Брой 03, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич

Троен празник в клуб "Детелина"

На 1-и март 2010 г. се събрахме в клуба да отпразнуваме трите празника - Баба Марта, 3 март и 8 март. Гости на тържеството бяха преподаватели и ученици от ОУ "Христо Ботев". Малките палавници изнесоха богата литературна програма със стихове за трите празника.
Баба Марта - най-възрастната жена от организацията, закичи всички присъстващи с красиви мартеници. Вкусихме от още топлите погачи на баба Ани. Светла Маринова поздрави присъстващите със стихотворението "Робска стихия" на сляпо-глухия поет Аврам Аврамов от Велико Търново.
Песни за майката и жената изпълни групата за стари градски песни "Антица". Кулминацията на празника бе конкурсът за най-красива домашно изработена мартеница. Първо място бе присъдено на Мария Паскалева, 2-о място на Анка Радева и награда за 3-о място грабна Марийка Атанасова. Всички жени от организацията получиха подарък за празника.
Тържеството продължи със скромна почерпка, веселие и песни.

Калинка КОВАЧЕВА

Вести

21 февруари 2010 година. За всички хора той е най-обикновен ден. Но за нас, членовете на ТСО Добрич не е такъв, защото по обективни причини решихме да празнуваме заедно Трифон Зарезан и Свети Валентин.
Лозарството по нашите земи е дошло от двехилядната година преди Новата ера. Първоучители са траките.
Някога славяните живеели в местности покрити с гъсти гори. През този месец започвали да ги секат, за да разработват почвата и засяват лозя. Смята се, че празненствата, посветени на виното, от траките са преминали в календара на славяните.
Затова днешният празник на лозарството се чества през февруари. Според Християнския църковен календар свети Трифон е покровител на виното.
Всички с нетърпение очаквахме този празник. Живко Бохоров стоеше до вратата и на всеки дошъл сложи валентинка на дрехата. Събрахме се около 50 човека.
Г-жа Пеева откри тържеството, като поздрави присъстващите с ново свое стихотворение "Трифон Зарезан". Желю Петров в ролята на Трифон Зарезан влезе в залата с венец от лозови пръчки на главата и бъклица с вино в ръката. С ножица заряза лозичката, поля я с вино, като пожела на всички много здраве и щастие. След това мина по масите и почерпи всички присъстващи с вино.
Мария Минева изнесе кратки исторически факти за Трифон Зарезан, начупи питката и всеки си взе от нея.
Музиката беше много хубава  - народна и танцова. Хората почти не стояха по местата си. Стана много весело. По решение на УС на TCО Добрич проведохме два конкурса - един за танцова музика и един за народни танци.
Всички се хванаха да играят, но класацията беше следната:

Народни танци
1-а награда - Мария Георгиева.
2-а награда - Дарина Цветкова.
3-а награда - Йордан Панчев.

Танцова музика
1-а награда - Мария Георгиева, Живко Бохоров.
2-а награда - Недка Андреева, Йордан Панчев.
3-а награда - Анка Петрова, Желю Петров.

Имаше и индивидуални изпълнители на стари шлагери и народни песни - Гинка Русева, Йорданка Василева, Паунка Пеева.
Какво да кажем и за кака Янка Райнова. Тя ни каза много вицове. Макар че е на 82 години от нея лъха доброта и дружелюбие. Много се смяхме.
Не ни се тръгваше. Толкова беше весело. Но нямаше как. Това време дойде. На тръгване си пожелахме нови срещи и много здраве.

Паунка ПЕЕВА

***
26 февруари 2010 година. Пред офиса на Териториална организация на слепите в Добрич спря автобус. От старческия дом в града. Бяха дошли да вземат участниците в певческа група "Пей сърце" към ТСО Добрич. Групата с художествен ръководител Кирил Сотиров беше поканена на празника на четирима рожденици в старческия дом. Когато пристигнахме в дома ни посрещна социалният работник, а в залата бяха дошли всички домуващи. Посрещнаха ни с много топлина, като скъпи гости и много добри приятели.
Групата изпя своите песни. Имаше и индивидуални изпълнители - Мария Минева, Злата Златева, Митка Калчева. Акомпанира на акордеон Петър Петров. Той изсвири на акордеон бавна песен и кръшно хоро. Паунка Пеева изпълни две стихотворения лично творчество, от които едното е посветено на певческата група.
Като свършиха изпълненията на групата, всички се хванахме на кръшни хора. Рождениците бяха много щастливи, а ние се радвахме на това. На заминаване отново ни поканиха. Тръгнахме си удовлетворени от това, че доставихме радост на тези хора.

Паунка ПЕЕВА

За българският род и героизъм
  
На 22.02.2010 г. в НПО "ХобиСклуб" беше изнесена лекция за съхраняването на българския род и забравените герои по случай Националният празник на България 3-и март.
Историкът Тодор Нинов запозна членовете на клуба с исторически данни за стремежа на българите към свободата и запазването на българщината от турските злочинства. Не е лек пътя до Бесарабия, връщането на керваните отново по родните  места и борбата за свобода с много пролята кръв и героични подвизи.
Родова трагедия по време на турското робство разказа Веселина Малчева, а Иван Тодоров предаде потресаващ момент от филма "Капитан Петко войвода" - за съдбата на героя, тънещ в мизерия след Освобождението. Той показа семейна реликва - запазена сабя, пушка и револвер от войните.
Всички се пренесоха към тези героични събития, които не трябва да забравяме.

С много обич и признателност

Националният празник на Република България – 3-и март, бе отбелязан в "ХобиСклуб". С много обич и признателност към подвига на хората, отдали живота си за нашата свобода, говори Нели Катранджиева. Акцентът бе сложен на добруджанците, участвали в Опълчението. Вглъбени в подвизите на героите, Д. Тодорова и Димитричка Николова рецитираха стихове, а Мима Русева даде тон за "Къде си вярна ти любов народна". Песенното изпълнение беше продължено от всички присъстващи в залата.

С любов към майката и жената

На 8-и март, Международния ден на жената, жените от "ХобиСклуб" Добрич отбелязаха с много обич, чар и всеотдайност своя майчински и женски празник. Дни напред кипя подготовка за не една, а две изложби, плод на тяхната любов, ръкоделие и сръчност.
Едната изложба включваше гоблени, ръчна изработка покривки, кърпички и др.
Втората изложба включваше художествено оформени кулинарни изделия, сред които бяха вплетени цветя и здравец за дълголетие.
Лентата на тези изложби преряза д-р Катя Ганова - зам. областен управител на  Добричка област. Празнично слово и цветя поднесоха на всички жени д-р Ганова и председателят Иван Тодоров. Поканени бяха и журналисти. Прочетен бе и поздравителен адрес от  депутати  от  Народното събрание.
На фона на музиката на Ричард Клайдерман премина цялата художествена програма и последвалата почерпка.
От изложбата бяха отличени кулинарните вкусотии на Пенка Маринова, Стоянка Дякова и Димитричка Дамаскинова.

Иван ТОДОРОВ,
председател на УС на "ХобиСклуб"
Добрич

Виж снимки от горните събития:


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8