Брой 02, 2010

Тема: ЛЮБОПИТНО

Слепият музикант


На три годинки родителите му подариха един малък синтезатор - по-скоро като играчка. Кой можеше да предположи, че, натискайки клавишите, детето ще открие за себе си цял един свят - света на музиката... Без да вижда нотите, сляпото от рождение момче сътвори чудеса... Изминаха 12 години, и ето че в края на януари слепият вундеркинд-пианист от Сибир Александър Рижиков ще представлява Русия на 11-ия Международен музикален фестивал за млади изпълнители "Кристална магнолия" в Лос-Анжелос.
А преди това на фестивала "Кристална магнолия" в Сочи 15-годишният музикант получи голямата награда на прегледа в две номинации - "инструментално изпълнителство" и "автор и изпълнител на собствени творби". Неговото свирене направи огромно впечатление и на най-строгите критици и слушатели. И въпреки че младежът не може да види зрителите, възхитени от неговото майсторство, той е вдъхновен и от сцената, и от признанието на връстниците си:
- Когато спечелих голямата награда, те много се радваха за мен, стискаха ми ръка. Много бих искал още веднъж да свиря на този фестивал или на някой друг. И ето, че сега тръгвам за Америка.
Интересно е, че да свири на пиано Саша се научи сам. Само му показаха няколко простички мелодии, а скоро той леко подбираше музика от анимационни филми, рекламни ролки, телевизионни програми. Когато момчето учеше в град Бийск в корекционно училище - интернат за деца с увредено зрение, невероятно му провървя с учителката по музика Людмила Тюкалова. Тя видя, че момчето е много надарено и започна да се занимава с него допълнително. "На Саша всички стандартни програми не са му интересни. Той винаги изказва онова, което става в главата му. Например, свирейки нечие произведение, той може, без много да мисли, да каже "А тук би било добре да се добави флейта, тук - цигулка, тук - тромбон". Изслушал няколко пъти симфония, той може да възпроизведе цялата оркестрова партитура на пианото. Това е феноменално дете!" - си спомня учителката.

Мечта на младия музикант е да се запознае със световни знаменитости и да пее със солиста на германската група "Tokio Hotel" Бил Каулиц, който, както смята той, има красив и ярък глас. На Саша изобщо му харесва съчетанието на музиката и човешкия глас и затова иска да съчинява песни. Междувременно уникалният алтайски младеж вече бе забелязан от известния руски композитор Игор Крутой, който изрази пожелание в близко бъдеще да се занимава лично с него. Заедно с поп-звездата Дмитрий Маликов той покани младия пианист в новия си проект. А засега на Александър Рижиков му предстои да свири в Лос-Анжелос творби на Бах, Бетовен, Лист и собствени съчинения. "Винаги се вълнувам, когато свиря класика - признава той, - а свои творби - не".
Веднага след "Кристална магнолия" в САЩ го чакат в Киев - за участие в проекта "Република Kids". И това е само началото - интересът към надареното дете му обещава още много ярки събития през 2010 година.


Назад

Всички статии на Брой 02, 2010

14 ФЕВРУАРИ
Ден на виното и любовта
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЕТСКА СТРАНИЧКА
Гатанки
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ИНВАЛИДИТЕ "НИЩО ЗА НАС БЕЗ НАС"
Европейският парламент продължава да защитава правата на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велики Преслав
Русе
ЛЮБОПИТНО
Слепият музикант
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ.
Права и задължения на здравноосигурените пациенти през 2010 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво представлява конюнктивитът?
ПРОЕКТИ
Нов спечелен проект заработи в услуга на слепите хора
ТРЕТИ МАРТ
Михаил Скобелев
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ!
Голям Сечко, Малък Сечко и баба Марта
Архив на изданието
1 2 3