Брой 02, 2010

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Какво представлява конюнктивитът?


Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата, мембраната на вътрешната част на очните клепачи и мембраната, покриваща бялата част на окото. Конюнктивните мембрани реагират на широк спектър от бактерии, вируси, алергени и други дразнители. Вирусната и бактериалната форма на конюнктивит са често срещано болестно състояние в ранна детска възраст. Конюнктивитът е известен още с имената розово и червено око.

Вирусен конюнктивит
Вирусната инфекция е водеща причина за зачервяване и възпаление на окото. Инфекцията може да бъде предизвикана от различни вируси. Симптомите на вирусния конюнктивит се изразяват в секреция от окото на течност, без специфичен цвят. Много често конюнктивитът е придружен и от симптоми характерни за настинката, например синузит или хрема. Очните клепачи могат да се подуят. Понякога взирането в ярка светлина е болезнено. Въпреки че лечението на тази форма на конюнктивит не изисква прилагане на антибиотици, препоръчително е да се направи консултация със специалист, тъй като понякога симптомите на заболяването могат да бъдат асоциирани с тези, които характеризират инфекцията на роговицата на окото. Вирусният конюнктивит е силно заразен. Може да бъде излекуван в рамките на 7-10 дена след появата на симптомите.
 
Бактериален конюнктивит
Бактериите, които най-често предизвикват конюнктивит са стафилококи, пневмококи и стрептококи. Симптомите на бактериалния конюнктивит са:
- болка в очите
- подуване на очите
- зачервяване на очите
- отделяне на жълтеникав или зеленикав на цвят секрет от очите

При бактериален конюнктивит по време на сън се акумулира очен секрет. След събуждане пациентът не може да отвори очите си, защото те са запечатани от засъхналия по тях секрет. Бактериалният конюнктивит се лекува чрез периодично промиване на очите с топъл компрес и изисква прилагането на антибиотични капки или мехлем, по лекарско предписание.

Инфекциозните форми на конюнктивит са изключително заразни и се предават след директен контакт със засегнатия от болестта пациент. Ако вие или детето ви страдате от инфекциозен конюнктивит, избягвайте докосването на кожата около очите и често мийте ръцете си, особено след прилагане на лекарство. Никога не ползвайте общи хавлии или кърпички. Изхвърляйте салфетките непосредствено след употребата им. Дезинфекцирайте всички повърхности, с които сте имали контакт – плотове, мивки, дръжки на врати. Така ще избегнете евентуалното разпространение на инфекциятаХерпесните вируси и очите


Повечето хора с изненада разбират, че съществуват два вида херпесни вируси, първият причинява студени язви, а вторият варицела, които могат да доведат до сериозни очни проблеми.

Тези два вируса не са идентични с онзи, който причинява генитален херпес, и очният херпес не е предавана по полов път болест.
Единият от вирусите, които причинява очен херпес, се нарича варицела-зостер. Освен очен херпес, той предизвиква и появата на варицела и херпес зостер – заболяване, което поразява нервната система.

В случай че този вирус засегне окото, състоянието се нарича херпес зостер офталмикус.

Другият вирус, който причинява очен херпес се нарича херпес симплекс тип 1. Херпес симплекс тип 1 е същият вирус, който води до появата на студени язви по устните и устата. Когато този вирус засегне окото, той предизвиква инфекция на роговицата. Тази инфекция е известна под наименованието херпес симплекс кератит.
Също както повечето вируси, херпес симплекс тип 1 и варицела-зостер обитават организма на голяма част от възрастните индивиди. Вирусите от семейството на херпеса живеят в близост до нервните окончания, без да предизвикват здравословни проблеми. Понякога обаче вирусите започват да се размножават или да се местят от една част на тялото в друга. Това предизвиква появата на херпесно заболяване. Най-често това се случва когато имунната система отслабне в резултат от друг здравословен проблем у пациента.

