Брой 03, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич

Троен празник в клуб "Детелина"

На 1-и март 2010 г. се събрахме в клуба да отпразнуваме трите празника - Баба Марта, 3 март и 8 март. Гости на тържеството бяха преподаватели и ученици от ОУ "Христо Ботев". Малките палавници изнесоха богата литературна програма със стихове за трите празника.
Баба Марта - най-възрастната жена от организацията, закичи всички присъстващи с красиви мартеници. Вкусихме от още топлите погачи на баба Ани. Светла Маринова поздрави присъстващите със стихотворението "Робска стихия" на сляпо-глухия поет Аврам Аврамов от Велико Търново.
Песни за майката и жената изпълни групата за стари градски песни "Антица". Кулминацията на празника бе конкурсът за най-красива домашно изработена мартеница. Първо място бе присъдено на Мария Паскалева, 2-о място на Анка Радева и награда за 3-о място грабна Марийка Атанасова. Всички жени от организацията получиха подарък за празника.
Тържеството продължи със скромна почерпка, веселие и песни.

Калинка КОВАЧЕВА

Вести

21 февруари 2010 година. За всички хора той е най-обикновен ден. Но за нас, членовете на ТСО Добрич не е такъв, защото по обективни причини решихме да празнуваме заедно Трифон Зарезан и Свети Валентин.
Лозарството по нашите земи е дошло от двехилядната година преди Новата ера. Първоучители са траките.
Някога славяните живеели в местности покрити с гъсти гори. През този месец започвали да ги секат, за да разработват почвата и засяват лозя. Смята се, че празненствата, посветени на виното, от траките са преминали в календара на славяните.
Затова днешният празник на лозарството се чества през февруари. Според Християнския църковен календар свети Трифон е покровител на виното.
Всички с нетърпение очаквахме този празник. Живко Бохоров стоеше до вратата и на всеки дошъл сложи валентинка на дрехата. Събрахме се около 50 човека.
Г-жа Пеева откри тържеството, като поздрави присъстващите с ново свое стихотворение "Трифон Зарезан". Желю Петров в ролята на Трифон Зарезан влезе в залата с венец от лозови пръчки на главата и бъклица с вино в ръката. С ножица заряза лозичката, поля я с вино, като пожела на всички много здраве и щастие. След това мина по масите и почерпи всички присъстващи с вино.
Мария Минева изнесе кратки исторически факти за Трифон Зарезан, начупи питката и всеки си взе от нея.
Музиката беше много хубава  - народна и танцова. Хората почти не стояха по местата си. Стана много весело. По решение на УС на TCО Добрич проведохме два конкурса - един за танцова музика и един за народни танци.
Всички се хванаха да играят, но класацията беше следната:

Народни танци
1-а награда - Мария Георгиева.
2-а награда - Дарина Цветкова.
3-а награда - Йордан Панчев.

Танцова музика
1-а награда - Мария Георгиева, Живко Бохоров.
2-а награда - Недка Андреева, Йордан Панчев.
3-а награда - Анка Петрова, Желю Петров.

Имаше и индивидуални изпълнители на стари шлагери и народни песни - Гинка Русева, Йорданка Василева, Паунка Пеева.
Какво да кажем и за кака Янка Райнова. Тя ни каза много вицове. Макар че е на 82 години от нея лъха доброта и дружелюбие. Много се смяхме.
Не ни се тръгваше. Толкова беше весело. Но нямаше как. Това време дойде. На тръгване си пожелахме нови срещи и много здраве.

Паунка ПЕЕВА

***
26 февруари 2010 година. Пред офиса на Териториална организация на слепите в Добрич спря автобус. От старческия дом в града. Бяха дошли да вземат участниците в певческа група "Пей сърце" към ТСО Добрич. Групата с художествен ръководител Кирил Сотиров беше поканена на празника на четирима рожденици в старческия дом. Когато пристигнахме в дома ни посрещна социалният работник, а в залата бяха дошли всички домуващи. Посрещнаха ни с много топлина, като скъпи гости и много добри приятели.
Групата изпя своите песни. Имаше и индивидуални изпълнители - Мария Минева, Злата Златева, Митка Калчева. Акомпанира на акордеон Петър Петров. Той изсвири на акордеон бавна песен и кръшно хоро. Паунка Пеева изпълни две стихотворения лично творчество, от които едното е посветено на певческата група.
Като свършиха изпълненията на групата, всички се хванахме на кръшни хора. Рождениците бяха много щастливи, а ние се радвахме на това. На заминаване отново ни поканиха. Тръгнахме си удовлетворени от това, че доставихме радост на тези хора.

Паунка ПЕЕВА

За българският род и героизъм
  
На 22.02.2010 г. в НПО "ХобиСклуб" беше изнесена лекция за съхраняването на българския род и забравените герои по случай Националният празник на България 3-и март.
Историкът Тодор Нинов запозна членовете на клуба с исторически данни за стремежа на българите към свободата и запазването на българщината от турските злочинства. Не е лек пътя до Бесарабия, връщането на керваните отново по родните  места и борбата за свобода с много пролята кръв и героични подвизи.
Родова трагедия по време на турското робство разказа Веселина Малчева, а Иван Тодоров предаде потресаващ момент от филма "Капитан Петко войвода" - за съдбата на героя, тънещ в мизерия след Освобождението. Той показа семейна реликва - запазена сабя, пушка и револвер от войните.
Всички се пренесоха към тези героични събития, които не трябва да забравяме.

С много обич и признателност

Националният празник на Република България – 3-и март, бе отбелязан в "ХобиСклуб". С много обич и признателност към подвига на хората, отдали живота си за нашата свобода, говори Нели Катранджиева. Акцентът бе сложен на добруджанците, участвали в Опълчението. Вглъбени в подвизите на героите, Д. Тодорова и Димитричка Николова рецитираха стихове, а Мима Русева даде тон за "Къде си вярна ти любов народна". Песенното изпълнение беше продължено от всички присъстващи в залата.

С любов към майката и жената

На 8-и март, Международния ден на жената, жените от "ХобиСклуб" Добрич отбелязаха с много обич, чар и всеотдайност своя майчински и женски празник. Дни напред кипя подготовка за не една, а две изложби, плод на тяхната любов, ръкоделие и сръчност.
Едната изложба включваше гоблени, ръчна изработка покривки, кърпички и др.
Втората изложба включваше художествено оформени кулинарни изделия, сред които бяха вплетени цветя и здравец за дълголетие.
Лентата на тези изложби преряза д-р Катя Ганова - зам. областен управител на  Добричка област. Празнично слово и цветя поднесоха на всички жени д-р Ганова и председателят Иван Тодоров. Поканени бяха и журналисти. Прочетен бе и поздравителен адрес от  депутати  от  Народното събрание.
На фона на музиката на Ричард Клайдерман премина цялата художествена програма и последвалата почерпка.
От изложбата бяха отличени кулинарните вкусотии на Пенка Маринова, Стоянка Дякова и Димитричка Дамаскинова.

Иван ТОДОРОВ,
председател на УС на "ХобиСклуб"
Добрич

Виж снимки от горните събития:


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017