Брой 03, 2010

Тема: ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ

Специални средства за зрително увеличение

Целта на настоящето изложение е за първи път на български и в систематизиран вид, да се представят на популярен език (т.е. не само за специалисти), съществуващите технически средства за подпомагане на зрителния комфорт на слабозрящи пациенти и в частност на засегнатите от Makular degeneration (макулна дегенерация), Retinitis pigmentosa и Diabetic retinopathy.
Предоставената информация ще е полезна както за пациентите (респективно техните роднини и близки), така и за практикуващите или заинтересовани от тази област на офталмологията лекари-специалисти.
Факт е, че до момента в България се обръща внимание само на едната страна на проблема при пациентите с макулна дегенерация – различни видове терапии и терапевтични интервенции, които с по-голям или по-малък успех имат за цел да забавят дегенеративния процес в макулата. Открит обаче оставаше въпросът - как да се създаде на вече засегнатите слабо виждащи пациенти, един приемлив за тях зрителен комфорт при ежедневните им нужди от четене, писане, медийни комуникации (преса, TV, компютър)? Проблемът е ескалиращ, защото по данни на Световната Здравна Организация все по-ниско пада възрастовата граница на засегнатите, т.е. това са все по-често хора в активна възраст и вече все по-често деца и младежи.


Ясно е, че нормалните диоптрични очила не могат да осигурят необходимата в тези случаи зрителна корекция. Класическата лупа е също едно средство с ограничени възможности за ползване. Единствено ефикасни тук са тъй наречените специални средства за зрително увеличение. В света е създадена цяла индустрия за тяхното производство (LOW VISION). Базирайки се на основните физични закони в оптиката и ползвайки в частност съвременното равнище на дигиталните технологии, тези продукти дават уникалната, в много случаи единствена възможност на слабо зрящите пациенти да четат, пишат, да продължат образованието си или да не изоставят принудително любимата си професия или хоби. Накратко казано - те са абсолютно необходимото условие за ефективна интеграция в обществото на засегнатите от макулна дегенерация и други тежки очни заболявания хора и са гарантирано средство срещу депресията и чувството на изолираност, предизвикани от сериозността на поставената диагноза.
В България за съжаление тези продукти са слабо познати или пренебрегвани поради липса на информация за тях както у пациентите, така и у практикуващите лекари-специалисти. Представените тук технически средства и системи за зрително увеличение са селектирани от производствените листи на едни от най-ерудираните в бранша европейски фирми – SCHWEIZER (Германия), REINECKER Recha-Technik (Германия) и Optelec (Холандия).            

Те не изчерпват многообразието от подобни продукти в световен аспект, но основателно претендират за еталонно качество, както и за всеобхватност на тяхното предназначение (за дома и офиса, за училище, университета и конферентната зала, за пътуване, разходки и пазаруване).
Тяхното представителство в България е осигурено от "СИТИ ОПТИКА" ЕООД. Част от тези продукти могат да бъдат видени или демонстрирани след предварително записан час в специализирания лекарски кабинет на фирмата:      
София,
бул. "В.Левски" № 65 /оптичен магазин "СИТИ ОПТИКА"/
тел. 02/ 986 76 07
Д-р Димитрова
Кабинетът е оборудван за диагностициране на слабозрящи пациенти (в частност макулна дегенерация). С лекарска помощ и консултация се извършва избор на подходящия за състоянието на пациента артикул. Тук се получава и повече полезна информация, касаеща специалните увеличителни средства, както и възможностите за тяхната поръчка или изпълнение.
За практични съвети или решаване на сложни диагностични казуси се ползва любезното съдействие на специалисти от Германия.

В заключение трябва ясно да се подчертае, че никое от съществуващите специални средства за зрително увеличение няма претенции за универсалност на използване. Едни от тях са подходящи за дома и офиса, други за пътуване, разходки, пазаруване. Някои от тях осигуряват четене и писане, други дават възможност за гледане на телевизия и поглед в далечина. Част от специалните, увеличителни средства задоволяват елементарни потребности, други  гарантират професионално ниво на извършваните дейности. Най-често е необходим набор от 2-3 или повече продукта (с различно предназначение и технически характеристики), които да осигурят на притежателя им задоволителен зрителен комфорт, при възможно най-много ситуации от неговото ежедневие. Правилният избор се постига единствено с трезвата  преценка на пациента относно преференциите на всекидневието му.

ЛУПИ

Лупата е най-старото класическо средство за зрително увеличение, познато на човека от стотици години. Неправилно е обаче разпространеното схващане, че всички лупи са еднакви и могат да се избират без съвет от лекар-специалист.
Днес съществува изключително многообразие при най-новото поколение на лупите – диоптрични стойности до 56D, различни степени на увеличение, разлики в конструкциите и предназначението им. Коя е точно подходящата определя единствено специалист-офталмолог, който се базира на данните от очния преглед.
Част от лупите са с малък размер и тегло (така наречените мобилни ръчни лупи). Това ги прави лесно преносими и предпочитани, когато често сменят мястото си или придружават притежателя им при разходки, пазаруване или пътуване. Подходящи са за кратки справки (етикети, цени, подпис и др.). Не са препоръчителни за продължителни занимания с четене и писане, тъй като имат малка зрителна площ и натоварват ръката, която ги държи.
По-високият клас при лупите (т.нар. стационарни лупи) са с по-голяма и стабилна конструкция. Осигуряват значителна полезна зрителна площ (до 100 х 75 мм) и не ангажират ръката, тъй като лежат на стойка директно върху ползвания текст.
Разрешават много по-голямо увеличение и осигуряват по-качествен образ, заради асферичната им леща. Независими са от осветеността на помещението, тъй като са с вградено автономно осветление – изключително мощна криптонова или халогенна крушка или енергоспестяващи светодиоди (LED) с много дълъг живот. Захранването е осигурено в два варианта - с ел. кабел или с батерии и зарядно устройство.
Изключително практични са моделите, притежаващи специална стойка, която разрешава също писане в обхвата на полезната зрителна площ на лупата. Тези модели са окомплектовани с линия-гид за лесно следене на редовете от текста, както и цветни филтри, определящи най-подходящия за ползващия лупата спектър на светлината. Стационарните лупи са много подходящи за дома и офиса. Те връщат удоволствието при четене и правят отново възможни редица дейности наблизо.

СПЕЦИАЛНИ ЛУПИ VISOLET®, ACRYLIC DOMЕ и линии за четене.

Това са помощни увеличителни средства, препоръчвани главно за деца и ученици. Притежават компактност, простота на ползване, лесна поддръжка и мобилност. Незаменими са в училищното ежедневие.

Лупи за бродиране, плетене и хоби.

Имат значителна полезна зрителна площ (Ш110мм). Чрез корда на врата те се закрепват на нивото на гърдите, не ангажират ръцете и осигуряват безпроблемно упражняване на любимото хоби или необходимата дейност.

Екранни лупи (TV, компютър)

Чрез тях се постига бързо и лесно оптично увеличение на диагонала (размера на екрана) на ползвания монитор – при система 4:3 до 1060 мм, при система 16:9 до 960 мм.

(следва)


Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017