Брой 05, 2010

Тема: СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Гражданска инициатива : Европейският парламент призовава Комисията да отговори на 1 364 984 подписа за правата на хората с увреждания


27-и април 2010 г.

В случай че не си спомняте за кампанията "Един милион за инвалидността", 1 364 984 граждани все още очакват отговор от институциите на ЕС. Европейският парламент призова вчера за конкретни и адекватни мерки от страна на Европейската комисия.

През 2007 г. движението на хората с увреждания събра впечатляващите 1 364 984 подписа, чрез които се призовава за пълна защита на правата на хората с увреждания в европейското законодателство. Интересът, генериран от кампанията, демонстрира силната подкрепа на широки слоеве от населението на Европа за премахване на бариерите, пред които са изправени хората с увреждания в тяхното ежедневие.
Публично представени на Европейската комисия на 4 октомври 2007 г., подписите не получиха заслужения отзвук от вземащите решения в Европа. Дългогодишната активистка на движението на инвалидите и бивш ирландски евродепутат Кати Синот упражни основните си  права, предоставени на всички европейски граждани по силата на член 227 от Договора за функциониране на Европейския съюз, чрез подаване на петиция до Комитета по петициите на Европейския парламент относно безпрецедентното пренебрегване на тази гражданска кампания.Тя посочи особеностите на дискриминацията при инвалидност и призова да се обърне адекватно внимание на петицията, която трябва да бъде последвана от конкретни действия. Тя бе подкрепена от Европейския форум на хората с увреждания - организацията, стояща зад кампанията от 2007.

Аурелиен Дайид,
комуникационен и медиен служител при
Европейския форум на хората с увреждания "Нищо за нас без нас"


Назад

Всички статии на Брой 05, 2010

2-и ЮНИ
Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
IN MEMORIAM
10 години без Георги БРАТАНОВ
Стихове от Георги БРАТАНОВ
ДЕТСКА СТРАНИЧКА
Стихове за деца
ЗАПОЗНАНСТВА
Казвам се Георг Ранчев
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Русе
София
Долни Дъбник
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Пропаст между блян и действителност
ЛЮБОПИТНО
Социална мрежа за хора с увредено зрение
Надежда за слепите
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СРЕЩИ
Добре дошъл на Мартин
Силното желание винаги вещае успех
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен отчет на ССБ за 2009 г.
За правата на жените с увредено зрение
Гражданска инициатива : Европейският парламент призовава Комисията да отговори на 1 364 984 подписа за правата на хората с увреждания
Протестна нота
Лице в лице с г-н Ван Ромпой: Пактът на хората с увреждания на вниманието на президента на ЕС
Архив на изданието
1 2 3 4 5