЕМИЕРА
Бряг на любовта
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ЮБИЛЕЙ
Милка Пеева на 85 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5