Брой 03, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив

Успешна беше и шестата година на клуб "Орхидея"

През февруари клубът на пловдивските жени с увредено зрение отбеляза в календара още една година по своя път, една тежка година, белязана от световната икономическа криза, почувствана директно от огромната част от българските семейства. Но българската жена, предприемчива и упорита, успява да излиза от всяка ситуация и да продължи напред.
Още в началото на 2009 г. "орхидейките" промениха някои неща и "тертипи" от дейността си. Ако по-рано честванията на едни или други празници се правеха навън, в заведение, сега всичко трябваше да се организира и провежда в клуба. Така Бабинден и рождената дата на клуб "Орхидея" се отбелязаха на една и съща дата.
Поводи жените, членуващи в клуба, да се събират, да бъдат заедно – дал Господ. Не бяха пропуснати Трифон Зарезан и св. Валентин, Баба Марта, 8-и март, Първа пролет, Денят на хумора и шегата, Коледа. И всичко пловдивските дами се стараеха да бъде според обичаите. Но във всички празненства се усещаше липсата на вещата ръка, неизчерпаемата творческа енергия и дух на Величка Кърпарова.
Някой може да остане с впечатление, че "орхидейките" се събират само за да празнуват, а това съвсем не е така. С огромна любов те приготвяха мартеници както за дечицата от детска градина "Щастливо детство", така и за обитателите на домовете за стари хора и за младежи със здравословни проблеми. Големи мартеници "Пижо и Пенда" украсиха офисите на хипермаркетите "Сани" и "Кауфланд", на фирмите "Ален мак" и "Белла-България", спонсорирали по един или друг начин дамския клуб. На сбирките редовно се чете списание "Зари", обсъждат се кулинарни и здравословни теми, както и законовите промени, свързани с хората с увреждания. А щом времето се позатопли, започнаха и неизменните излети до исторически места и природни забележителности. Сбъдна се мечтата на участничките в клуба да посетят борческа Клисура, група орхидейки "прескочиха" и до Гърция. Тази година те са запланували да отидат и до Рилския манастир.
Миналата година жените се радваха и на сватби, и на новородени внучета. Но когато някоя от тях имаше проблем, на преден план, както винаги, излизаха солидарността и съпричастността.
Организираният живот на участничките в клуба им дава самочувствие на силни и можещи хора. Някои от тях имат приятелство от близо половин век – заедно са преживели младежките си вълнения, неразделни са били и в най-значимите събития от живота – сватби, раждане и отглеждане на деца и внуци, дори и абитуриентските им балове. Затова в празнични и тържествени моменти "орхидейките" винаги изпълняват своя химн, завещан им от покойната Вили Кърпарова. Ще си позволим да го цитираме:

Пак събра ни тук съдбата,
както в миналите дни,
и напук на самотата
трябва да не се делим.

Имаме една идея -
в клуба да се веселим.
Кръстихме го "Орхидея" -
тя в сърцата ще цъфти.

Бързо времето минава,
във косите сняг вали.
Времето не ни прощава -
трябва да не се делим.

Грижите си да оставим
там, зад къщните врати,
че за да не се забравим,
трябва да не се делим.

"Неразделни бяхме, сме и ще бъдем" – категорични са дамите от клуба. Нека им пожелаем наслука и успех.

Георги ГЕНОВ,
Стоянка АНГЕЛОВА

Виж снимки от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017