Брой 03, 2010

Тема: ЛЮБОПИТНО

Египетски музей обучава слепи хора за гидове

За обикновения посетител в Египетския музей в Кайро разходката през огромните зали с подредени в тях реликви предлага несравнимо приключение сред чудесата на Древен Египет. За хората със зрителни увреждания обаче подобно пътуване из страната на фараоните беше немислимо. Поради тази причина управата на музея реши да въведе програма, чрез която слепи хора да могат да се обучат за гидове и така да се насладят на удоволствието от разглеждането на древните артефакти.
В своеобразното училище, което стартира преди пет години, са включени предимно деца, които го посещават веднъж седмично.
Хората със зрителни увреждания, които се обучават за гидове, трябва да усвоят не само определени исторически знания за античните предмети, които описват. На тях им е дадено специално разрешение да докосват артефактите, така че да получат максимално близка представа за тях. Египетският музей в Кайро притежава най-голямата колекция в света от антични предмети, свързани с династията на фараоните. В нея са включени около 120 хиляди предмета, част от които все още се намират в складовете на музея.

Назад

Всички статии на Брой 03, 2010

ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Звезделин Минков – човекът С МНОГОТО ГЛАСОВЕ
ЕСЕ
Де е българското?
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Писател и хуморист от класа
Не съм от тях
ЛЮБОПИТНО
Египетски музей обучава слепи хора за гидове
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Италиански хирурзи идват в клиника "Вижън" през май
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден и Цветница
СПОМЕНИ
Жажда за живот
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8