Брой 01, 2010

Тема: ЮБИЛЕЙ

Милка Пеева на 85 години


"Животът не се измерва по годините, а по дирята оставена след нас!"

Дирята, която оставя по житейския си път нашата колежка Милка Пеева е достойна за уважение и подражание!
Родена е на 24 ноември 1924 г. в село Две могили, Русенска област.
Произхожда от селско семейство, многодетно, с 5 деца, от които 4 момичета. Още като малко бебенце, на няколко месеца, родителите й разбират, че тя не вижда. При направените прегледи в Русе се установява, че тежкото и сериозно заболяване се дължи на едра шарка, прекарана скоро след раждането. След няколко, за радост, сполучливи операции малкото момиченце започва да се движи само и общува със сестричките си и с другите деца. Със значително забавяне, с 2 години, но с голямо желание тя тръгва на училище в селското школо. Трудни и горчиви са били първите ученически години на малката Милка. Седнала на първия чин в класната стая тя не е виждала написаното на черната дъска, затова пък много радостно е приемала диктовките. При домашните й ученически занимания с голямо желание в нейна помощ са били по-големите й сестри. Те са чели многократно уроците, учили са я на това, което тя сама не е могла да види. С огромно удоволствие е поглъщала всичко научено в училище.
Въпреки това идва един почти трагичен за нея ден, когато в края на учебната година при завършването на 4-и клас учителят пред всички ученици прочита лекарското заключение, че Милка не може да продължи по-нататък обучението си в обикновено училище поради силно увредено зрение.
Голямо е било желанието на малкото момиченце да участва редом с майка си и сестрите си в селскостопанската работа на полето. Поради силно увреденото си зрение обаче много често, окопавайки в царевичната нива бурените и тревата, с мотичката е срязвала крехките царевични стъбла. Виждайки това, майка й с много мъка и горест, но с голямо внимание и обич е отпращала момиченцето си с думите: "Отиди, Миле, при каручката да си отпочинеш, пък после пак!"
Оскъдна е била информацията, която са получавали родителите на Милка в далечното русенско селце, относно възможностите тя да учи в специализираните училища за деца с увредено зрение. Така момичето, въпреки голямото си желание да продължи учението, остава с основно образование.

Още като съвсем младо момиче тя е приета в наскоро сформирания читалищен хор, където води партията на алтите. Тук има много солови изпълнения. Животът в този малък селски колектив е приятен и разнообразен и е свързан с чести пътувания до други населени места и предприятия, където са изнасяни концерти.
Минават години. Милка все по-често пътува до София, където живее вече омъжената й сестра. У нея напира все по-голямо желание да започне работа и сама да осигурява издръжката си. Така тя започва работа в предприятие за плетене на дамаджани. Тази работа й се отдава и Милка е доволна. След 1 година преминава на същата работа в предприятието към ССБ.
През 1956 г. Милка създава семейство като се омъжва за Желязко Желязков. Малко по-късно тя е приета в хора към ССБ като професионална певица, където работи до пенсионирането си. В хора Милка се изявява с добри гласови качества, трудолюбие и дисциплина.
Познавам Милка Пеева и в някои периоди от живота ни сме били много близки, затова уверено заявявам, че винаги съм се възхищавала на високите й морални качества, трудолюбието и самодисциплината.
Милка в продължение на много години беше вярна опора на своя съпруг Желязко, който благодарение и на нейното крехко рамо достигна до високи постове в ССБ.
Тя отгледа и възпита един чудесен син Бончо.
На рождения ден на юбилярката - 24 ноември 2009 г., се събраха много нейни близки и приятели. Милка получи цветя и пожелания за добро здраве и дълъг живот! Около отрупаната с ястия и напитки маса станалите на крака гости изпяха "Многая лета", след което веселбата продължи с много песни и спомени.
Приятно впечатление направи присъствието на Милка Иванова, председател на ТСО "Оборище". Тя поднесе на юбилярката цветя, поздравителен адрес и с най-топли думи отправи сърдечните си пожелания.
Със своята доброта, човечност и благородство Милка е достоен пример за всички ни!
Бъди ни жива и здрава, Миле!

Елена АЛЕКСАНДРОВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2010

* ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССБ *
Длъжни сме и се стремим да оправдаем доверието ви
* ПРАЗНИЧНО *
Международен ден на жената – 8 март 2010 г.
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Брайловата грамотност - винаги "За"!!!
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2009 – година на успехи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
София
Долни Дъбник
Лъки
НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЕСС спечели наградата "Златни звезди"
ПРЕМИЕРА
Бряг на любовта
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ЮБИЛЕЙ
Милка Пеева на 85 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5