Брой 03, 2010

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май

Уникална операция спасява от слепота

Двама от най-добрите офталмолози в света се срещнаха с българските си колеги в София на симпозиум, организиран от очна клиника "Вижън". Проф. Джордж Краниас от Университета в Синсинати е сред най-големите специалисти по заболявания на ретината и идва в столицата за трети път. Д-р Вудури Адамантия пък е изтъкнат офталмолог в Атина и създател на уникален метод за операция на роговицата.
Топспециалистите по очни болести консултираха безплатно над 70 пациенти с тежки заболявания в клиника "Вижън". После пък обсъдиха иновациите в сферата на офталмологията на симпозиум с родните си колеги. Д-р Вудури Адамантия показа на българските специалисти уникален метод за лечение на наследствените и травматични заболявания на роговицата. В момента те се лекуват чрез т.нар. кератопластика. Увредената от операция, дистрофия, изгаряне или инфекция роговица се подменя с нова - чрез трансплантация от трупен донор. За подходящата тъкан обаче се чака с години и понякога за болните става твърде късно, обясняват специалистите. Д-р Вудури Адамантия обаче предлага алтернатива - операция, при която се трансплантира само най-вътрешният слой на роговицата. При нея травмата е минимална, а възстановителният период - кратък. Но най-важното е, че пациентът запазва диоптъра си. "За нас ще е предизвикателство скоро да започнем операции по метода на д-р Вудури, по който ще работим и в нашата клиника", призна управителят на очна болница "Вижън" Елена Кумбиева.

Болестта на интелектуалците

Проф. Джордж Краниас пък запозна българските си колеги с най-новите тенденции при лечението на дегенерацията на макулата – по-известна като "жълтото петно". Офталмолозите наричат проблема "болестта на интелектуалците" - за които очите обикновено са най-силното оръжие на труда. Макулата отговаря за способността ни да виждаме най-фините детайли. При дегенерацията й зрението първо започва да се замъглява, после четенето става проблем, а накрая образите започват да се замъгляват. Проблемите с "жълтото петно" се проявяват с възрастта или вследствие на вродени заболявания и диабет. Проф. Краниас е създател на революционен метод за лечение на "жълтото петно" - с инжекции. Вече две години специалистите във "Вижън" връщат зрението на пациентите си с него, обясни Елена Кумбиева. По метода на проф. Краниас в окото с мъничка спринцовка се вкарва специален препарат. Процедурата е безкръвна и безболезнена. Пациентът не усеща нищо, защото преди това му се поставя упойка с капки. Лекарството се инжектира през 6 седмици, поне 3 пъти.


Специалистите от "Сан Пиетро"

В края на май пациентите на клиника "Вижън" ще имат шанса да се срещнат и с други светила на офталмологията. За поредна година хирурзите от очната болница "Сан Пиетро" в Рим ще консултират и оперират безплатно българи. "И този път колегите ще видят какво се случва в операционната в реално време - чрез телемост с НДК", обясни Елена Кумбиева. Клиниките "Вижън" и "Сан Пиетро" имат договор и вече три години обменят опит и идеи. "Именно усвояването на световния опит ни помага да прилагаме най-авангардните методи за лечение, като използваме най-модерна съвременна апаратура. Само така можем да предложим най-доброто на пациентите си", убедена е Елена Кумбиева.

Лора СИМЕОНОВА
Използван източник: в-к "Стандарт"

Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017