Брой 05, 2010

Тема: СРЕЩИ

Добре дошъл на Мартин


На трети май Националното читалище на слепите "Луи Брайл" бе отново домакин на една изключително интересна и атрактивна среща. В този ден на незрящите гостува популярният журналист Мартин Карбовски, известен като радио-водещ от ефира на "Дарик радио", както и добре познат на българската аудитория от телевизионния екран с предаването "Отечествен фронт" по Нова телевизия.
Освен това той е автор на редица аналитични статии, които публикуваше в списание "Егоист", както и на няколко книги, сред тях и стихосбирки.
В недалечното минало Мартин Карбовски имаше свое предаване по "Дарик радио", което се излъчваше всяка сряда вечер и се наричаше "Нощни пирати". В него той канеше интересни събеседници, отличаващи се с определена индивидуалност – нестандартна професия, нетрадиционна сексуална ориентация или пък притежаващи някакъв особен талант.
Срещата събра изключително много хора в салона на читалището. Големият интерес се дължеше от една страна на популярността, която Мартин Карбовски си спечели като много разкрепостен журналист, занимаващ се с наболели социални проблеми на обществото ни, а от друга на имиджа му, който той успя да наложи – с нарочно грубоватия си  език, стигащ често до използване на нецензурни изрази. В този смисъл интересът към личността на Карбовски беше напълно естествен, защото, слушайки го от радио или телевизионния ефир, човек задължително си задава въпроса какъв ли е той на живо.
Разговорът още от самото начало потръгна, разговаряхме за социалното, за ежедневното, за мъката и радостта, за самодоволството и гнева, за примирението и бунтарството.
След като председателят г-н Карафезов запозна госта с читалището като институция и развиваните в него дейности, той получи като подарък книгата на Карбовски "Черните пътища на Европа". Оказа се, че някои от присъстващите незрящи я бяха чели и горещо я препоръчаха. Всъщност оттам и стартира непринуденият разговор.
Карбовски започна с това, че, получавайки покана от подобни места, никога не се замисля дали да отиде, защото негов принцип е никога да не отказва да ходи на местата, където други отказват да отидат.
Много въпроси зададоха незрящите към популярния журналист. Страхува ли се от Тошо Тошев, защо е напуснал Дарик, за написаните от него книги, за отклика от неговите проблемни предавания, за социалистите, за капиталистите, за ченгетата и за начините да попаднеш в негово предаване. Основното, което гостът се постара да ни внуши е, че нашата съдба е в наши ръце и че никой няма да е в състояние да ни помогне при решаването на проблемите ни така, както ние самите. Когато един човек има проблеми, когато се чувства подтиснат и недоволен, когато даден начин на живот не го удовлетворява, той трябва да намери подходящия начин да го покаже, да изрази недоволството си и да изиска от тези от които зависи решаването на проблемите му да направят всичко възможно, за да ги решат.
Карбовски подчерта, че за да снима предаване по дадена тема той трябва наистина да има какво да покаже и че са много и много случаите, в които е отказвал да се занимае с частни проблеми на хора, потърсили съдействието му.
Отговаряйки на зададен въпрос, обясни, че предаването "Отечествен фронт" не носи наименованието на организацията от епохата на социализма, а олицетворява битката за оцеляване на всеки един от нас поотделно във времена, когато водим своите малки войни за препитанието, семейството, децата, здравето и правата си.
Твърде черноглед е Мартин Карбовски относно това накъде отива България, заради тоталното оскотяване на нацията, заради феноменално лошия български език, на който масово вече се говори, заради лошото възпитание и безотговорно отношение към децата ни, заради нерешителността да търсим сметка от тези, които ежедневно ни лъжат, заради неумението ни да бъдем европейци.
Мартин Карбовски е на 40 години, зодия водолей. Роден е през февруари 1970 година. Бунтар по душа, не приема пасивното бездействие, не се страхува от Тошо Тошев, комерсиална личност е и поради това напуска "Дарик радио".
Смята, че всички хора сме еднакви - зрящи и незрящи, и дори би тръгнал с незряща жена, стига тя да е красива и слабичка.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 05, 2010

2-и ЮНИ
Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
IN MEMORIAM
10 години без Георги БРАТАНОВ
Стихове от Георги БРАТАНОВ
ДЕТСКА СТРАНИЧКА
Стихове за деца
ЗАПОЗНАНСТВА
Казвам се Георг Ранчев
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Русе
София
Долни Дъбник
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Пропаст между блян и действителност
ЛЮБОПИТНО
Социална мрежа за хора с увредено зрение
Надежда за слепите
СПОМЕНИ
Жажда за живот
СРЕЩИ
Добре дошъл на Мартин
Силното желание винаги вещае успех
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен отчет на ССБ за 2009 г.
За правата на жените с увредено зрение
Гражданска инициатива : Европейският парламент призовава Комисията да отговори на 1 364 984 подписа за правата на хората с увреждания
Протестна нота
Лице в лице с г-н Ван Ромпой: Пактът на хората с увреждания на вниманието на президента на ЕС
Архив на изданието
1 2 3 4 5