Как се диагностицира очен херпес?

Двата типа очни херпес вируси се проявяват с различни симптоми. Единственото общо нещо, което имат помежду си е това, че и двата са изключително болезнени, тъй като засягат директно нервните клетки. Ако вашият лекуващ лекар изолира един или всички изброени по-долу симптоми, то тогава вие страдате от херпес зостер офталмикус. Симптоми на херпес зостер офталмикус:
- Болка във или около едното око.
- Зачервяване, обрив или язви по повърхността на клепача и около окото, особено по челото. Понякога обривът засяга и върха на носа.
- Зачервяване на окото.
- Оток и замъгленост на роговицата на окото.

Симптоми на херпес симплекс кератит:

- Болка в или около едното око.
- Зачервяване, обрив или язви по повърхността на клепача и около окото, особено по челото. Понякога обривът засяга и върха на носа.
- Зачервяване на окото.
- Оток и замъгленост на роговицата на окото.

В случай на съмнение вашият лекуващ лекар може да поиска направата на специализиран тест за доказване или отхвърляне на съмненията за очен херпес. Например по време на преглед се измерват стойностите на налягането в очите. При диагностика в окото може да се постави и специален оцветител, наречен флоресцин. Този оцветител блести на ултравиолетова светлина и показва дали текущият проблем се дължи на вирус по повърхността на окото.

Как се лекува херпес зостер офталмикус?

Херпесът е вирусно заболяване, което не се влияе от антибиотична терапия. Единствените медикаменти, които осигуряват лечение на херпесната инфекция са антивирусните лекарства. В зависимост от сериозността на херпес зостер офталмикус и от това коя част на окото е засегната от него, лекуващият лекар може да предпише антивирусни капки за очи, антивирусни таблетки, или и двете едновременно. Независимо от препоръчаното лекарство, важно е то да се приема правилно, според предписанието на специалиста.

Дори когато състоянието на окото се подобри значително, инфекцията може да се възвърне, затова не бързайте да спирате приема на медикаментите прекалено рано. В случай че инфекцията засегне роговицата на окото, лекарят може да препоръча прилагането на друг вид капки, наречени кортикостероиди. Кортикостероидите помагат за налагането на контрол над симптомите на заболяването. При някои пациенти обаче те могат да доведат до повишаване на налягането в очите. Когато се прилага лечение с кортикостероиди, пациентът трябва да посещава своя очен лекар редовно, за да може той да следи очното налягане.

Специалистът може да предпише и друг вид капки - за разширяване на зениците. Те помагат за естественото протичане на очните флуиди, което от своя страна предотвратява повишаването на очното налягане.

За съжаление очният херпес може да бъде болезнен и след първите няколко дни от началото на терапията, дори тогава, когато подобрението е вече видимо. Това състояние изглежда обезкуражаващо, но то не означава че терапията е обречена на неуспех. Медикаментите действат, а болката постепенно стихва.
За лечение на херпес симплекс кератит се предписват същите капки и таблетки, с които се третира и херпес зостер офталмикус. При този вид очно заболяване също е изключително важно да се спазва предписаното от специалиста лечение, както и да се ходи на редовен очен преглед.


Назад

Всички статии на Брой 02, 2010

14 ФЕВРУАРИ
Ден на виното и любовта
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЕТСКА СТРАНИЧКА
Гатанки
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ИНВАЛИДИТЕ "НИЩО ЗА НАС БЕЗ НАС"
Европейският парламент продължава да защитава правата на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велики Преслав
Русе
ЛЮБОПИТНО
Слепият музикант
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ.
Права и задължения на здравноосигурените пациенти през 2010 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво представлява конюнктивитът?
ПРОЕКТИ
Нов спечелен проект заработи в услуга на слепите хора
ТРЕТИ МАРТ
Михаил Скобелев
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ!
Голям Сечко, Малък Сечко и баба Марта
Архив на изданието
1 2 3 4