Брой 07-08, 2010

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

На събор край Асеновград


В стари времена, преди много, много години по тези места са живели цели мюсюлмански фамилии. Тук някъде, където сега е Араповският манастир, на север е живял големият род на Арап бей. Той имал чудно красива дъщеря, но девойчето било напълно лишено от зрение. Къде ли не ходил беят, какво ли не правел, но отникъде лек нямало.
Отчаян напълно, бащата решил да я заведе в Истанбул, та белким там намери лек за болестта й. Тръгнал той от север на юг и стигнал до това място. Харесали на бея поляните, дърветата и малкото изворче и той наредил тук да спрат за почивка преди да продължат дългия път.Разпънали шатрите, почивали ден два, но им харесало и рекъл беят да поостанат още малко.
Всяка сутрин момиченцето ставало и миело очите си на изворчето, разхождало се по зелените поляни между дърветата.
Една сутрин девойчето отново отишло да измие очите си и о, чудо!
"Татко, слънцето изгря" - извикала радостно тя. - "Виждам и дърветата, и цветята, и зелените треви!". Беят останал като гръмнат. Не можел да повярва, че в малкото изворче на полянката бил скрит оня лек, който никъде не можел да намери.
Тогава той наредил изворчето аязмо да стане и на него да се лекуват всички с болни очи. Беят заповядал  на своята свита да останат тук завинаги. Разработили земите и така създали село Арапово.
По-късно, при разкопки на това място били намерени златни монети и тогава селото се преименува на Златовръх. Но легендата за прогледналата красавица си остава и до днес.

Тази легенда ми разказа сътрудничката на ТСО Асеновград - г-жа Руска Димитрова, на събора, организиран съвместно от Община Асеновград и ТСО Асеновград при ССБ.
- Как се зароди този празник?
- Преди четири години в ръководството на организацията се зароди идеята да изведем незрящите от домовете им,  да ги заведем някъде сред природата, да послушат песента на птиците, да се насладят на аромата на полски цветя и трева, да ги облъхне вятърът и най-вече да усетят, че някой мисли и се грижи за тях, че не са сами.

И тогава на 21-и юни ние дойдохме на това свято място, за което разказва легендата, и го направихме. Отначало беше плахо, неуверено, защото нямахме опит. Доведохме хората тук при аязмото и проведохме спортни състезания, попяхме, който имаше желание рецитира стихове... Така поставихме началото.
Бяхме поканили кмета на града да открие събора. Тогава той каза, че приветства това наше начинание и че трябва то да стане традиция. Така и стана. Всяка година през месец юни го провеждаме под патронажа на кмета на Асеновград. Организираме състезания по някой спортни дисциплини и културна програма с песни и стихове. Имаме много наши участници и много гости, които идват да ни поздравят, да подкрепят незрящите и да им вдъхнат вяра и кураж.
За голямо съжаление извънредни обстоятелства наложиха на нашия териториален председател - Иван Шопов, да отсъства  от днешното събитие. В програмата ни днес гостуват приятели от Първомай, Харманли, Поповица, Пловдив, певчески състави от Асеновград, група "Родопа пее", група "Люлин" от София и много други.

Всички присъстващи и гостите от различни места, както и участниците от Асеновград можахме да вкусим от чудесно приготвения боб по манастирски и курбана, определен за този събор край лековитото аязмо.
Всичко, което се случваше през този ден  беше в унисон  с красотата и спокойствието на природата - организаторите бяха изпипали нещата перфектно до най-малката подробност, дори и това, че след нас поляната край аязмото беше отново чиста и се чуваше само бълбукането на изворчето.
Както каза г-жа Димитрова: "Това е не само спортен, не само културен празник. Този ден е по своему и здравословен, защото тук хората се зареждат, стават силни духом".

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2010

*60 ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ЗАРИ"
Добре дошла отново, Мира!
160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ
Автобиография
Дядо Йоцо гледа
АВТОРСКИ КОНЦЕРТИ НА ПЕТКО СТАЙНОВ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Първите авторски концерти на български композитор на художествена музика в САЩ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
Четвърти Национален фестивал на хора с увреждания - Перник 2010
На събор край Асеновград
ДИСКРИМИНАЦИЯ
Изхвърлиха слепец с куче-водач от тролея
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Плевен
Добрич
Пловдив
Кюстендил
ОБЯВИ
Покана
Запознанства
60 години списание "Зари"
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Невидимото за очите
Фаворитката на "България търси талант" изпя пред пловдивчани бъдещият химн на града
ПЪТЕПИС
Париж - романтика и завръщане към славното минало на една империя
РАЗКАЗ
Тайният език на слепите музиканти
ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ
Писмо от АСП към МТСП до директорите на регионални дирекции за социално подпомагане
Изменения в Правилника за прилагане на ЗИХУ
Архив на изданието
1 2 3 4 5