Брой 05, 2010

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Посрещнахме подобаващо пролетта

Тази година пролетта се позабави – баба Марта ни поднесе и снежни сюрпризи – но щом топлото слънце надви студовете, младият живот избуя навсякъде. По стара традиция двете пловдивски съюзни организации подготвят едни или други изяви, посветени на това велико чудо на природата.
На 17 март в една от новите уютни зали на НЦРС се проведе поетично матине, инициирано от ръководството на кметство р-н "Източен". Това бе среща на пловдивски поети с хората с нарушено зрение, които обичат поезията и могат да правят поезия. Събитието предизвика големи вълнения у поетичните таланти – гости и домакини. Присъствието на кмета на района Петър Петров и председателя на РСО Пловдив Велик Атанасов беше знак и свидетелство за уважение към техния труд и талант.
Известният писател и драматург Димитър Атанасов представи своите спътници – поетите Розалия Александрова, Румяна Николова, Диана Павлова и Емил Милев, които рецитираха най-новите си творби, някои дори още непубликувани. Дискретният музикален фон от популярни инструментални изпълнения, носещ се от МР3 плейъра, както и аплодисментите на слушателите направиха атмосферата уникално топла и трогателна. Домакините също се изявиха на висота – не без изненада гостите разбраха, че те не само умеят да пишат поезия, но и са публикувани, печелили са награди, а някои са превеждани и издавани и на чужди езици. Много голямо впечатление направиха и висока оценка получиха творците Лушка Маджарова, Донка Томова, Стефка Стойчева, Здравко Лекишев, Данчо Данчев, както и стиховете на покойната Величка Кърпарова.
В заключителните си думи Димитър Атанасов сподели, че е впечатлен от творбите на своите домакини и тяхната чувствителност към обкръжаващия ги свят, както и от оптимизма, който струи от строфите. Той заяви, че е готов да предприеме стъпки за приобщаването на литературния клуб на пловдивските невиждащи поети "Следа" към Дружеството на пловдивските писатели. Организаторът на срещата Стефка Симеонова – главен експерт "Образование и култура" към район "Източен", развълнувана подчерта, че е намерила нови литературни приятели и анонсира следващите съвместни срещи на творците.

***

На 1 април голямата зала в Съюзния културен дом също събра любителите на изкуството. Поводите за празненството бяха три – Първа пролет, Денят на хумора и шегата и предстоящите великденски празници. Водещите – Мария Вълчева и д-р Величко Павлов, бяха подготвили богата и разнообразна програма. Редяха се песни, стихове, вицове. Основната тежест естествено пое състав "Тракийски цвят". Чудесни бяха изпълненията на дуетите "Амур" и "Настроение", на утвърдени вече индивидуални изпълнители като Милка Дечева, Ася Бурова и кавалджията Иван Марински, съпровождани от тамбурата на Марин Маринов, както и на Ана Стойкова, съпровождана от акордеона на Мария Вълчева. Когато Георги Генов подкани присъстващите, всички с въодушевление запяха "Хубава си моя горо" с импровизиран съпровод на китара и пиано. Това са мигове, които дълго се помнят.

Георги ГЕНОВ

Традицията продължава

На 7 април 2010 г. в Пловдив се проведе поредният открит турнир по канадска борба за незрящи – "Пролет 2010". Началото беше поставено през миналата година по идея на Кирил Дамянов, завеждащ спортната дейност в ТСО "Марица" Пловдив и със съдействието на председателя на спортната федерация към ССБ Велик Атанасов.

Голямата любов на двамата ентусиасти към спорта, въпреки всички трудности, доведе нещата и този път до добър завършек. Доведе и още нещо – в града на тепетата пристигнаха най-силните в този спорт сред слепите у нас – Марин Пейчев и Йордан Йорданов. Тяхното участие превърна турнира в истински празник.
В 10,15 ч. г-н Атанасов приветства спортистите с добре дошли, пожела им успех и даде старт на битките. Всеки имаше право да участва с дясна и лява ръка в категория "Абсолютна".
Първи на масата излязоха мъжете. При тях още в началото се оформи призовата тройка. Към Данчо и Марин за радост на домакините се присъедини Краси Касабов от Асеновград. В това младо момче има доста хляб и с повече постоянство и труд от негова страна може да му се гласува доверие за добро представяне в бъдещите турнири. И на дясна, и на лява ръка той отстъпи само на европейските призьори, без да даде шанс за победа на останалите участници.
Много интересно се развиха нещата при дамите. Несериозното отношение на пловдивските фаворитки Ана Маринова и Снежана Кирчева към турнира и отказът им да участват в него, вместо да обезличи спортното мероприятие, даде положителен ефект. Останалите шест момичета показаха истински хъс за игра. Двубоите при тях протекоха много оспорвано и безкомпромисно. Сочената от всички за победител Хасмик Варданян изненадващо не успя да се изкачи на първото място. На лява ръка тя отстъпи на Минка Маринова, а на дясна на Ася Бурова.

Ето и крайното класиране в двете групи:

Мъже

Дясна ръка:
Първо място – Марин Пейчев
Второ място – Йордан Йорданов
Трето място – Красимир Касабов
Лява ръка:
Първо място – Марин Пейчев
Второ място – Йордан Йорданов
Трето място – Красимир Касабов

Жени

Дясна ръка:
Първо място – Ася Бурова
Второ място – Хасмик Варданян
Трето място – Емка Танова
Лява ръка:
Първо място – Минка Маринова
Второ място – Хасмик Варданян
Трето място – Тотка Златанова

Кирил ДАМЯНОВ

Виж снимки:

Назад

Всички статии на Брой 05, 2010

2-и ЮНИ
Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
IN MEMORIAM
10 години без Георги БРАТАНОВ
Стихове от Георги БРАТАНОВ
ДЕТСКА СТРАНИЧКА
Стихове за деца
ЗАПОЗНАНСТВА
Казвам се Георг Ранчев
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Русе
София
Долни Дъбник
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Пропаст между блян и действителност
ЛЮБОПИТНО
Социална мрежа за хора с увредено зрение
Надежда за слепите
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СРЕЩИ
Добре дошъл на Мартин
Силното желание винаги вещае успех
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен отчет на ССБ за 2009 г.
За правата на жените с увредено зрение
Гражданска инициатива : Европейският парламент призовава Комисията да отговори на 1 364 984 подписа за правата на хората с увреждания
Протестна нота
Лице в лице с г-н Ван Ромпой: Пактът на хората с увреждания на вниманието на президента на ЕС
Архив на изданието
1 2 3 4 5