Брой 01, 2010

Тема: * ПРАЗНИЧНО *

Международен ден на жената – 8 март 2010 г.

На 8-ми март ние празнуваме Международния ден на жената. Годината се състои от 365 дни и има само един ден в нея, в който се фокусира повече внимание от обичайното върху жените и въпросите, свързани с тях.
По време на втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген през 1910 година се взема решение да се чества Международния ден на жената. Първият официален празник се провежда на 19-ти март 1911, но само в Австрия, Швейцария, Германия и Дания. След няколко години, честването е било прехвърлено на 8-ми март и сега ние се приближаваме до стогодишнината на Международния ден на жената.
Много неща са се променили от тогава насам за добро. Жените са се борили за постигането на много от техните права, като сред тях също така е и правото им да гласуват. Въпреки това, изглежда, че през годините на икономическо и социално развитие тези права са загубили своята блестяща слава и са били позабравени. И ето защо ние жените, с повече или по-малко страст, все още трябва да се борим за признаване на нашите права, но не само на хартия, а и в реалния живот.
До преди няколко години ние смятахме, че ситуацията за незрящите и слабовиждащите жени се подобрява, но се появиха рецесията и икономическата криза. И така повече и по-често чуваме или чувстваме, че ситуацията на незрящите и слабовиждащи жени в Европа не е добра. В някои страни ситуацията се влошава и някои права са били даже премахнати. Това е тревожна и алармираща информация. Мотото на таз годишния Международен ден на жената, което бе предложено и избрано от Организацията на обединените нации, е: „Равни права, равни възможности: напредък за всички”.
Тези думи звучат много оптимистично. Правата установени в различни закони декларират равни права за: жените и мъжете, хората с увреждания и тези, които не са инвалиди, за хората с различен етнически произход и всички религии, за богатите и за бедните. Въпреки това, всяко едно от моите права е ограничено от правата на останалите, но аз твърдо разбирам, че мога да упражнявам това си право само когато и аз също изпълнявам своите задължения.
От моя гледна точка, нещата са различни. Жените не са с еднакви възможности спрямо мъжете и незрящи и слабовиждащи жени несъмнено имат по-малко възможности от зрящите жени.
Разбира се, нашите усилия са насочени към преодоляване на тези неравенства по различни начини. Мъжете и жените са различни и ние трябва да използваме нашите различия и разнообразието в общите ни усилия за доброто и напредъка на всички. Подкрепящ социален климат може безспорно да допринесе за напредъка и той може да се постигне чрез взаимно уважение, признателност и подкрепа – със слушане, изслушване и доверие един към друг. В локалните ни или национални организации все още има твърде много разделение между работата на жените и мъжете, между женските и мъжките принципи или стереотипите за това, какво е подходящо за мъжете и неправилно за жените ... Нека най-накрая се обединим и се подкрепяме взаимно, и тогава аз съм сигурна, че усилията ни за напредък няма да се провалят.
Първата стъпка към постигането на нашите цели е провеждането на конференция на жените от Европейския съюз на слепите озаглавена „Как да направим така, че Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания да работи и за жените с нарушено зрение”, която се подготвя със спонсорството на Панкипърската организация на слепите. Нека всеки ден бъде 8-ми март, а да не е празник само в един ден от годината.

Март 2010
Живка Павлова
Председател на комисията по въпросите на жените към ССБ
Член на направляващата група към бюрото на ССЕ


Назад

Всички статии на Брой 01, 2010

* ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССБ *
Длъжни сме и се стремим да оправдаем доверието ви
* ПРАЗНИЧНО *
Международен ден на жената – 8 март 2010 г.
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Брайловата грамотност - винаги "За"!!!
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2009 – година на успехи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
София
Долни Дъбник
Лъки
НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЕСС спечели наградата "Златни звезди"
ПРЕМИЕРА
Бряг на любовта
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ЮБИЛЕЙ
Милка Пеева на 85 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5