Брой 03, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив

Успешна беше и шестата година на клуб "Орхидея"

През февруари клубът на пловдивските жени с увредено зрение отбеляза в календара още една година по своя път, една тежка година, белязана от световната икономическа криза, почувствана директно от огромната част от българските семейства. Но българската жена, предприемчива и упорита, успява да излиза от всяка ситуация и да продължи напред.
Още в началото на 2009 г. "орхидейките" промениха някои неща и "тертипи" от дейността си. Ако по-рано честванията на едни или други празници се правеха навън, в заведение, сега всичко трябваше да се организира и провежда в клуба. Така Бабинден и рождената дата на клуб "Орхидея" се отбелязаха на една и съща дата.
Поводи жените, членуващи в клуба, да се събират, да бъдат заедно – дал Господ. Не бяха пропуснати Трифон Зарезан и св. Валентин, Баба Марта, 8-и март, Първа пролет, Денят на хумора и шегата, Коледа. И всичко пловдивските дами се стараеха да бъде според обичаите. Но във всички празненства се усещаше липсата на вещата ръка, неизчерпаемата творческа енергия и дух на Величка Кърпарова.
Някой може да остане с впечатление, че "орхидейките" се събират само за да празнуват, а това съвсем не е така. С огромна любов те приготвяха мартеници както за дечицата от детска градина "Щастливо детство", така и за обитателите на домовете за стари хора и за младежи със здравословни проблеми. Големи мартеници "Пижо и Пенда" украсиха офисите на хипермаркетите "Сани" и "Кауфланд", на фирмите "Ален мак" и "Белла-България", спонсорирали по един или друг начин дамския клуб. На сбирките редовно се чете списание "Зари", обсъждат се кулинарни и здравословни теми, както и законовите промени, свързани с хората с увреждания. А щом времето се позатопли, започнаха и неизменните излети до исторически места и природни забележителности. Сбъдна се мечтата на участничките в клуба да посетят борческа Клисура, група орхидейки "прескочиха" и до Гърция. Тази година те са запланували да отидат и до Рилския манастир.
Миналата година жените се радваха и на сватби, и на новородени внучета. Но когато някоя от тях имаше проблем, на преден план, както винаги, излизаха солидарността и съпричастността.
Организираният живот на участничките в клуба им дава самочувствие на силни и можещи хора. Някои от тях имат приятелство от близо половин век – заедно са преживели младежките си вълнения, неразделни са били и в най-значимите събития от живота – сватби, раждане и отглеждане на деца и внуци, дори и абитуриентските им балове. Затова в празнични и тържествени моменти "орхидейките" винаги изпълняват своя химн, завещан им от покойната Вили Кърпарова. Ще си позволим да го цитираме:

Пак събра ни тук съдбата,
както в миналите дни,
и напук на самотата
трябва да не се делим.

Имаме една идея -
в клуба да се веселим.
Кръстихме го "Орхидея" -
тя в сърцата ще цъфти.

Бързо времето минава,
във косите сняг вали.
Времето не ни прощава -
трябва да не се делим.

Грижите си да оставим
там, зад къщните врати,
че за да не се забравим,
трябва да не се делим.

"Неразделни бяхме, сме и ще бъдем" – категорични са дамите от клуба. Нека им пожелаем наслука и успех.

Георги ГЕНОВ,
Стоянка АНГЕЛОВА

Виж снимки от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8