Брой 03, 2010

Тема: ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ

Специални средства за зрително увеличение

Целта на настоящето изложение е за първи път на български и в систематизиран вид, да се представят на популярен език (т.е. не само за специалисти), съществуващите технически средства за подпомагане на зрителния комфорт на слабозрящи пациенти и в частност на засегнатите от Makular degeneration (макулна дегенерация), Retinitis pigmentosa и Diabetic retinopathy.
Предоставената информация ще е полезна както за пациентите (респективно техните роднини и близки), така и за практикуващите или заинтересовани от тази област на офталмологията лекари-специалисти.
Факт е, че до момента в България се обръща внимание само на едната страна на проблема при пациентите с макулна дегенерация – различни видове терапии и терапевтични интервенции, които с по-голям или по-малък успех имат за цел да забавят дегенеративния процес в макулата. Открит обаче оставаше въпросът - как да се създаде на вече засегнатите слабо виждащи пациенти, един приемлив за тях зрителен комфорт при ежедневните им нужди от четене, писане, медийни комуникации (преса, TV, компютър)? Проблемът е ескалиращ, защото по данни на Световната Здравна Организация все по-ниско пада възрастовата граница на засегнатите, т.е. това са все по-често хора в активна възраст и вече все по-често деца и младежи.


Ясно е, че нормалните диоптрични очила не могат да осигурят необходимата в тези случаи зрителна корекция. Класическата лупа е също едно средство с ограничени възможности за ползване. Единствено ефикасни тук са тъй наречените специални средства за зрително увеличение. В света е създадена цяла индустрия за тяхното производство (LOW VISION). Базирайки се на основните физични закони в оптиката и ползвайки в частност съвременното равнище на дигиталните технологии, тези продукти дават уникалната, в много случаи единствена възможност на слабо зрящите пациенти да четат, пишат, да продължат образованието си или да не изоставят принудително любимата си професия или хоби. Накратко казано - те са абсолютно необходимото условие за ефективна интеграция в обществото на засегнатите от макулна дегенерация и други тежки очни заболявания хора и са гарантирано средство срещу депресията и чувството на изолираност, предизвикани от сериозността на поставената диагноза.
В България за съжаление тези продукти са слабо познати или пренебрегвани поради липса на информация за тях както у пациентите, така и у практикуващите лекари-специалисти. Представените тук технически средства и системи за зрително увеличение са селектирани от производствените листи на едни от най-ерудираните в бранша европейски фирми – SCHWEIZER (Германия), REINECKER Recha-Technik (Германия) и Optelec (Холандия).            

Те не изчерпват многообразието от подобни продукти в световен аспект, но основателно претендират за еталонно качество, както и за всеобхватност на тяхното предназначение (за дома и офиса, за училище, университета и конферентната зала, за пътуване, разходки и пазаруване).
Тяхното представителство в България е осигурено от "СИТИ ОПТИКА" ЕООД. Част от тези продукти могат да бъдат видени или демонстрирани след предварително записан час в специализирания лекарски кабинет на фирмата:      
София,
бул. "В.Левски" № 65 /оптичен магазин "СИТИ ОПТИКА"/
тел. 02/ 986 76 07
Д-р Димитрова
Кабинетът е оборудван за диагностициране на слабозрящи пациенти (в частност макулна дегенерация). С лекарска помощ и консултация се извършва избор на подходящия за състоянието на пациента артикул. Тук се получава и повече полезна информация, касаеща специалните увеличителни средства, както и възможностите за тяхната поръчка или изпълнение.
За практични съвети или решаване на сложни диагностични казуси се ползва любезното съдействие на специалисти от Германия.

В заключение трябва ясно да се подчертае, че никое от съществуващите специални средства за зрително увеличение няма претенции за универсалност на използване. Едни от тях са подходящи за дома и офиса, други за пътуване, разходки, пазаруване. Някои от тях осигуряват четене и писане, други дават възможност за гледане на телевизия и поглед в далечина. Част от специалните, увеличителни средства задоволяват елементарни потребности, други  гарантират професионално ниво на извършваните дейности. Най-често е необходим набор от 2-3 или повече продукта (с различно предназначение и технически характеристики), които да осигурят на притежателя им задоволителен зрителен комфорт, при възможно най-много ситуации от неговото ежедневие. Правилният избор се постига единствено с трезвата  преценка на пациента относно преференциите на всекидневието му.

ЛУПИ

Лупата е най-старото класическо средство за зрително увеличение, познато на човека от стотици години. Неправилно е обаче разпространеното схващане, че всички лупи са еднакви и могат да се избират без съвет от лекар-специалист.
Днес съществува изключително многообразие при най-новото поколение на лупите – диоптрични стойности до 56D, различни степени на увеличение, разлики в конструкциите и предназначението им. Коя е точно подходящата определя единствено специалист-офталмолог, който се базира на данните от очния преглед.
Част от лупите са с малък размер и тегло (така наречените мобилни ръчни лупи). Това ги прави лесно преносими и предпочитани, когато често сменят мястото си или придружават притежателя им при разходки, пазаруване или пътуване. Подходящи са за кратки справки (етикети, цени, подпис и др.). Не са препоръчителни за продължителни занимания с четене и писане, тъй като имат малка зрителна площ и натоварват ръката, която ги държи.
По-високият клас при лупите (т.нар. стационарни лупи) са с по-голяма и стабилна конструкция. Осигуряват значителна полезна зрителна площ (до 100 х 75 мм) и не ангажират ръката, тъй като лежат на стойка директно върху ползвания текст.
Разрешават много по-голямо увеличение и осигуряват по-качествен образ, заради асферичната им леща. Независими са от осветеността на помещението, тъй като са с вградено автономно осветление – изключително мощна криптонова или халогенна крушка или енергоспестяващи светодиоди (LED) с много дълъг живот. Захранването е осигурено в два варианта - с ел. кабел или с батерии и зарядно устройство.
Изключително практични са моделите, притежаващи специална стойка, която разрешава също писане в обхвата на полезната зрителна площ на лупата. Тези модели са окомплектовани с линия-гид за лесно следене на редовете от текста, както и цветни филтри, определящи най-подходящия за ползващия лупата спектър на светлината. Стационарните лупи са много подходящи за дома и офиса. Те връщат удоволствието при четене и правят отново възможни редица дейности наблизо.

СПЕЦИАЛНИ ЛУПИ VISOLET®, ACRYLIC DOMЕ и линии за четене.

Това са помощни увеличителни средства, препоръчвани главно за деца и ученици. Притежават компактност, простота на ползване, лесна поддръжка и мобилност. Незаменими са в училищното ежедневие.

Лупи за бродиране, плетене и хоби.

Имат значителна полезна зрителна площ (Ш110мм). Чрез корда на врата те се закрепват на нивото на гърдите, не ангажират ръцете и осигуряват безпроблемно упражняване на любимото хоби или необходимата дейност.

Екранни лупи (TV, компютър)

Чрез тях се постига бързо и лесно оптично увеличение на диагонала (размера на екрана) на ползвания монитор – при система 4:3 до 1060 мм, при система 16:9 до 960 мм.

(следва)


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8