Брой 06, 2010

Тема: ЛИТЕРАТУРА

Десет години литературна награда "Георги Братанов"


По случай големия празник на славянската култура и писменост - 24-и май, Съюзът на слепите и Съюзът на писателите връчиха наградата посветена на незабравимия поет, писател и драматург Георги Братанов. Традиционно напоследък наградата се връчва на два автора - за поезия и за проза. Тази година творците получили приза бяха Бойко Беленски за романа "Да се довериш на дявола" и Владимир Стоянов за книга със стихове - "Притча за дървото". Наградите от името на Съюза на слепите връчи Генко Изворски.
Ето какво сподели писателят Бойко Беленски:
- Не познавам лично човека, на чието име е учредена тази награда, но съм напълно съпричастен към неволята на хората в неравностойно положение. Не случайно и темата на романа ми е за трудностите, които изживяват децата в неравностойно положение. Имам племенник, роден с церебрална парализа, на когото ще даря парите от моята награда. Десет години бях се оттеглил от литературата. Завърнах се 2004-а и смятам да пиша за тези хора, защото те имат много по-големи проблеми от останалите. Тази награда ме задължава още повече да бъда съпричастен към проблемите на тази част от нашето общество.
Владимир Стоянов:
- Много съм щастлив, че получих тази награда на името на Георги Братанов и с гордост мога да кажа, че този човек беше мой приятел. Той много държеше на моите стихове. На отношението ми към литературата. Това беше човекът, който много направи за мен. Обичам го истински и съм сигурен, че сега той ни чува. Искам да припомня заглавието на първата му книга: "Ще ви потрябвам", той ни трябва все още.

Димитрина МИХАЙЛОВА
Виж снимки:Назад

Всички статии на Брой 06, 2010

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
15-то Общо събрание на пълномощниците на ССБ
Програма за дейността на ССБ през периода м. VI.2010 - м. VI.2011 г.
Отворено писмо на министъра на труда и социалната политика до НПО на хората в неравностойно положение
Протестно писмо от членове на ТСО Шумен
Протестно писмо от членове на ТСО Омуртаг
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛИТЕРАТУРА
Десет години литературна награда "Георги Братанов"
Представяме поета Владимир Стоянов – носител на наградата "Георги Братанов" в раздел "Поезия" за 2010 г.
ОБЯВА
60 години списание "Зари"
ОЧЕРК
Светът на тъмнината
СПОРТ
Една добра и вече утвърдена традиция
ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЗРИТЕЛНИЯ КОМФОРТ
Специални средства за зрително увеличение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6