Брой 03, 2010

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май

Уникална операция спасява от слепота

Двама от най-добрите офталмолози в света се срещнаха с българските си колеги в София на симпозиум, организиран от очна клиника "Вижън". Проф. Джордж Краниас от Университета в Синсинати е сред най-големите специалисти по заболявания на ретината и идва в столицата за трети път. Д-р Вудури Адамантия пък е изтъкнат офталмолог в Атина и създател на уникален метод за операция на роговицата.
Топспециалистите по очни болести консултираха безплатно над 70 пациенти с тежки заболявания в клиника "Вижън". После пък обсъдиха иновациите в сферата на офталмологията на симпозиум с родните си колеги. Д-р Вудури Адамантия показа на българските специалисти уникален метод за лечение на наследствените и травматични заболявания на роговицата. В момента те се лекуват чрез т.нар. кератопластика. Увредената от операция, дистрофия, изгаряне или инфекция роговица се подменя с нова - чрез трансплантация от трупен донор. За подходящата тъкан обаче се чака с години и понякога за болните става твърде късно, обясняват специалистите. Д-р Вудури Адамантия обаче предлага алтернатива - операция, при която се трансплантира само най-вътрешният слой на роговицата. При нея травмата е минимална, а възстановителният период - кратък. Но най-важното е, че пациентът запазва диоптъра си. "За нас ще е предизвикателство скоро да започнем операции по метода на д-р Вудури, по който ще работим и в нашата клиника", призна управителят на очна болница "Вижън" Елена Кумбиева.

Болестта на интелектуалците

Проф. Джордж Краниас пък запозна българските си колеги с най-новите тенденции при лечението на дегенерацията на макулата – по-известна като "жълтото петно". Офталмолозите наричат проблема "болестта на интелектуалците" - за които очите обикновено са най-силното оръжие на труда. Макулата отговаря за способността ни да виждаме най-фините детайли. При дегенерацията й зрението първо започва да се замъглява, после четенето става проблем, а накрая образите започват да се замъгляват. Проблемите с "жълтото петно" се проявяват с възрастта или вследствие на вродени заболявания и диабет. Проф. Краниас е създател на революционен метод за лечение на "жълтото петно" - с инжекции. Вече две години специалистите във "Вижън" връщат зрението на пациентите си с него, обясни Елена Кумбиева. По метода на проф. Краниас в окото с мъничка спринцовка се вкарва специален препарат. Процедурата е безкръвна и безболезнена. Пациентът не усеща нищо, защото преди това му се поставя упойка с капки. Лекарството се инжектира през 6 седмици, поне 3 пъти.


Специалистите от "Сан Пиетро"

В края на май пациентите на клиника "Вижън" ще имат шанса да се срещнат и с други светила на офталмологията. За поредна година хирурзите от очната болница "Сан Пиетро" в Рим ще консултират и оперират безплатно българи. "И този път колегите ще видят какво се случва в операционната в реално време - чрез телемост с НДК", обясни Елена Кумбиева. Клиниките "Вижън" и "Сан Пиетро" имат договор и вече три години обменят опит и идеи. "Именно усвояването на световния опит ни помага да прилагаме най-авангардните методи за лечение, като използваме най-модерна съвременна апаратура. Само така можем да предложим най-доброто на пациентите си", убедена е Елена Кумбиева.

Лора СИМЕОНОВА
Използван източник: в-к "Стандарт"

Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8