Брой 07-08, 2010

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010


На трети и четвърти юли 2010 г. в Перник, квартал Църква се проведе Четвъртият национален фестивал на хората с увреждания. Броят на участниците беше между 800 и 900 души от цялата страна, които се представиха на сцената в Перник с музикални, танцови и певчески изпълнения. Във фестивала взеха участие и гостуващи формации на хора с увреждания от Сърбия и Македония, както и групи на деца от специализирани институции.
Четвъртият национален фестивал на хората с увреждания се проведе под патронажа на кмета на Перник Росица Янакиева, която откри двудневната проява. Община Перник има най-голямата заслуга за неговото организиране и провеждане, тъй като именно тя е предоставила основната част от необходимите за провеждането на фестивала финансови средства, а недостигащите средства са набрани от други спонсори.
Гости на церемонията по откриването бяха депутати и дипломати от посолствата на Русия и Гърция, както и директорът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. Проявата беше уважена и от Драгомир Стойнев - председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.
Пред журналистите, участниците и гостите на фестивала г-н Стойнев сподели, че според него е необходимо изцяло да бъде преразгледан Законът за интеграция на хората с увреждания. Той определи като проява на дискриминация спрямо хората от тази социална група отнемането на двете безплатни пътувания годишно с автобусен превоз, тъй като не във всяко населено място има железопътен транспорт. Поне 500 човека от тези, които са заявили желание да участват на фестивала не са дошли заради отнемането на тези права.
Г-н Стойнев съобщи и че предстои парламентът най-сетне да ратифицира приетата от Общото събрание на Организацията на обединените нации "Конвенция за защита правата на хората с увреждания".
От своя страна г-н Коралски сподели пред присъстващите, че броят на хората с увреждания в България варира между 800 и 900 хиляди. Техният най-голям проблем след здравословния е невъзможността на огромното мнозинство от тези хора да се интегрират на пазара на труда в България. По данни на ръководената от него агенция безработицата сред хората с увреждания е около 95%.
Четвъртият национален фестивал се организира от Дружеството на инвалидите "Силен дух" в кв. "Църква" с председател Анита Тараланска, която беше и водеща на фестивалната програма.
Мащабната проява имаше конкурсен характер и естествено имаше жури, чийто председател беше много популярната звезда от българската естрада Мими Иванова. При откриването на фестивала тя и Развигор Попов отправиха към всички участници специален музикален поздрав.
Така в продължение на цели два дни от сцената в пернишкия квартал "Църква" се разнасяха звуците на тържеството наречено Четвърти национален фестивал на хора с увреждания. Многобройните участници в различни жанрове и категории трябваше да бъдат оценени по достойнство и поради това бяха раздадени много награди. Журито присъждаше диплом трета, втора и първа степен, бронзови, сребърни и златни медали, както и най-високи отличия "Гран при".
Във фестивалната програма взеха участие и наши колеги от различни градове - Добрич, Варна, Кърджали, Пловдив, София, Плевен, Белица. Всички участващи незрящи, които се представяха или от Съюза на слепите, или от Асоциацията на сляпо-глухите получиха отличия.
С приза "Гран при" бяха удостоени: Групата за автентичен фолклор към зоналната организация на Асоциацията на сляпо-глухите в Добрич, Борис Петров от Кърджали и Роберто Абрашев от Плевен.

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Добре дошла отново, Мира!
160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ
Автобиография
Дядо Йоцо гледа
АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010
На събор край Асеновград
ДИСКРИМИНАЦИЯ
Изхвърлиха слепец с куче-водач от тролея
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Плевен
Добрич
Пловдив
Кюстендил
ОБЯВИ
Покана
Запознанства
60 години списание "Зари"
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Невидимото за очите
Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града
ПЪТЕПИС
Париж - романтика и завръщане към славното минало на една империя
РАЗКАЗ
Тайният език на слепите музиканти
ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ
Писмо от АСП към МТСП до директорите на регионални дирекции за социално подпомагане
Изменения в Правилника за прилагане на ЗИХУ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6